Öneri ''Raspberry Pi 3/4/5'' Android Tv Kurulum ( Android 9/10/11/12/13/14/15 )

tekkan

Müdavim
Konular
122
Selamlar arkadaşlar yakın zamanda ''Raspberry '' işlerine girmeyi düşünüyorum. Konuyu da bu yüzden açmış bulunmaktayım.

Halihazırda elinizde Raspberry 3/4/5 varsa aşağıdaki verilen dosyaları ve talimatları düzgün uygularsanız, elinizde çok güçlü bir Android tv olur.
Aşağıdaki dosyalar pi 4 içindir. Kaynak siteye gidip sağ üst köşeden Raspberry pi modelini ve Android sürümünü seçebilirsiniz.

Youtube'da ilgili birçok video bulunmaktadır:

Kaynak:

Raspberry Pi 4 için​

6 Mart 2025
İşte Raspberry Pi 4 Model B, Pi 400 ve Compute Module 4 için hazırladığım AOSP (Android 15) sürümü. Bu sürüm yalnızca ileri düzey kullanıcılar içindir . Bu sürümü çalıştırmak için en az 2 GB RAM'e sahip bir Pi 4 modeli gereklidir.
Önemli! Bu sürümdeki Raspberry Pi donanımına özel uygulama, projemde yayınlanan kaynak koduna dayanmaktadır, ancak bu sürüm çeşitli ek özellikler ve geliştirmeler sunmaktadır. Bu görsel, ticari olmayan lisans ( ) kapsamında lisanslanmış parçalar içermektedir. Bu sürümü kişisel/eğitimsel/vb. amaçlarla özgürce kullanabilirsiniz. Bu sürümde ticari kullanıma izin verilmez! Ticari amaçlarla özelleştirilmiş Android sürümleri oluşturmak için benimle e-posta yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
ekran görüntüsü

Yapılarımı kopyalamayın! Lütfen bunun yerine bu sayfanın bağlantısını paylaşın.

sha256:f29f1e5820dd65b7dfb8e9ccb1612f78efaf0d691af27530346ba732f3b94797
(TWRP flaşlanabilir OTA paketi)
sha256:d7ede4fcf9e6b91feddfd66b19eb09310b4beeb2b94a5ddb36ab4e3c37d29ae6
(isteğe bağlı eklenti)
sha256:ff6681534876175ca2f82405e83849c62acb09a99e42046e44fedb899ccb1c05
Çalışma:
  • Ses (HDMI, 3,5 mm jak, USB mikrofonlar, bluetooth hoparlörler/kulaklıklar, vb.)
  • Ses DAC (GPIO DAC'leri kullanarak örneğin Hifiberry DAC+)
  • Bluetooth (ve bluetooth bağlantısı)
  • Kamera (resmi Pi kamera modülleri ve UVC USB web kameraları kullanılarak)
  • GPIO
  • GPS (harici USB modülleri kullanarak örneğin U-Blox 7)
  • Ethernet
  • Donanım hızlandırmalı grafikler (V3D, OpenGL ve Vulkan)
  • Donanım video kod çözme ve kodlama (H.265 kod çözme, H.264 kod çözme ve kodlama)
  • HDMI ekran (ve HDMI-CEC)
  • I2C
  • IR uzaktan kumandalar (harici GPIO IR modülleri kullanarak örneğin TSOP4838)
  • RTC (harici GPIO I2C modülleri kullanarak örneğin DS3231)
  • Sensörler (harici GPIO I2C modülleri kullanılarak örneğin MPU6050, LSM6DS3, LSM303DLHC, BME280/BMP280 ve APDS9930 ivmeölçer, jiroskop, manyetometre, sıcaklık, basınç, nem, ortam ışığı ve yakınlık)
  • Seri konsol (harici GPIO seri konsol adaptörleri kullanılarak örneğin PL2303)
  • SPI
  • Dokunmatik ekran/çoklu dokunmatik (resmi 7 inç dokunmatik ekran, USB dokunmatik ekranlar, Waveshare SPI dokunmatik ekranlar)
  • USB (fare, klavye, depolama vb.)
  • USB-C (ADB, MTP, PTP, USB bağlantısı)
  • Wifi (ve wifi bağlantısı)
Sorunlar:
  • CSI kamera modülleriyle ilgili çeşitli sorunlar
  • SELinux izin verici moddadır
  • Kullanıcı verilerinin şifrelenmesi desteklenmiyor
  • ve daha fazlası…
Kaynaklar:
Teşekkürler:
  • Roman Stratiienko ve GloDroid projesi
  • Peter Yoon ve android-rpi projesi
  • AOSP referans panosu geliştiricileri (dragonboard, hikey, yukawa)
  • Android-x86 projesi

Nasıl kurulur:
  1. Görüntüyü SD karta yazmak için resmi
Ayrıca TWRP flaşlanabilir OTA paketlerini kullanarak daha yeni sürümlere güncelleme yapabilirsiniz.
  1. AOSP15-xxxxxxxx-KonstaKANG-rpi4-ota.zip dosyasını indirin ve cihazınızın dahili depolama alanına kaydedin veya harici bir USB sürücüsü kullanın
  2. TWRP kurtarmaya önyükleme yapın (SSS'ye bakın)
  3. Seçtiğiniz depolama alanından AOSP15-xxxxxxxx-KonstaKANG-rpi4-ota.zip dosyasını yükleyin
  4. (Flash GApps/Magisk/Widevine/önceden yüklediğiniz diğer eklentiler)
  5. Kurtarma modundan çıkın (SSS'ye bakın)
Yedeklenen ve geri yüklenen OTA'lar ile yapılan değişiklikler:
  • Cihaza özgü ayarlar Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları kullanılarak değiştirildi
  • /boot/resolution.txt ve /boot/rc_keymap.txt dosyalarında manuel değişiklikler
  • /boot/config.txt dosyasındaki USB önyükleme yapılandırması
  • /boot/config_user.txt dosyasındaki kullanıcıya özgü seçenekler
Yedeklenmeyen ve OTA'ları geri yüklemeden yapılan değişiklikler:
  • /boot/config.txt dosyasında (ve /boot bölümündeki diğer tüm manuel değişikliklerde) manuel değişiklikler
  • GApps
  • Büyü
  • Geniş asma
SSS:
S: Raspberry Pi'ye özgü çeşitli ayar seçenekleri nasıl bulunur?
C: Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları
Bu menüdeki seçeneklerin çoğu, ayarın etkili olması için cihazınızı yeniden başlatmanızı gerektirir.

S: Geliştirici seçenekleri nasıl etkinleştirilir?
C: Ayarlar -> Tablet hakkında -> 'Derleme numarası'na birkaç kez tıklayın.
S: Kök erişimi nasıl etkinleştirilir?
C: Kök erişimini ADB, SSH (aşağıdaki SSS bölümüne bakın) veya seri konsol üzerinden sağlayabilirsiniz adb root. Ayrıca, SSS'nin ilerleyen kısımlarındaki talimatları izleyerek Magisk'i de yükleyebilirsiniz.
S: Ekranım çalışmıyor. Sadece gökkuşağı ekranını görebiliyorum ama Android önyükleme animasyonu yok. Ne yapmalıyım?
C: Bu sürüm, yalnızca EDID kullanarak desteklenen çözünürlükleri bildiren HDMI ekranları destekler. Bu sürümde varsayılan olarak 1920x1080 çözünürlük kullanılır. Ekranınızın desteklediğinden farklı bir çözünürlük kullanmak için /boot/resolution.txt dosyasının değerini değiştirebilirsiniz. /boot/resolution.txt dosyasını kaldırmak, ekranınızın tercih ettiği çözünürlüğü kullanacaktır.
S: Resmi 7 inç DSI dokunmatik ekran nasıl kullanılır?
C: Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Dokunmatik Ekran bölümünde bulunan bir ayar seçeneğini kullanarak gerekli yapılandırmaları etkinleştirebilirsiniz. DSI ekranı kullanırken tüm HDMI ekranların bağlantısını kesmeniz gerekir.
S: Raspberry Pi'nin güç düğmesi yok. Cihazı nasıl kapatıp yeniden başlatabilirim?
C: Aşağıdaki klavye tuşları Android düğmeleri olarak çalışır: F1 = Ana Ekran, F2 = Geri, F3 = Çoklu Görev, F4 = Menü, F5 = Güç, F11 = Sesi Kısma ve F12 = Sesi Açma. Ayrıca birçok üçüncü taraf yeniden başlatma uygulamasından birini de kullanabilirsiniz.
S: Kendin yap donanım güç düğmesi nasıl oluşturulur?
C: GPIO21'i toprağa bağlayarak güç düğmesi olaylarını gönderebilirsiniz.
fritzing

Özelliği Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Güç düğmesi bölümünde bulunan ayarlar seçeneğini kullanarak etkinleştirebilirsiniz.
Cihazı TWRP kurtarma modunda başlatmak için DIY güç düğmesini de kullanabilirsiniz. Cihazı açarken TWRP ekranını görene kadar düğmeyi basılı tutun.

S: HDMI üzerinden ses nasıl etkinleştirilir?
C: Varsayılan olarak ses için 3,5 mm jak kullanılır. Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Ses aygıtı bölümünde bulunan bir ayar seçeneğini kullanarak kullanmak istediğiniz ses aygıtını seçebilirsiniz.
S: IR uzaktan kumanda nasıl kullanılır?
C: Bu özelliği Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Kızılötesi uzaktan kumanda bölümünde bulunan bir ayar seçeneğini kullanarak etkinleştirebilirsiniz.
Uzaktan kumandanız için bir tuş eşlemesini /boot/rc_keymap.txt dosyasına yerleştirerek, önyükleme sırasında otomatik olarak yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Referans için ir-keytable -p all -t bakın. Kullandığınız uzaktan kumandanın tuş kodlarını bulmak için kök dizine erişmiş bir kabuk kullanabilirsiniz .

S: RTC nasıl kullanılır?
C: Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Gerçek zamanlı saat bölümünde bulunan ayarlar seçeneğini kullanarak özelliği etkinleştirebilirsiniz.
Özelliği etkinleştirdikten sonra, sistem saati otomatik olarak RTC'den okunur ve ayarlanır. Kullanmak istediğiniz sistem saatini kök dizindeki RTC'ye yazmanız gerekir:

hwclock -w -f /dev/rtc0

S: SSH nasıl kullanılır?
C: Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> SSH bölümünde bulunan ayarlar seçeneğini kullanarak yerleşik SSH sunucusunu başlatabilir/durdurabilirsiniz.
Android'de şifreli kullanıcı hesapları bulunmadığından, anahtar tabanlı kimlik doğrulaması SSH ile kullanılır. Gerekli anahtarlar ilk başlatmada oluşturulur ve özel anahtarı bilgisayarınıza çekmeniz gerekir (veya alternatif olarak, daha önce oluşturduğunuz anahtarları cihaza aktarabilirsiniz). Cihazınızın IP adresi için Ayarlar -> Tablet hakkında -> IP adresi bölümüne bakın (burada 192.168.0.100 varsayılır). Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> ADB'yi etkinleştirin.

adb connect 192.168.0.100
adb root
adb pull /data/ssh/ssh_host_ed25519_key my_private_key

chmod 600 my_private_key
ssh -i my_private_key [email protected]

Bundan sonra adb'yi devre dışı bırakmanız önerilir.
S: VNC nasıl kullanılır?
C: Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> VNC'de bulunan bir ayar seçeneğini kullanarak yerleşik VNC sunucusunu başlatabilir/durdurabilirsiniz.
VNC için varsayılan parola 'KonstaKANG'dır. Parolayı değiştirebilir ve root erişimi olan bir kabuk kullanarak yalnızca görüntülemeye izin veren ek bir parola oluşturabilirsiniz vncpasswd.

S: USB cihazından nasıl önyükleme yapılır?
C:
  1. USB'den önyüklemeyi destekleyen EEPROM yükleyin
  2. Görüntüyü yukarıdaki gibi USB/NVME depolama aygıtınıza yazın
  3. USB/NVME aygıtını bilgisayarınıza bağlayın ve 'Önyükleme aygıtı' bölümündeki /boot/config.txt dosyasını değiştirin (örneğin USB önyükleme için):
    #dtoverlay=android-sdcard
    dtoverlay=android-usb
    #dtoverlay=android-nvme

4. USB/NVME aygıtını Raspberry Pi'nize bağlayın, tüm sd kartlarını çıkarın ve önyükleme yapın
S: TWRP kurtarma moduna nasıl önyüklenir?
C: AOSP'nin güç menüsünde kurtarma moduna yeniden başlatma seçeneği bulunmuyor. Ayarlar -> Sistem -> Raspberry Pi ayarları -> Kurtarma moduna yeniden başlat seçeneğini belirleyerek TWRP'ye önyükleyebilirsiniz.
Eğer fare imleci görünmüyorsa farenizi yeniden takmayı deneyin.

S: TWRP kurtarma modundan nasıl çıkılır?
C: TWRP'de "sisteme yeniden başlat" seçeneğini seçerek kurtarma modundan çıkabilirsiniz.
S: Cihazım sürekli TWRP kurtarma modunda açılıyor. Ne yapmalıyım?
C: GPIO21'iniz toprağa bağlıysa (veya güç çeken bir şey varsa), cihazınız her zaman TWRP kurtarma modunda açılır (kendin yap güç düğmesi hakkında SSS bölümüne bakın). GPIO21'de bir donanım arızası varsa, GPIO21 ile ilgili mantığı kaldırmak için /boot/config.txt dosyasını düzenleyebilirsiniz (bkz. 'Ramdisk' ve 'Grafik hızlandırma' bölümleri).
S: Ayarlar -> Depolama, toplam sistem boyutunu 15,5 GB olarak gösteriyor. SD kartımda ayrılmamış alan var. Ne yapmalıyım?
C: Bu 15,5 GB boyutunda bir görüntü, SD kartınızda kalan alan ayrılmamış olarak kalacak.
  1. dosyasını (sha256:851d67e03b5c290c3a223d0322f80fa1afba8ee4cb136938a743b1db7c95894e) indirin ve cihazınızın dahili depolama alanına kaydedin veya harici bir USB sürücüsü kullanın.
  3. Seçtiğiniz depolama alanından KonstaKANG-rpi-resize.zip dosyasını yükleyin
  4. Kurtarma modundan çıkın (SSS'ye bakın)
S: Widevine L3 nasıl kurulur
?
  1. dosyasını (sha256:5d5b37d546028acc5c22ad72a45b8bf0b7928919ef5f91e6d1f4c34493ba5b2a) indirin ve cihazınızın dahili depolama alanına kaydedin veya harici bir USB sürücüsü kullanın
  3. Seçtiğiniz depolama alanından KonstaKANG-rpi-widevine-15.zip dosyasını yükleyin
  4. Kurtarma modundan çıkın (SSS'ye bakın)
S: Magisk nasıl kurulur?
C:
  1. (sha256:75f7db0fc3d87166da96e16523e258c0f6f5551df80ed238081c29abacc2a926) dosyasını indirin ve cihazınızın dahili depolama alanına kaydedin veya harici bir USB sürücü kullanın
  2. indirin
  3. TWRP kurtarmaya önyükleme yapın (SSS'ye bakın)
  4. Seçtiğiniz depolama alanından KonstaKANG-rpi-magisk-v29.0.zip dosyasını yükleyin
  6. Magisk-v29.0.apk dosyasını Android'in yerleşik dosya yöneticisi / adb installetc'yi kullanarak yükleyin.
  7. Uygulama içindeki Magisk'i yeniden yükleme önerilerini ve/veya yükleme yöntemiyle ilgili uyarıları dikkate almayın
S: Google uygulamaları nasıl yüklenir?
C:
  1. GApps-15.0-arm64-xxxxxxxx.zip dosyasını indirin ve cihazınızın dahili depolama alanına kaydedin veya harici bir USB sürücüsü kullanın
  3. Seçtiğiniz depolama alanından GApps-15.0-arm64-xxxxxxxx.zip dosyasını yükleyin
  4. Sil -> Fabrika ayarlarına sıfırla!
  6. İstendiğinde

6.3. 2025 değişiklik günlüğü:
  • en son AOSP sürümüne güncelleme (Android 15 QPR2 - android-15.0.0_r20)
  • Raspberry Pi ayarlarında iyileştirmeler
    • daha fazla ses DAC'ı için destek ekleyin
    • daha fazla DSI ekranı için destek ekleyin
    • zRAM seçeneklerini ekle
  • AIDL grafik tahsis edici HAL ve gralloc5 eşleyicisine geçin
  • 16 GB depolama aygıtına uyacak şekilde flaşlanabilir görüntü boyutunu artırın
  • HDMI-CEC HAL'ı güncelle
  • Resmi 7” DSI Dokunmatik Ekran ve Dokunmatik Ekran 2'deki parlaklık ayarlaması düzeltildi
  • VNC sunucusuna parola koruması ekleyin
  • bluetooth A2DP lavabosunu etkinleştir
  • NUMA'yı etkinleştir
  • libcamera master/v0.4.0, libpisp v1.1.0 sürümüne güncellendi
  • Mesa 25.0.1'e güncelleme
  • Linux 6.6.78 çekirdeğine güncelleme ve bilinen güvenlik açıklarını düzeltme (CVE-xxxx-xxxx ve daha fazlası)
  • Android güvenlik yaması düzeyi: 5 Mart 2025
Linux 6.12 çekirdeği: (isteğe bağlı eklenti)
  • AOSP android16-6.12 tabanlı yeni Raspberry Pi Android çekirdeği sürümü
  • Linux 6.12.17 çekirdeğine güncelleme ve bilinen güvenlik açıklarını düzeltme (CVE-xxxx-xxxx ve daha fazlası)
10.12. değişiklik günlüğü:
  • en son AOSP sürümüne güncelleme (Android 15 QPR1 - android-15.0.0_r6)
  • HWC3'e geç
  • AIDL bluetooth HAL'a geç
  • AIDL USB aygıtına geçin HAL
  • libcamera master/v0.3.2, libpisp v1.0.7'ye güncelleme
  • alsa-lib/alsa-utils v1.2.13'e güncelleme
  • dav1d 1.5.0'a güncelleme
  • Mesa 24.3.1'e güncelleme
  • Linux 6.6.58 çekirdeğine güncelleme ve bilinen güvenlik açıklarını düzeltme (CVE-xxxx-xxxx ve daha fazlası)
  • Android güvenlik yaması düzeyi: 5 Aralık 2024
5.9. değişiklik günlüğü:
  • ilk sürüm (android-15.0.0_r1)
  • Masa 24.2.1
  • FFmpeg 7.0.2, AOSP dav1d 1.4.2
  • alsa-lib/alsa-utils v1.2.12
  • libcamera master/v0.3.0
  • Linux 6.6.47 çekirdeği
  • Android güvenlik yaması düzeyi: 5 Eylül 2024

Önceki yapılar:

Son düzenleme:
Kurulumda sıkıntı yaşarsanız söylemeniz yeterli, yardımcı olmaya çalışırız.

edit:
İlk mesaj şimdilik kaynak göstermek içindir. İlerleyen zaman da kendimiz kurulum yapar, güncelleriz.

Son düzenleme:
Eyvallah üstad, bende pi5 almayı düşünüyorum. 8gb'lık yeterli gibi.
Gayet yeterli gömülü uygulama olmadığı için yer kaplayan bir şey olmuyor. İstediğin gibi özelleştirme yapabildiğin için 8 gb hayli yeterli geliyor. Bende 4gb de var 8 gb de var. Maddi sorun yoksa her zaman yüksek almak avantajlı

Güzel konu tebrikler. Bir gün fırsat bulursam takip ederek yapmaya çalışırım.

Pi 3 var bende, vaktiyle 500₺ gibi bir fiyata almıştım mini kablosuz klavyesiyle birlikte. Raspbian ve OSMC kurmuştum fakat hafıza kartı kaliteli olmasına rağmen sık sık siliniyordu. Güç kesildiğinde veya restart yapınca açılmıyordu, her bozuldukça tekrar karta yazmak durumunda kalıyordum. Bir yerden sonra pes ettim lisanssız bir kutu aldım. Android kurmak için araştırma yapmıştım fakat Türkçe kaynak yoktu hevesim geçince kaldı öyle.

Güzel konu tebrikler. Bir gün fırsat bulursam takip ederek yapmaya çalışırım.

Pi 3 var bende, vaktiyle 500₺ gibi bir fiyata almıştım mini kablosuz klavyesiyle birlikte. Raspbian ve OSMC kurmuştum fakat hafıza kartı kaliteli olmasına rağmen sık sık siliniyordu. Güç kesildiğinde veya restart yapınca açılmıyordu, her bozuldukça tekrar karta yazmak durumunda kalıyordum. Bir yerden sonra pes ettim lisanssız bir kutu aldım. Android kurmak için araştırma yapmıştım fakat Türkçe kaynak yoktu hevesim geçince kaldı öyle.
Pi5 8gb şu an 4.200 iyi fiyat bence . Ayrıca farklı senaryolarda kullanıldığı için eğlenceli bir cihaz.

Pi5 8gb şu an 4.200 iyi fiyat bence . Ayrıca farklı senaryolarda kullanıldığı için eğlenceli bir cihaz.
Ben Pi3 ü reklam engelleyici olarak kullanıyorum. Telefonlar, tv'ler, tabletler için ağıma bağladım mükemmel işliyor. Pi'nin limiti yok mükemmel bir cihaz ülkemizde maalesef değer görmüyor

Ben Pi3 ü reklam engelleyici olarak kullanıyorum. Telefonlar, tv'ler, tabletler için ağıma bağladım mükemmel işliyor. Pi'nin limiti yok mükemmel bir cihaz ülkemizde maalesef değer görmüyor
İnşallah aldığım da hep beraber kurcalarız reis. Senin gibi kullanan arkadaşlarımız da mutlaka katkı sağlayacaktır. Bilgi için teşekkürler.

Benim minik canavar uzun süre götürür beni, donnımsal bir arıza çıkarmaz ise... Lakin hala android üzerine makinaya yoğunlaşma fırsatım olmadı :/

Geri