Türk markası Vestel, Almanya'da daha uyguna satılıyor :(

sadece vestel olsa iyi. türkiye dışında her şey her yerde daha ucuz

Grundig cvp 4130 - 21.6v Şarjlı süpürge. Türkiye fiyatı 12.600 tl Almanya fiyatı 87 euro yani 3200 tl. Türkiyede esnafın çoğunda vicdan kalmamış.

avrupada satilan türk marka ürünlerini aldiginda basin agrimasin istemiyorsan büyük avrupa eletronik magazalarindan alicaksin aldigin cihazin garanti süreci icindeki detaylar cok farkli ben türk magazasindan bulasik makinasi aldim 6 ay demeden makina bozuldu elimde garanti belgesi olmasina ragmen durum sikayete kadar gitti onun icin saturn ve ya mediamark gibi yerlerde türk mallarida var rahatlikla alabilirsin bu magazalar da garanti süreci cok saglam basin agrimaz seni yormaz. türkiyede fiyatlari esnaflar cok sisiriyor hele hele yurtdisindan gelenleri cok daha fazla kazikliyorlar ve türkiyede son 3 yil icinde devlet igneden iplige dopel vergi uygulamasi yapti örnegin basit bir cep tlf iphone 16 pro max türkiyede 120 bin tl civarinda bu tlf ben yayinlandigi gün ön siparis verdim ödedigim miktar 1116 euro 40 bin tl yapiyor türkiyede satilan ayni cep tlf 120 bin tl 3300 euro yapiyor gerisini siz hesaplayin

Covid-19 zamanında bile %1,8 böyle büyüyor işte ekonomi. Dışarıdan ülkeye yeter ki döviz girsin, kendi ülke vatandaşına ise... Teşvik için yazmıyorum tabii ama bir sigara paketi düşünün içindeki 20 tekten 17 tanesi devletin olsun öyle bir vergi ile karşı karşıyayız ve sonra dönüpte içmeyin diye yapıyoruz derler. Araba alırsın 2 devlete 1 kendine alırsın. Yurt dışından ürün getirtecek olursun %60 vergi alırlar. Bir gün bu sistem umarım düzelir. Yıl sonunda 500 TL'lik banknotlar çıkacak diyorlar. Bakalım bunu vatandaşa nasıl lanse edecekler, sanırım artık başardık sonunda bizim de 500 TL'lik paramız var, enflasyona vatandaşlarımızı ne olursa olsun ezdirmeyeceğiz türküsünü söylerler ve bunu biz başardık diye övünerek sunarlar. Ama son sözleri her zaman "İtibardan tasarruf olmaz.,, Halbuki hepimiz bu vatanın evlatlarıydık ama tasarruf en çok bizlerden yapıldı.

İhracat yaparken vergilendirme farklı oluyor. ÖTV ve KDV geri alınabiliyor ve gümrük vergisi ödenmeyebiliyor. Böyle olunca da yurt dışında o ürünü alıp satanlar ile aynı ürünü burada üretip satan arasında farklar olabiliyor tabi ki. Üretirken vergi, satışa çıkarınca çeşitli vergiler ÖTV, KDV vb maalesef burada üretip satmaktansa ihraç edilebilen mallar için daha avantajlı olabiliyor.

Keşke böyle olmak zorunda olmasaydı ama en basitinden bırakın ticari malları bir insan olarak bile yurt dışına çıkmak için para ödemek zorunda kaldığınız bir sistemde bu duruma hiç şaşırmamak gerekiyor. Herkesin bildiği gibi güzelim ülkemi bir ekonomist yönetiyor.

Geri