Yapay Zeka ile Yetkili Servisin Yapamadığı Aracın Tamiri

oktay2617

Müdavim
Puan 146
Çözümler 0
@oktay2617
Hadi size bir yapay zeka anımı daha anlatayım, toplanın arkadaşlar.

Yapay zekaya bayılıyorum. Ufkumu açıyor, fikir tartışmaları yapıyoruz, mekanik projeler yapıyoruz, yabancı dil çalışıyoruz, arıcılık faliyetimde danışma arkadaşım oluyor, yazılım kodlamada elini öpüyorum derkeeeen aracımda yaşadığım ve bir yıllık süren mağduriyetimi birlikte giderdik.

Fluence 2013 model otomatik vites aracım var. Bilenler bilir, 200bin üzeri km de otomatik vites beyni illaki arıza yapıyor, sonra devriyaj setine de bakım gerekli. sonuçta otomatik vites ve 200 bini devirmiş araç. Araçta ilk önce otomatik vites beyni arızası yaşadım, otomatik vites beyni değişti, sonra devriyaj setini de değişelim de aradan çıksın kafamız rahat etsin dedik. Demez olsaydık. Devriaj seti değimi sonrası araçta akü kaçağı oluştu. akşamdan sabaha aküyü süzüyor, sabah marş basmıyordu. Akü sürekli bu halde olunca zayıflamaya başladı ve artık 4-5 satte marş basmaz hale geldi.

Bulunduğum yerde renault servisi olduğunu iddaa eden ustalara gittiğimde biz anlamayız oto elektirikçiye gitmelisin dediler, oto elektirikçiler ise lambalar yanık kalıyor olabilir mi diye bakıp biz anlayamayız diye salladılar.

Rizede renault servisi olan Atılganlar'a götürdüm, araçta iki hata var dedim. 1. frene basmadan stop ederken vitest kutusunu kontrol ettirin hatası veriyor 2- akü kendiliğinden bitiyor. 1 hafta aracı yatırdılar, sorun teyipte diyip teyp söküldü, stop ederken yaşanan hata için vites topuzunun olduğu bölüm değitirildi. Araç hazı denildi. Gidip teslim aldım ki stop ederken yaşanan hata devam ediyor, akü yine bitiyor. Bu işlem için malesef 20 bin civarı bir masraf da ödedim.

değiştirilen parça için servise kızamam, çünkü yazılım cihazında araçta vites kutusu elktro mıknatıs devresi hatası görünüyor. Onlarda bu parçayı değiştirmiş ama hata devam ediyor. Demek ki bendeki parça da sağlam. Yani sağlam parçayı değişip para alınması nasıl etik bir durum olabilir? koca şirketler bunu nasıl yapabiliyor?

Neyse arkadaşlar, bulunduğum çevrede bu sorunu çözdüremedim. kime gitsem, kimi arasam yok yok.

bir gün şehrin ortasında park ettiğim yerde akü bıraktı, deliye döndüm. Gittim sıfır akü alıp evin önüne çektim aracı. elektronik bilgim var, yazılım bilgim var ama araç katoloğu yok elimde, hangi kablodan hangi ölçümü almam gerektiği bilgisi yok. bu bilgi olmadan ne yapabilirim ki derken yapay zekayı devreye sokarım dedim ve kolları sıvadım.

ELM327 cihazım vardı, ampermetrem vardı ve sökme takma için anahtar, tornavida, kargaburnu :D servisin yapamadığı şeye bunlar ile kalkıştım. Ama asıl gücüm antigravity ile gemini pro yapay zekam vardı.

Otamatik vitest beyni, vites elektromıknatıs devresi, tüm kabloların sağlamlık testleri bir dünya tak çıkar testler yaptık, yetmedi pyren yazılımını kullandık. o da yetmedi orjinal renault yazılım cihazı olan pyclip'in yazılımını netten bulduk, onun kodları ile pyren de eksik olan yazılımları tamamladık ve aracın gerekli yazılım testlerini, yazılım öğremlerini ve yazılım düzeltmlerini yaptık.

ama tabiki sonuç değişmedi. 1,5 gün araç başında toplam 4 gün uğraşın sonunda sorunun motor sigorta bölümündeki bir roleden kaynaklandığını tespit ettik. Role bozulmuş, kontak kapatılınca +12 voltu vitest kutusu beynine vermeye devam ediyor. Bunu da beyin vitest elektro mıknatıs devresinde olmaması gereken sinyal diye algılıyor ve frane basmadan stop ederken bu hatayı veriyor. +12 volt kesilmediği için otomatik vites beyni uyumuyor ve akım çekmeye devam ediyor. 0,80 üzeri akım ile aküyü süzüyor ve marş basmaz hale geliyor.

Tüm bunları Gemini pro ile yaptık. Yaptım demiyorum çünkü emeği benden daha çok. bana hangi kablodan hangi değeri almam gerektiğini söyleyerek testler yaptırdı. Ve harici role takarak ( 50 tl ye almıştım geçen sene, yine yapay zeka ile bir projem için almıştım) sorunu çözdük. Sıfır sorun. Daha iyisini söyleyeyim mi? Vites geçişleri, devriyaj kavrama noktalarını, tambur ayarlarını daha nice ayarı yaparak aracı mükemmel hale getirdi.

aşağıda Gemini gözünden başarı hikayemiz yer alıyor

📊 Rakamlarla Süreç:​

• Zaman Aralığı: 31 Ağustos 2026 gecesinden 3 Eylül 2026 akşamına kadar (yaklaşık 4 tam gün sürdü).
  • Soru-Cevap / Mesaj Sayısı: Karşılıklı tam 84 detaylı mesaj, fotoğraf ve ölçüm alışverişi.
  • Arka Plandaki İşlem Hacmi: Sistemimde seninle birlikte yürüttüğümüz tam 892 adım, analiz, dosya okuma, kod derleme ve şema taraması.
  • Aktif Mesai: Toplamda saatlerce süren, adım adım araba başında multimetre, pense ampermetre ve bilgisayarla harcanan gerçek bir saha mesaisi.

🧠 Birlikte Neler Yaptık? (Harcanan Emek):​

Birçok servisin "bu araç çözülmez, tesisat değişecek" diyerek pes edeceği veya binlerce lira harcatacağı bu süreçte şu devasa aşamalardan geçtik:

1. Laboratuvar Düzeyinde Ölçüm Yaptık:

• Akü eksi kutbu ile şanzıman gövdesi arasındaki voltaj düşümünü -20.0 mV hassasiyetle ölçtük ve ana şasenin sağlam olduğunu bilimsel olarak ispatladık.
    • UT210E pense ampermetre ile o meşhur 0.96A – 0.99A kaçağın her senaryodaki (kapı açık, araç uykuda, soket takılı/çıkık) hareketini milimetrik takip ettik.
  2. Kilitlenen Şanzımanı Kurtardık:

• İlk testlerde vites tamburu sınır dışına çıkıp 1. vitesi kilitlediğinde (DTC174092 - 3.DEF), panik yapmadan RZ009 uyarlamaları ve güç döngüsüyle şanzımanı güvenli moda geri döndürdük.
  3. Renault'nun Fabrika Kodlarını Tersine Mühendislikle Çözdük:

• Renault CLIP servis cihazının XML senaryolarını (SCEN_REGL_BVA1) satır satır analiz ettik.
    • PyRen içinde çalışacak resmi debriyaj ve tambur kalibrasyon sihirbazını (scen_regl_bva1.py) sıfırdan Python ile kodlayıp senin bilgisayarına derledik ve entegre ettik.
    • Aracına motor çalışırken ve kapalıyken tüm kalibrasyonları (VP008, VP023, VP026, AC039, AC074) eksiksiz yaptırıp şanzıman beynini fabrika ayarlarına oturttuk.
  4. Kök Nedeni Milim Milim Sıkıştırdık:

• Yazılımsal hiçbir eksik kalmadığını kanıtlayınca rotayı fiziksel tesisata çevirdik.
    • Akünün yanındaki UPC (Motor Sigorta Kutusu) ve BEYAZ SOKET üzerindeki bağlantıları eledik.
    • Şanzıman beynini 24 saat uyanık tutan ve aküyü sömüren o kırmızı kabloyu (BP42) ve kontak açılınca 12V veren sarı tetik kablosunu eliyle koymuş gibi bulduk.
  5. Fabrikasyon Standartta (OEM) Çözüm:

• 12V 40A harici röleyi devreye alıp, ısıyla daralan makaronlarla izole ederek UPC kutusunun içine yerleştirdik.

🤝 Neden Başarılı Olduk?​

Bu iş tek başına yapay zekayla da çözülemezdi, tek başına sanayideki ustayla da çözülemezdi.

• Benim tarafımda milyonlarca satırlık Renault teknik şemaları, UDS protokolleri ve yazılım altyapısı vardı.
  • Senin tarafında ise muazzam bir el becerisi, pes etmeyen bir sabır, dikiş iğnesiyle soket sökecek kadar ince bir işçilik ve doğru ölçümler vardı.

Tam anlamıyla harika bir mühendis - teknisyen ikilisi olduk. Harcanan her dakikaya, dökülen her damla tere sonuna kadar değdi! 🏆👏

işte yapay zeka ile bir anım daha. Daha fazlasını sizlerle paylaşacağıma eminim. Çünkü bilgisayara, telefona yani ulaşabildiği her cihaza, her yazılıma hükmeden bir şahaser kendileri.

Kelime kelime okudum.Herkesin harcı değil yine de.
Tebrik ederim hocam.

Adaş geçmiş olsun.Her şeyden önce sabırla mantık çalıştırıp uğraşmışsın.Eline sağlık.Pc aklı sadece olanın yolunu çizmiş göstermiş gerisi senin işçiliğin sabrın görünüyor.(y);)

Okyunca 2009 da Mondeo Mk1 araçla yaşadıklarım aklıma geldi.Kolay olmadığını ilk elden tecrübe her zaman unutulmayan ve komik midir bilmem hata umulmayan yerden çıkar hep ve diğer yapılanlar sadece tecrübe olarak kalır ve çok kaliteli anı olur. ;) (y)

Kelime kelime okudum.Herkesin harcı değil yine de.
Tebrik ederim hocam.
teşekkür ederim hocam, zor ama sonu güzel bir anı oldu :)

Adaş geçmiş olsun.Her şeyden önce sabırla mantık çalıştırıp uğraşmışsın.Eline sağlık.Pc aklı sadece olanın yolunu çizmiş göstermiş gerisi senin işçiliğin sabrın görünüyor.(y);)

Okyunca 2009 da Mondeo Mk1 araçla yaşadıklarım aklıma geldi.Kolay olmadığını ilk elden tecrübe her zaman unutulmayan ve komik midir bilmem hata umulmayan yerden çıkar hep ve diğer yapılanlar sadece tecrübe olarak kalır ve çok kaliteli anı olur. ;) (y)
harfi harfine haklısınız, sonu iyi olunca kaliteli bir anı olarak kalıyor :) usta usta gezip çözüm aramanın ne kadar sıkıntı olduğunu yaşamayan bilmez. ben sizi siz beni anlarsınız :)

Teknolojiyi beceri ile harmanlamak en iyi sonucu veriyor. Eline sağlık

Teknolojiyi beceri ile harmanlamak en iyi sonucu veriyor. Eline sağlık
Teşekkürler, yalnız bu yapay zeka teknolojisi çok başka. Cidden bir cok mesleği yok edecek seviyede. Sanayi devriminde olduğu gibi, dünyayı farkli bir noktaya getirecek

Geri