Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim

remixtik

Paylaşımcı
Konular
272
Devrim Arabası, Türkiye’nin ilk yerli otomobil prototipi olarak kabul edilir. Kısa ama sembolik olarak çok önemli bir hikâyesi vardır.

Devrim Arabası nedir?
Yıl: 1961
Yer: Eskişehir – TCDD Cer Atölyeleri
Amaç: Türkiye’nin kendi imkânlarıyla otomobil üretebileceğini göstermek
Talimat: Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından verildi
Necmettin Erbakanında emeği vardır kendisi millileşme için çok çaba harcayanlardan

Nasıl üretildi?
23 Türk mühendisi ve teknisyeni görevlendirildi
Sadece 130–135 gün gibi çok kısa bir sürede üretildi
Tamamen yerli imkânlarla yapıldı
4 adet prototip üretildi (2 krem, 2 siyah renkli)
Teknik özellikler (özet)
4 silindirli benzinli motor
Yaklaşık 50 beygir güç
Manuel şanzıman
Dönemine göre oldukça başarılı bir mühendislik
Meşhur olay: “Benzin koymayı unuttular”
29 Ekim 1961 Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’da tanıtım yapılacaktı
Güvenlik gerekçesiyle araçlara çok az benzin kondu
Cemal Gürsel’in bindiği araç bir süre sonra durdu
Gürsel’in söylediği rivayet edilen söz:
“Batı kafasıyla otomobil yapmışsınız ama Doğu kafasıyla benzin koymayı unutmuşsunuz.”
Bu olay, Devrim Arabası’nın başarısız gibi algılanmasına yol açtı.
Neden seri üretime geçilmedi?
Siyasi irade eksikliği
Ekonomik gerekçeler
İthal otomobil lobilerinin baskısı (iddia edilir)
Projeye yeterli destek verilmemesi
Bugün Devrim Arabası
Eskişehir TÜLOMSAŞ (TÜRASAŞ) Devrim Arabaları Müzesi’nde sergileniyor
Hâlâ çalışır durumda
Türkiye’de yerli otomotiv sanayisinin sembolü kabul ediliyor

Devrim Arabası aslında başarısız değil, aksine:
Türk mühendisliğinin neler yapabileceğini göstermiş
Ama dönemin şartları ve kararları yüzünden devamı gelmemiştir ez cümle çok şey derim de işte....

Ekli dosyalar

• Devrim_-_20.10.23.jpg
    Devrim_-_20.10.23.jpg
    165 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Yerli gibi yerli. Şimdiki gibi parçalarının yarısı dışarıdan gelmemişti...
Avrupa birliği artık Avrupa üretiminde %70 yerlilik istiyor. Yeni gelişme.

Bizimki tamamen togg masalı siyasi idi. Herşeyleri algı olduğu için çapsız bazı tipleri arabayı bulmuşuz gibi sevindirdi. Ne oldu artık yedek parçası için bile bugün gelecek yarın gelecek diye aylarca bekletiyorlarmış. İşlemcisi yavaş hatalarla dolu .

Ayrı bir konuda
Byd fabrika kurmuyor resmen dalga geçiyor ciddiyet sıfır.

Hala insanlar yerli milliye takılmışlar işte arabanın kaçta kaçı yerli kaçta kaçı değil.Hala siz anlamadınızmı burda amaç marka olduğunu.Bu ülkede 71 den beri araba üretiyoruz.Ama kendimiz bir model üretemiyoruz.kimse şahin doğan kartal demesin.Arabanın altında bir yazı vardı.fiat lisansı ile.Dünya bu kadar küresel olmuşken markalar acaba parçaların kaçta kaçını kendi üretiyor.Ama veye bakılıyor markaya.

Hala insanlar yerli milliye takılmışlar işte arabanın kaçta kaçı yerli kaçta kaçı değil.Hala siz anlamadınızmı burda amaç marka olduğunu.Bu ülkede 71 den beri araba üretiyoruz.Ama kendimiz bir model üretemiyoruz.kimse şahin doğan kartal demesin.Arabanın altında bir yazı vardı.fiat lisansı ile.Dünya bu kadar küresel olmuşken markalar acaba parçaların kaçta kaçını kendi üretiyor.Ama veye bakılıyor markaya.
Bas bas %100 yerli otomobil naraları atarlarsa algı yapıp siyasi malzeme yaparlarsa eleştirilerimizde haklıyız. BMW Mercedes %100 germany diyormu hayır.

Bunda sizi rahatsız eden ne yoksa bu ülkenin evladı değilmisiniz ki zorunuza gidiyor
Togg Olayı siyasi yapanlara eleştirim. %100 yerli diye algı yapan siyasiler aslında ülkemiz için güzel olan projeyi batırdılar. Yüklenici şirketler kendileri ön planda olsa idiler herşey daha profesyonel ve sonuç daha iyi olurdu. Ülkenin liyakatli demokrat olan çok büyük bölümü markayı benimsemedi.
Tahminim byd ye satılacak bir marka olup silinecek.

Son düzenleme:
Hiç bir şey yüzde yüz yerli olamaz
Benim demek istediğimi anlamadınız herhalde. Ben öyle olur böyle olur demiyorum. Togg ‘da %100 yerli diye siyasi nara atanları eleştirdim. Yalan söyleyip oy devşirmeye çalıştılar.

Son düzenleme:
Benim demek istediğimi anlamadınız herhalde. Ben öyle olur böyle olur demiyorum. Togg ‘da %100 yerli diye siyasi nara atanları eleştirdim. Yalan söyleyip oy devşirmeye çalıştılar.
Mesela her çiftçiye bedava traktör gibi mi?

Bence siyasetini burada yapma seçim zamanı sandıkta yaparsın bırakında Forum siyasetten uzak kalsın herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil kaldı ki en az %51 sizin gibi düşünmûyor

Şu konuyu netleştirelim Erbakan Hoca o zamanlar İTÜ' de Doç. veya Prof. Öğretim üyesiydi. Proje de yer almasa da belki Danışmanlık yapmış olabilir. Peki neye dayanarak böyle konuşuyoraun/söylüyorsun/yazıyorsun kardeşim sen de kimsin dediğinizi duyar gibiyim, işte resmi olarak şu bilgilere dayanarak: 😊

1. Bahsi Geçen Tarihi Kayıt: "27 Mayıs Bakanlar Kurulu Tutanakları"​

Bu olay, Yapı Kredi Yayınları tarafından aynı isimle (hazırlayan: Cemil Koçak) kitaplaştırılan bakanlar kurulu tutanaklarında detaylıca geçer. Özellikle 4 Mart 1961 tarihli Bakanlar Kurulu toplantı tutanağı, bu tarihi kırılmanın belgesidir.

2. "Yapılamaz" Raporu ve Akademisyenlerin Tavrı​

Cemal Gürsel, yerli otomobil fikri için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve o dönemin önde gelen akademisyenlerine danışmıştır.
  • Olay: Cemal Gürsel, bir akşam yemeğinde (veya özel bir istişare toplantısında) İTÜ'den davet edilen profesörlere Türkiye'de otomobil yapılıp yapılamayacağını sormuştur.

• Verilen Yanıt: Profesörler, Türkiye'nin sanayi altyapısının yetersiz olduğunu, henüz erken olduğunu belirten olumsuz bir görüş bildirmişlerdir. Tutanaklara ve dönemin tanıklıklarına yansıyan ifadeyle, "Türkiye'de otomobil yapılamaz, yapılsa da ekonomik olmaz" görüşü hakimdir. Hatta o dönemde toplanan Sanayi Kongresi ve Otomotiv Endüstrisi Kongresi raporlarında da genel hava "montaj sanayii"nden yanadır.

3. Algıyı Kıran Sunum ve Necmettin Erbakan (Neden Erbakan Devrim için Önemlidir? Sorusunun Cevabı)​

İşte bu olumsuz raporların ve "yapılamaz" algısının kırıldığı an, 4 Mart 1961 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısıdır.
  • Toplantıya Davet: "Yapılamaz" raporlarından tatmin olmayan veya alternatif bir ses arayan Cemal Gürsel, o sırada İTÜ Motorlar Kürsüsü'nde Doçent olan ve Gümüş Motor'u kurmuş olan Necmettin Erbakan'ı Bakanlar Kurulu'na davet etmiştir.

• Sunumun İçeriği: Erbakan, tutanaklara geçen konuşmasında, "Biz Gümüş Motor'da %100 yerli motor ürettik, istenirse Türkiye kendi otomobilini de yapabilir" diyerek teknik detayları ve maliyet analizlerini sunmuştur.

• Sonuç: Bu sunum, Gürsel Paşa'yı ve kurulu ikna etmiş; "yapılamaz" diyen profesörlerin aksine, "yapılabilir" kararı bu toplantı sonucunda çıkmıştır.

Resmi Bakanlar Kurulu Tutanaklarıdır ve bu tutanaklar, akademinin o dönemki çekimser/olumsuz tavrına karşın, Erbakan'ın teknik sunumuyla devlet iradesinin nasıl değiştiğini belgelemektedir.

Sonuç: Eğer Erbakan, Gürsel Paşa' yı ve toplantıdakileri ikna edemeseydi bugün Devrim' i konuşamayabilirdik.

Devrim Arabası, Türkiye’nin ilk yerli otomobil prototipi olarak kabul edilir. Kısa ama sembolik olarak çok önemli bir hikâyesi vardır.

Devrim Arabası nedir?
Yıl: 1961
Yer: Eskişehir – TCDD Cer Atölyeleri
Amaç: Türkiye’nin kendi imkânlarıyla otomobil üretebileceğini göstermek
Talimat: Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından verildi

Nasıl üretildi?
23 Türk mühendisi ve teknisyeni görevlendirildi
Sadece 130–135 gün gibi çok kısa bir sürede üretildi
Tamamen yerli imkânlarla yapıldı
4 adet prototip üretildi (2 krem, 2 siyah renkli)
Teknik özellikler (özet)
4 silindirli benzinli motor
Yaklaşık 50 beygir güç
Manuel şanzıman
Dönemine göre oldukça başarılı bir mühendislik
Meşhur olay: “Benzin koymayı unuttular”
29 Ekim 1961 Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’da tanıtım yapılacaktı
Güvenlik gerekçesiyle araçlara çok az benzin kondu
Cemal Gürsel’in bindiği araç bir süre sonra durdu
Gürsel’in söylediği rivayet edilen söz:
“Batı kafasıyla otomobil yapmışsınız ama Doğu kafasıyla benzin koymayı unutmuşsunuz.”
Bu olay, Devrim Arabası’nın başarısız gibi algılanmasına yol açtı.
Neden seri üretime geçilmedi?
Siyasi irade eksikliği
Ekonomik gerekçeler
İthal otomobil lobilerinin baskısı (iddia edilir)
Projeye yeterli destek verilmemesi
Bugün Devrim Arabası
Eskişehir TÜLOMSAŞ (TÜRASAŞ) Devrim Arabaları Müzesi’nde sergileniyor
Hâlâ çalışır durumda
Türkiye’de yerli otomotiv sanayisinin sembolü kabul ediliyor

Devrim Arabası aslında başarısız değil, aksine:
Türk mühendisliğinin neler yapabileceğini göstermiş
Ama dönemin şartları ve kararları yüzünden devamı gelmemiştir ez cümle çok şey derim de işte....
Lütfen yazımı okuduktan sonra senden ricam burda 1. Kilit isim olarak Gürsel Paşa' yı (Cemal Gürsel' i) ve 2. Kilit isim olarak Necmetin Erbakan' ı yazman dostum, eline emeğine sağlık 😊👍🏻

Geri