Yerli yapay zeka varmı?

Akif pro

Paylaşımcı
Konular
51
Merhaba arkadaşlar İsrail'in Filistin'deki insanları bombalaması ile büyük bir katliam yaratan İsrail'e yönelik boykotlar var Ben de boykot sürecine katılan birisiyim Peki Yapay Zeka konusunda yerli bir Yapay Zeka uygulaması var mı bireysel kullanıcılar için Havelsen tarafından main diye bir Yapay Zeka vardı o Main O da sadece kurumlar içinmiş yani bireysel kullanıcılar için sonradan yapılacakmış Peki başka şirketler için yaptı mı ben şu anlıkça Chatgpt kullanıyorum Tabii o da Openai Filistin'e yönelik çok sert yorumlar yaptığı için bu konuyu açtım yardımcı olabilecek birisi varsa söyleyebilir mi. Not gemini grok.onları ve Çin'in Yapay Zekalarını da kullanmıyorum onları da biliyorsunuz Çin yaptığı zulüm

Türkiye'de kullanıma açılan bazı milli ve yerli yapay zeka programları bulunmaktadır. İşte bu alanda öne çıkan bazı projeler:

1. **MAIN**: HAVELSAN tarafından geliştirilen bu yapay zeka platformu, kurumların kendi verilerini kullanarak yapay zeka uygulamaları geliştirmelerine olanak tanır. 2024 yılında kullanıma sunulmuştur.

2. **Budgety.AI**: Türk bankalarıyla entegre çalışabilen bu uygulama, yapay zeka ile harcamaları kategorize eder ve kullanıcılara özel bütçe önerileri sunar. 2025 yılında tanıtılmıştır.

3. **ASEL GPT**: ASELSAN tarafından geliştirilen bu yapay zeka teknolojisi, ChatGPT benzeri bir çalışma sistemine sahiptir. 2025 yılında duyurulmuştur ve Türkçe verilerle zenginleştirilmiştir.

4. **Yerli ve Milli Türkçe GPT**: Türkiye'nin ilk yerli yapay zeka asistanı olarak tasarlanan bu model, 2024 yılında lansmanı yapılmıştır ve Türkçe dilinde hizmet vermektedir.

5. **Temel Yapay Zeka Büyük Dil Modeli**: 2025 yılında kullanıma sunulması planlanan bu model, Türkçe verilerle zenginleştirilmiş bir yapay zeka dil modelidir.

Bu projeler, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki potansiyelini artırmak ve yerli teknolojilerin gelişimini desteklemek amacıyla önemli adımlardır.

Geri