Latte
Geliştirici
- Konular
- 70
Arkadaşlar merhaba.
Bir iki gün önce paylaştığım konuda kullandığım hızı sahip olduğum router cihaz yüzünden kablosuz olarak tam alamadığım için satın aldığım Cat6 ethernet kablosuyla ilgili bir kaç bilgi ve açıklama yapmıştım.
İlgili konu, bkz:
Kablosuz ve Kablolu Kullanım Farkını Yaratan Aracılar
Dün gece müşteri hizmetlerini arayıp bir üst teknoloji cihaz talebinde bulunarak bir Wi-Fi 6 teknolojisini destekler bir değişim talep ettim.
Kullandığım ISS Superonline olduğu için vereceğim bilgiler için diğer servis sağlayıcıların tutum ve fiyatlandırmalarını bilmediğimi söylemek isterim.
Bu sabah 10 gibi cihaz değişimini yapacak olan servis elemanı geldi ve açıklayıcı ve içimi de rahat ettirecek bir kaç bilgi ile birlikte değişimi yaparak gitti.
Şimdiye kadar 2017 yılından beri kullandığım cihaz ZTE H267A Wi-Fi 5 destekli bir cihazdı.
Bugün gelen cihaz ise ZTE H3600 V9.
Farklı cihaz getirilerek kullananların aşağıda yazacaklarımdan farklılıkları olabilir o yüzden genelleme yapmadığımı bilin lütfen.
Bağlantı teknolojisi dışındaki farkları ise:
Anlayabileceğiniz üzere 200 Mbps gibi bir hız kullanıyorsanız bir önceki kullandığım gibi AC bir cihaz kullanmanızın en azından 5 Ghz bandıyla kablosuz erişimde sizi hayal kırıklığına uğratacağını düşünmüyorum ama 500 Mbps veya üstü bir hız kullanacak olanlar için olur da benimle aynı sonuçları alır ve 300/350 Mbps civarında bir hız testi sonucu çıkıyorsa elbette öncelikle hız testi yaparken kullandığınız cihaz hakkında neyi ne kadar desteklediği ile ilgili kesin bilgi sahibi olmanızla birlikte kullandığınız servis sağlayıcısı ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Modem değişim ve fiyatlandırma bilgisi ise tek seferlik 520 TL faturaya yansıtma ve aylık ekstra 41 TL faturaya ilave olarak belirlendi.
Mevcut ZTE H267A alınıp yeni cihaz bağlandıktan sonra kutusuyla birlikte teslim edildi.
Bu arada elbette şöyle alternatifleriniz de var tabi ki:
Diyelim ki paketiniz 500 veya 1000 Mbps ve modem/router cihazınız kablo ile bu hızı tam olarak almanızı sağlayacak yeterlilikte. Bu hızları kablo ile alabilmeniz için tasarlanmış olsa bile kablosuz bağlantıda yüksek hızları göremiyor ve yarı yarıya belki daha fazla hız kaybı yaşıyorsunuz.
İlla ki benim yaptığım gibi faturaya yansıtılacak bir cihaz ile değişim yapmayabilir ayrıca bir Wi-Fi 6 destekli ağ genişletme cihazı alarak bunu kablo-kablo (iki cihazında kablo ile birbirine bağlanması) bağlantısıyla sağlayabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmıştır. Maliyeti tek seferde karşılamak istemiyorsanız benim gibi yapabilirsiniz.
Mutlaka aynı şartlar altında farklı cihazlarla istediğini tam alanlar da olabilir. Bu tecrübeyle alakalı bir durum. Benden daha şanslısınız demektir.
Saygılarımla.
Bir iki gün önce paylaştığım konuda kullandığım hızı sahip olduğum router cihaz yüzünden kablosuz olarak tam alamadığım için satın aldığım Cat6 ethernet kablosuyla ilgili bir kaç bilgi ve açıklama yapmıştım.
İlgili konu, bkz:
Kablosuz ve Kablolu Kullanım Farkını Yaratan Aracılar
Dün gece müşteri hizmetlerini arayıp bir üst teknoloji cihaz talebinde bulunarak bir Wi-Fi 6 teknolojisini destekler bir değişim talep ettim.
Kullandığım ISS Superonline olduğu için vereceğim bilgiler için diğer servis sağlayıcıların tutum ve fiyatlandırmalarını bilmediğimi söylemek isterim.
Bu sabah 10 gibi cihaz değişimini yapacak olan servis elemanı geldi ve açıklayıcı ve içimi de rahat ettirecek bir kaç bilgi ile birlikte değişimi yaparak gitti.
Şimdiye kadar 2017 yılından beri kullandığım cihaz ZTE H267A Wi-Fi 5 destekli bir cihazdı.
Bugün gelen cihaz ise ZTE H3600 V9.
Farklı cihaz getirilerek kullananların aşağıda yazacaklarımdan farklılıkları olabilir o yüzden genelleme yapmadığımı bilin lütfen.
Bağlantı teknolojisi dışındaki farkları ise:
- ZTE H267A en başlarda birden azla SSID tanımlama imkanı verse de güncelleme ile sadece bire tane 2.4 Ghz ve 5 Ghz bandında SSID izni vermeye başlamıştı.
- ZTE H3600 V9 ise adı ve şifreleri ortak olan birer tane 2.4 Ghz ve 5 Ghz bantlarını dışında 3'er tane 2.4 Ghz ve 5 Ghz bantlarında farklı SSID'ler üretip kullanma imkanı da veriyor. Yani örnek senaryoda Latte adıyla ve aynı şifreyi kullanan bir 2.4 Ghz ve bir 5 Ghz bandında kablosuz adı yayınlayabiliyorsunuz. Bağlanan cihazın desteği ve tercihlerine (kapsama alanı ve tercih edilen öncelik vb gibi durumlar) göre bağlanıldığında otomatik olarak band seçimi yapılıyor.
Aynı anda Latte2, Latte3 ve Latte4 adlarıyla birer tane 2.4 Ghz ve istenirse Latte2-5G, Latte3-5G, Latte4-5G adlarıyla da birer tane 5 Ghz bandında SSDI ayarlayabilirsiniz. Toplam 8 adet SSID yayınlanabiliyor özetle.
Peki ne katkısı var? Aslında hiçe yakın. Ben, sadece o anda acaba hangi band ile sinyal alıyorum diye düşünmemek için ortak SSID adı dışında bir tane daha 5 Ghz bandı daha oluşturup 5 Ghz bandında olduğumdan emin olmak için onu kullanıyorum o kadar.
Hız sınırlama vb. ayarlamalar yapılamadığı için hepsini açmak ve kullanmak pek mantıklı görünmüyor. Tabi çevredekilerin wifi listelerinde isimlerle ilgili espri yapma niyetiniz yoksa. - Asıl değiştirme amacıma hizmet eden kısmı cep telefonumda olmasa bile en azından kullandığım bilgisayarda yer alan ağ kartımdan dolayı Wi-Fi 6 teknolojisiyle kablo ile alabildiğim hızı kablosuz olarak da aynen alabilmek.
ZTE H267A ve 5 Ghz ile bağlıyken bilgisayar ile yaptığım kablosuz hız testi sonucu:
Cat6 ethernet kablosu takılıyken aldığım kablolu hız testi sonucu:
ZTE H3600 V9 ve 5 Ghz bandından bağlıyken bilgisayarda 6 Ghz bandı açıkken yaptığım kablosuz hız testi sonucu:
ZTE H3600 V9 ve 5 Ghz bandından bağlıyken bilgisayarda 5 Ghz bandı açıkken yaptığım kablosuz hız testi sonucu:
Realme 8 cep telefonu ile 2.4 Ghz bandından bağlıyken H3600 ile olan hız testi sonucum:
Realme 8 cep telefonu ile 5 Ghz bandından bağlıyken H3600 ile olan hız testi sonucum:
Tüm hız testleri aynı konumdan yapılmıştır. Laptop ve cep telefonum ile cihaza olan mesafe 3 metre kadar ve direkt olarak görünmeyecek şekilde. Cihaz bir duvar arkasında kalacak şekilde konumlandırılmıştır yani direkt olarak karşılıklı bakarlarken yapılmamıştır.
Cep telefonun 5 Ghz bandıyla yaptığım hız testi sonuçları bir önceki ZTE H267A ile birebir aynı sonuçları veriyor diyebilirim ama 2.4 Ghz bandı için aynı şeyi söyleyemem. Önceki hız testlerimde 2.4 Ghz bandıyla asla 100 Mbps hızlarını göremiyordum. Şu durumda o bandı kullanan diğer cihazların en azından maksimum alabilecekleri hızları alabileceklerini düşünüyor ve ön görüyorum.
Ayrıca laptopta band değiştirince kabul edilebilir bir miktar hız farkı olduğunu görebiliyorsunuz. Yani eğer cihazınızda 6 bandı varsa ve wi-fi 6 teknolojisini kullanabildiğiniz bir ağ aygıtına bağlıysanız onu seçerek kullanmanız maksimum beklentilerinizi karşılayabileceğiniz anlamına gelebiliyor.
Görebileceğiniz üzere bir önceki cihaz ile kablosuz olarak ve 5 Ghz bandıyla en fazla 375 Mbps gibi hızları görebiliyorken artık mevcut paketimdeki 500 Mbps hızlarını rahatça kablosuz olarak kullanabiliyorum.
ZTE H267A 802.11/b/g/n/ac iken ZTE H3600 802.11/b/g/n/ax olarak çalışmaktadır. Fakat maalesef cihaz üzerinde 6 Ghz bandı yok. O da olsaydı çok daha rahat olabilirdi yine de kullanacak cihaz üzerinden band değiştirebilme avantajı olduğu için sorun etmiyorum. - H3600 V9 cihazda 2.4 Ghz için 20 Mhz ve 40 Mhz bant genişlikleri varken 5 Ghz için 20/40/80 Mhz Otomatik veya 20 Mhz ve 40 Mhz bant genişliği seçenekleri var.
Yani maalesef cihazın 160 Mhz desteği yok. Ayrıca 80 Mhz'i de seçip sabitleyemiyor otomatik ayarlarda onun çalışmasını bekliyorsunuz.
2.4 Ghz kullanılabilir Mod seçimleri:
IEEE 802.11b Only, IEEE 802.11g Only, IEEE 802.11n Only, Karma (802.11b/g), Karma (802.11g/n), Karma (802.11b/g/n), Karma (802.11b/g/n/ax)
5 Ghz kullanılabilir Mod seçimleri:
IEEE 802.11a Only, IEEE 802.11n Only, Karma (802.11a/n), Karma (802.11a/n/ac), Karma (802.1a/n/ac/ax)
Anlayabileceğiniz üzere 200 Mbps gibi bir hız kullanıyorsanız bir önceki kullandığım gibi AC bir cihaz kullanmanızın en azından 5 Ghz bandıyla kablosuz erişimde sizi hayal kırıklığına uğratacağını düşünmüyorum ama 500 Mbps veya üstü bir hız kullanacak olanlar için olur da benimle aynı sonuçları alır ve 300/350 Mbps civarında bir hız testi sonucu çıkıyorsa elbette öncelikle hız testi yaparken kullandığınız cihaz hakkında neyi ne kadar desteklediği ile ilgili kesin bilgi sahibi olmanızla birlikte kullandığınız servis sağlayıcısı ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Modem değişim ve fiyatlandırma bilgisi ise tek seferlik 520 TL faturaya yansıtma ve aylık ekstra 41 TL faturaya ilave olarak belirlendi.
Mevcut ZTE H267A alınıp yeni cihaz bağlandıktan sonra kutusuyla birlikte teslim edildi.
Bu arada elbette şöyle alternatifleriniz de var tabi ki:
Diyelim ki paketiniz 500 veya 1000 Mbps ve modem/router cihazınız kablo ile bu hızı tam olarak almanızı sağlayacak yeterlilikte. Bu hızları kablo ile alabilmeniz için tasarlanmış olsa bile kablosuz bağlantıda yüksek hızları göremiyor ve yarı yarıya belki daha fazla hız kaybı yaşıyorsunuz.
İlla ki benim yaptığım gibi faturaya yansıtılacak bir cihaz ile değişim yapmayabilir ayrıca bir Wi-Fi 6 destekli ağ genişletme cihazı alarak bunu kablo-kablo (iki cihazında kablo ile birbirine bağlanması) bağlantısıyla sağlayabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmıştır. Maliyeti tek seferde karşılamak istemiyorsanız benim gibi yapabilirsiniz.
Mutlaka aynı şartlar altında farklı cihazlarla istediğini tam alanlar da olabilir. Bu tecrübeyle alakalı bir durum. Benden daha şanslısınız demektir.
Saygılarımla.