Turkcell TV+ HP4416

Latte

Geliştirici
Konular
72
Arkadaşlar merhaba.

Evinde Superonline internet ve Turkcell Tv+ hizmeti alanlar varsa eğer bu cihaza aşina olabilirler ya da benim gibi yıllar sonra mecburen kullanmak zorunda kalacak olabilirler.
Buradaki mecburiyet tabirini kötü anlamda değil keşke daha önce verilseydi anlamında kullandım.

10 seneyi aşkın süredir ilk çıkan cihazlardan birini kullanıyorduk. Geçen haftalarda arkasından kapatıp açmadıkça kumanda ile açılmaması yüzünden müşteri hizmetlerini arayıp arıza kaydı bıraktık. Yani kumanda çalışıyordu fakat nedense cihazı açmıyor sadece cihaz kapatılıp açılınca normale dönüyordu.
Ertesi gün gelen ekip sorunu kendileri de tespit edip eski cihazın yerine Tv+ HP4416 cihazı takıp gittiler. Sanırım buna Tv+ Pro da diyorlar.

Boyutsal fark en bariz görünen olan olabilir ama elbette bambaşka cihazlar olduğu aşikar.
Önceki cihaz büyük ve kumandası arkası klavye olarak kullanılabilen türdendi ama kullanılmıyordu.

Yeni cihazı verdiklerinde eski kumandayı da bıraktılar beraberinde. Tabi ki yeni cihazın kumandasıyla birlikte ikisi de aktif olarak kullanılabiliyor diye.
Yeni kumanda üzerinde ayrıca Film/Dizi (Prime Video), Netflix ve Android Box tuşları bulunuyor. Android box cihaz kumandaları gibi çünkü bu da bir android box.

Evet. Yeni getirip bıraktıkları cihaz aynı zamanda lisanslı bir android box imiş.
Aida64 ile özelliklerine hızlıca baktığımda 2 GB ram ve 16 GB hafıza ile geldiğini ve 4 çekirdekli işlemcisi olduğunu gördüm. Hiçbir başka uygulama kurmadan kullanılabilir hafıza 9.5+ GB olarak görünüyordu. İlgilenenlere detaylı görsellerini de ekleyebilirim.
4k Ultra HD olarak geçiyor cihaz bu yüzden desteklenen ekranlara sahip olanların farkını anlayabileceğini düşünüyorum ama beklenti içinde de olmamak lazım tabi ki. Ben mutfaktaki 720p HD ready Sunny marka televizyonda kullandığım için bu tür özelliklerinin bana pek bir faydası yok ama yine de youtube videolarından vs 2K, 4K gibi içerikleri açtığımda olabildiğince canlı olmaları bile idare ettiriyor.

Bazı özellikleri:

Çıkış yılı: 2023
CPU: S905X4 Quad-Core A55 2.00 Ghz'a kadar.
Android OS: AndroidTV 11 veya daha yüksek.
Video/Ses: HDMI2.1 / SPDIF
Görüntü Formatı: 4KP50
Ağ: Wi-Fi 2.4/5.8Ghz 802.11a/b/g/h/ac RJ45(100M/10M) Ethernet, Bluetooth 5.0

Bağlantı konusunda ise cihaz üzerinde bir adet USB girişi bulunmakta. Bir adet SPDIF, ethernet, güç ve HDMI birimleri mevcut.
Kablosuz bağlantı olarak 2.4 Ghz ve 5.8 Ghz çift bant desteği mevcut.

Kumandası üzerindeki TV+ tuşu cihazda ne yapıyorsanız yapın anında TV'ye geçiş yapmanızı sağlıyor. Yalnız burada bir detay var. Eğer ethernet kablosu ile bağladıysanız router cihazda IPTV olarak algılandığı için Tv+ tuşu otomatik olarak Turkcell Tv+ Ev uygulamasını açıyor fakat kablosuz ile bağlıysanız Turkcell Tv+ uygulamasını açıyor ve kullanıcı seçip ona göre adım adım izlemeye başlayabiliyorsunuz.
Yani kullananlar olursa bu konu akıllarında olsun neden böyle diye şaşırmasınlar. Sürekli ethernet kablosu ile kullanılacağı zaman fark etmeyecekleri bu durumu kablosuz bağlantıya geçtiklerinde fark edeceklerdir.

Android ara yüzü mi stick gibi cihazların ara yüzü ile birebir aynı. En büyük sorunu playstore dışından uygulama yükletmemesi ve geliştirici seçeneklerini açamamanız. Bir süre önce ADV TV uygulaması ile geliştirici seçenekleri açılabiliyor ve bilgisayardan yükleme yapılabiliyormuşsa da sanırım yazılım güncellemesi olmuş ve o uygulama play store üzerinden bile indirilemiyor ve haliyle play store uygulamalarına mahkum kalıyorsunuz.
Beraberinde Turkcell TV+, Youtube, Youtube Music, Youtube Kids, Tabii, Exxen, Netflix, Disney+ ve Prime Video uygulamaları kurulu geliyor.

Forumda çokça kullandığımız ve adı geçen uygulamaları modlu veya farklı şekilde kullanma imkanı yok maalesef.
USB ile cihaza uygulamaları kurmak istediğinizde bile uyarı verip engelliyor.

Ethernet kablosu özelliklerinden anlaşılacağı üzere en fazla 100 Mbps hız almanızı sağlıyor onunla bağlıyken. Hız testinde 97.52 Mbps Download ve 73.16 Mbps Upload hızlarını verdi. Sadece televizyon izleyecekseniz ve standart turkcell tv uygulaması gibi kullanmak istiyorsanız o şekilde kullanmalısınız çünkü daha seri geçişleri oluyor kanalların.

Wi-Fi 5 Ghz bandında 452 Mbps Download ve 72.56 Mbps Upload sonuçlarını verdi.

Genel özelliklerine bakarak diğer cihazdan yani sadece tv özelliği olandan farklı olarak bu cihaz android box özelliği taşıdığı ve kablosuz olarak da kullanıldığı için istediğiniz yere götürüp box cihaz olarak kullanabiliyorsunuz.

Görüş bildirmem gerekirse eğer evimde Superonline kullanıyorum ve Turkcell Tv için bu cihazı alırsam ayrıca android box cihazı almama gerek kalmaz mı yeter mi diyenler olursa eğer mağaza uygulamaları dışındaki uygulamaları da kullanabilmek istiyorsanız kesinlikle yetersiz kalır. Fakat ben sadece lisanslı uygulamaları kullanıyorum Netflix, Prime Video ve Youtube gibi uygulamaların olması bana ve aileme yeterli diyorlarsa yeterli bir cihaz.
Ayrıca sabit kullanmak zorunda olmamanız da bir avantaj sayılabilir. İstediğin yere götür ve kablosuz olarak bağlan ve izle.

Mi Stick 4K'da kullandığım Turkcell Tv+ uygulaması bu cihazda daha seri çalıştı nedense.
Normalde Youtube kullanmam ama bunda mecburen kullanmak zorunda kaldım ve reklamları gerçekten can sıkıcı oluyor ama genel anlamda kullanırken seri ve kaliteli izlediğimi söyleyebilirim. Keşke smarttube de yükleyebilseydim. Televizo uygulaması mağazada olduğu için yükleyebildim ve gayet seri bir şekilde çalışıyor. Diğer uygulamaları denemedim ama m3u listelerini bu cihazla izlemek isteyebilecek olanlar için en azından yüklenebilir en az bir adet uygulama olduğunu bilebilirler.

Netflix ve Prime Video hesaplarıma giriş yapmadım ama pek farkı olur mu bilmiyorum çünkü televizyon zaten desteklemediği için yüksek kaliteli videoları zaten izleyemeyeceğim.

+ Bilgi:
Telefon ile kontrol konusunda ise Google TV uygulamasıyla normal android box cihazlara bağlandığınız gibi bağlanıp klavye ve mouse gibi kullanma şansınız olabiliyor. En azından ben televizo uygulamasını açıp adres girerken Google TV uygulamasıyla kopyala/yapıştır yapmıştım yoksa eski kumandasının klavyesiyle bile olsa o adresleri yazmak bir eziyet.

Geri