Ram'ı sıkıştırsak mı yoksa sıkıştırmasak mı ?

Lapsetur

Paylaşımcı
Konular
37
Ben bellek sıkıştırmasını kapattım. İyimi yaptım bilemedim. 64GB ram var gerek yok diye düşündüm sıkıştırmaya

O gerek olmadığı için değil aslında. Ram belleğine kaydolan uygulamaları vb hard diskten önce ram üzerinden açıp daha hızlı başlatmaya yarıyor. O da her uygulama için değil sanırım en az rami hangileri kullanıyorsa onlar için geçerli olması lazım.

Kapatılması gereken bir özellik değil aksine fayda sağlasın diye var ama yüksek hızlarda hard disk belleği kullanıyorsanız ve işlemciniz de iyiyse kapalı açık size çok fark etmez bence.

O gerek olmadığı için değil aslında. Ram belleğine kaydolan uygulamaları vb hard diskten önce ram üzerinden açıp daha hızlı başlatmaya yarıyor. O da her uygulama için değil sanırım en az rami hangileri kullanıyorsa onlar için geçerli olması lazım.

Kapatılması gereken bir özellik değil aksine fayda sağlasın diye var ama yüksek hızlarda hard disk belleği kullanıyorsanız ve işlemciniz de iyiyse kapalı açık size çok fark etmez bence.

SSD'nin Okuma hızı 7300 mb/s - Yazma hızı 7000 mb/s

İ7 13.nesil - 64gb ram

Max Payne 3'de 144 fps alıyorum acaba dedim biraz daha yükselirmi diye. Birşey fark etmedi ben açayım geri

SSD'nin Okuma hızı 7300 mb/s - Yazma hızı 7000 mb/s

İ7 13.nesil - 64gb ram

Max Payne 3'de 144 fps alıyorum acaba dedim biraz daha yükselirmi diye. Birşey fark etmedi ben açayım geri
Anladım. Zaten 64 GB ram olduğu için oyun ihtiyacı olanı da haliyle karşıladığından dolayı ram frekansını arttıramıyorsanız sıkıştırmayı kapatmak ona etki etmez muhtemelen.

Bu arada 144 FPS spesifik bir rakam. Oyun ayarlarından ekran desteğine göre ya da bilerek 144 FPS'e sabitlemediyseniz alabileceğiniz FPS değeri daha yüksek olabilir.

Anladım. Zaten 64 GB ram olduğu için oyun ihtiyacı olanı da haliyle karşıladığından dolayı ram frekansını arttıramıyorsanız sıkıştırmayı kapatmak ona etki etmez muhtemelen.

Bu arada 144 FPS spesifik bir rakam. Oyun ayarlarından ekran desteğine göre ya da bilerek 144 FPS'e sabitlemediyseniz alabileceğiniz FPS değeri daha yüksek olabilir.

Ekran kartı ile ilgili bir ayar yapmadım. Bu fps ayarlarından da pek anlamıyorum. Oyun açılırken 1135 fps gösteriyor yeri geliyo 350 oyuna girince 144 gösteriyor. Bazı arkadaşlar 144 fps alıyorsun daha ne istiyorsun falan dedi

Ekran kartı ile ilgili bir ayar yapmadım. Bu fps ayarlarından da pek anlamıyorum. Oyun açılırken 1135 fps gösteriyor yeri geliyo 350 oyuna girince 144 gösteriyor. Bazı arkadaşlar 144 fps alıyorsun daha ne istiyorsun falan dedi
Oyun başlamadan görünen ile oynarken farklı olur. Ayarlar oynarken alabileceğiniz minimum ve maksimum FPS değerlerini belirlemek için zaten.

Ayarları minimuma da çekseniz orta seviyeye ya da yüksek donanımınız var diye maksimum yapsanız hala en fazla 144 FPS görüyorsanız sabitlenmiştir.

Kullandığınız monitörün yenileme hızı nedir peki?

Oyun başlamadan görünen ile oynarken farklı olur. Ayarlar oynarken alabileceğiniz minimum ve maksimum FPS değerlerini belirlemek için zaten.

Ayarları minimuma da çekseniz orta seviyeye ya da yüksek donanımınız var diye maksimum yapsanız hala en fazla 144 FPS görüyorsanız sabitlenmiştir.

Kullandığınız monitörün yenileme hızı nedir peki?

144 HZ

O zaman normal ;)

Gsync açıksa veya Freesync bir kontrol edin. Ayrıca ekranda daha yüksek FPS değerleri de görseniz monitörün yenileme hızıdır aslolan. Daha fazlası akıcı gelse de görsel performans açısından maks yenileme hızında FPS alıyorsanız sorun yok demektir.

Şu durumda monitör 144Hz ve siz maks 144 FPS görüyorsunuz. Muhtemelen oyun ayarlarından yenileme hızınıza göre bir FPS sabitlemesi açık olsa gerek.

Ekran grnts 2025 01 10 215846Ekran grnts 2025 01 10 215856

Ekran grnts 2025 01 10 215904

Burada bir ayar yapmam lazım mı

Oyun bilgilerini biraz araştırdım.
Ayarlardaki grafik ayarlarında ekran çözünürlüğüne göre monitör desteği ile birlikte FPS değerleri görünüyor.

Yani Settings/Graphics altına gidin ve Resolution seçeneğine bakın. Örneğin 1920x1080: 144HZ gibi.

Oldukça eski bir oyunmuş. En başından beri FPS için uğramış kullananlar. Gördüklerim arasında en yüksek FPS alanlardansınız. Ama tahminimce monitör yenileme hızınız 240hz olsa 240 FPS görme ihtimaliniz de yüksek bu donanıma ve oyunun gereksinimlerine bakınca.

60 ile oynayanlar bayram etmiş zamanında. Bu bile anlatıyordur durumu.

Geri