ertan1
Paylaşımcı
- Konular
- 12
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için kayıt olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
GİBUX NEDİR?
Açik kaynak kod tabanli isletim sistemi GIBUX, Gelir Idaresi Baskanliginin(GIB) yurt genelindeki tüm Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerinde kullanilmasi amaciyla Türk mühendisleri tarafindan analiz ve tasarimi yapilarak Gelir Idaresi Baskanligi' nin ihtiyaçlarina uygun olarak gelistirilmistir.
GIBUX, Milli Hedefler dogrultusunda Kalkinma Bakanligi' nin "2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Plani" politikalari içeriginde yer alan "kamuda açik kaynak kodlu yazilim kullanimi yayginlastirilmasi" kapsaminda Gelir Idaresi Baskanliginca hizlandirilmis bir projedir.
GIBUX, Tübitak tarafindan Linux çekirdegi kullanilarak gelistirilen Pardus isletim sisteminin bir benzeridir. Pardus, genel amaçli kullanima yönelik bir isletim sistemi olarak gelistirilmistir, GIBUX ise Linux çekirdegi kullanilarak, yerli ve milli is gücü ve kaynaklar ile Gelir Idaresi Baskanligi' nin kurumsal ihtiyaçlari dogrultusunda Gelir Idaresi Baskanligi için özellestirilmis bir isletim sistemidir.
GIBUX, Gelir Idaresi Baskanligi' nin son kullanici bilgisayarlarinda kullanilmasi için tasarlanmis, pilot çalismalari tamamlanarak 2014 yili ikinci yarisindan sonra yurt sathindaki Vergi Dairelerine yayginlastirilmaya baslanmistir.
Tamamen yerli kaynaklarin kullanildigi ve yaklasik 8 aylik bir deneme süreci sonrasinda yayginlastirilmaya baslayan GIBUX, isletim sistemi, ofis yazilimlari ve antivirüs yazilimlari için ödenen lisans ücretlerinden ve her yil bu lisanslar için ödenen bakim maliyetlerinden tasarruf saglanmasina katki saglamistir.
Gelir Idaresi Baskanligi' nin uyguladigi güvenlik politikalarinin gerekleri yerine getirilerek, mevcut kullanilan isletim sisteminden daha iyi bir altyapi gereksinimi dogrultusunda tasarim yapilarak kullanilmaya baslanmistir.
GIBUX Isletim Sistemi ile virüs gibi zararli yazilimlardan etkilenmeyen, tüm yama ve versiyon güncelleme ile kontrollerinin merkezi olarak yönetilip izlendigi bir altyapi hazirlanarak, is gücünün daha verimli kullanilmasi saglanmistir.
GIBUX Isletim Sistemi ile birlikte mevcut donanim kaynaklarinin isletim sistemlerine olan bagimlilik ihtiyaci ortadan kaldirilmistir. Bu kapsamda mevcuttaki donanima en uygun tasarim yapilarak, her degisen isletim sisteminin ihtiyaç duyacagi donanim yatirimi yapilmasina gerek kalmamistir. GIBUX isletim sistemine ait versiyon güncellemelerinin merkezden yapilmasinin saglanmasi, saha operasyonlarinin azalmasina olanak saglamis ve bu özellik hem zaman hem de maliyet avantajini birlikte getirmistir.