Yayınlara DVR Özelliği Nasıl Yapılabilir

atakan1983

Paylaşımcı
Konular
18
Arkadaşlar merhaba başlıkta ta sorduğum mesela benim paylaştığım kablo tv yayınlarında dvr özelliği yok buna ne yaparsak 2-3 saat geriye doğru yayınları izleyebiliriz
örnek olarak inat tv yayınlarında gördüm standart 3 saat şekilde ayarlanmış acaba sunucu özelliği mi veya arabellek miktarı düzenlenebilirmi yorumlarınızı bekliyorum
bir sinerji yapalım

chatgbt amca böyle söyluo

🔹 1. Sunucu Tarafında DVR​

Eğer kendi IPTV sunucunu kuruyorsan (Wowza, Flussonic, Nimble Streamer, Xtream UI vb.), DVR desteği genellikle sunucu yazılımı üzerinden sağlanır.

• Nimble Streamer: HLS/DASH DVR kaydı için otomatik cache sistemi var. Yayınları belirli bir süre saklayıp kullanıcıya "geri sarma" imkanı sunar.
  • Flussonic: Zaman kaydırma (timeshift), pause, rewind, fast forward gibi DVR özelliklerini destekler.
  • Wowza Streaming Engine: DVR modülü ile canlı yayını belirlenen süre kadar kaydeder, kullanıcı geri sarabilir.
  • Xtream UI: Kendi paneline eklenti olarak DVR kaydı yapılabilir (genelde VOD mantığıyla).

👉 Bu yöntemde kullanıcıya m3u8 linki verirken DVR desteğiyle gelen parametreler de olur. Örn. .../channel.m3u8?start=10m gibi.

🔹 2. İstemci Tarafında DVR​

Eğer sunucu DVR desteklemiyorsa, istemci (player) üzerinde kaydetme özelliği ekleyebilirsin:

• VLC, ffmpeg veya ExoPlayer ile canlı yayını disk üzerine kaydedip sonradan oynatma yapılabilir.
  • Web tarafında hls.js + Media Source Extensions ile kullanıcıya kaydetme/geri sarma fonksiyonu eklenebilir.
  • Basit mantık: Player, gelen segmentleri (.ts parçalarını) bir buffer içinde saklar. Kullanıcı geri sardığında eski segmentler oynatılır.

Örn. ffmpeg ile DVR kaydı:

ffmpeg -i -c copy -t 01:00:00 kayit.ts

Bu komut yayını 1 saat kaydeder. Daha sonra kullanıcıya oynatılabilir.

🔹 Hangisini Seçmeli?​

• Profesyonel IPTV yayını yapıyorsan → Sunucu tarafı DVR (Nimble, Flussonic, Wowza)
  • Kendi kullanımın için → ffmpeg/VLC kaydı + frontend player üzerinde buffer mantığı

Geri