Linuxla nasıl tanıştınız

fakırlıkten ınternet için tanıstım..once backtrack sonra wıfıslax sonra kalı lınux.kullanmadıgım usb adaptor kalmadı.ispanyol sıtelerınden forumlarında olayın tuttorıallerını arastırdım.butun penetrasyon modellerını denedım.rat webcopy facebbok ınstagram hack gıbı bos ıslerede goz attım.sonra deep web dunyasına gırdım.velhasıl wps wpa wpa2/3 pın wep fake app linset tüm modelleri ara ara kullandım.bu arada bi tüyo wps ile turktelekomxxxx modemleri kolaydır.fiberler linset yer.vodafone superonlıne vs vs pishing yer.su an ınternete 10 senedır para odemıyorum.allah affetsın
Haklısın Türk Telekom Brute force attack sonrası kolay düşüyor.

2000 li yıllarda tanıştım windows arayüzünden sıkılmıştım. Ara ara kullandım ve sonunda linux'a geçtim. Fedora 43 kullanıyorum. Windows kullanıcıları kıskanmasın ama masaüstüm fena :D

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü_20251129_230542.png
    Ekran Görüntüsü_20251129_230542.png
    1.6 MB · Görüntüleme: 13
İlk linux ile tanışmam 2002 yılında GELECEK bireysel linux ile olmuştu.
Türk olması ve o yıllarda windows işletim sisteminin performansı kötü olduğundan dolayı bu sürümü bir süre kullanmıştım.
Gel gelelim arayüzü win95 gibi bir şey idi. Sudo, apt, get gibi komutları öğrenebilmek için 40 takla atmıştım. Ne de olsa DOS'a alışkındım.
PC arızalanınca yeni PC'ye doğrudan XP kurup devam ettim.
2009 yılında pardus ile tanışınca bende gudurtular başladı ve bir çok sürüm denedim. En beğendiğim sürüm UBUNTU STUDIO sürümü idi.
Şu andaki PC de bile 3 ayrı işletim sistemi bulunuyor.
LIN
2016 yılından itibaren ubuntu ile microsoft anlaşınca artık sadece lubuntu ile devam ettim. Son 6 ay içeris,nde test ettiğim linux sürümleri.
Ubuntu studio 24:04 LTS
Linux mint debian edition.
Q4OS
Debian 13.02
Pardus.
O suse.
AV linux. (testte) XFCE ile.

AV linux'u tavsiye ederim. Son derece stabil ve ciddi bir sürüm. Ayrıca benim gibi terminal acemisi kullanıcılar için de ideal.

@Sinetech hocam ve bir Youtuber sayesinde tanıştım. Hem heves ettim, hem de mecburiyetten bir kurayım dedim ama ısınamadım. 🤦‍♂️

Ben linuxla bilmeden tanışmışım gazeteden CD çıktı anlayamadım ama bilgisayar Windows 8.1 olarak geldi ilk oynadığım oyun Skyrim idi oyunuda çözememiştim Windows Explorer exe hatası verince format atıyordum falan sonra aio runtimes hallediyordu geri kalanını Windows kullanmayıda bilmiyordum öğrenmekde istemiyordum ozamanlar linux nasıl kurulur bilmiyordum iykide kurmamışım pek uğraşmak istemiyordum sinir ediyordu Vista ve 8.1 denedim arayüze bakıyordum veritabana pek bakmıyordum bu çok büyük hata idi neyse programın oyunun herseyin her programı kişileştirme manyaklığım vardı her oyunu falan fakat yapamıyordum yapılanlar ya çok eskide kalmış internette silinmiş falan vesayre yada istediğim herşey çok geç gerçekleşiyordu bilgisayar aleminde internet zaten 17 yaşımda alındı o zaman bişileri kurcalıyordum zaten terminal hariç bilgisayarı kullanma şeklim linux gibi mukalemun bir sistem gibi kullanıyordum kullanmak istiyordum bilgisayarda herşeyi deneyimlemek istiyordum çok geç deneyimledim bişileri ama en iyi hali ile deneyimledim Xbox gibi bir basit interaktif sistem arıyordum steam bigpicture gibi medya centerda bilgisayarı kullanmak istiyordum spesifik işlemlerde masaüstünde gezinmek istiyordum bilgisayar 2014 yılında alındı gazetelerde liveboot linux CD çıkmiştı dedim bu ne programi baktım başka bir işletim sistemi gözüme çok güzel gelmişti inanılmaz bir arayüzü vardı ama içerisinde pek gezinmedim dedim bune içinde birşey anlamadım yapamam dedim sildim sonra her PC baya eskidi android distro linux distro denedim Windows daki alışkanlıklarımı hali hazır kullanabiliyordum format sonrası hersey hallediliyordu basit şekilde sinirlendim falan yapamadığım için deepin linux`a geçtim en son debian sayesinde linuxu. Sevdim halen debian kullanıyorum tam aradığım sistem kendim yapınca bozuyorum yapsamda güncellemek gerekiyor bunu tamamen deepin linux yapıtormuş 2004den beri deepin linux varmış keşke Windows 7 döneminde Windows 7 den neffret etsemde Windows Xp döneminden beri deepin linuxu keşfetseymişim Windowsu değiştirmeye çalışmakla oyunları modlamaya çalışmakla zaman kaybetmeseymişim aradığim herşey alternatif programlarda ücretsiz ve en son çıkan teknolojiyi güvenli şekilde kullanmak efsane birşey Windows Mac OS bitmeli linux en ufak bir hata vermemeli herşeye rağmen linux abi donanımsal yazılımsal hataları düzeltmeye çalışırken yüklemeyi öğrendim dedim ben niye zaman kaybettim diye pişmanım keşke her istediğimi daha erken bulunca şuan yapmak istediklerime odaklansam istediğim programı geçmişte kodlamayla uğraşsaydım windows`a dönüyorum diyenlere güluyorum bende onlar gibiydim
2013 yılında kali linux duyulduğunda haberlerde gördüm

Linux demeyelim de aslında hepsinin altında UNIX var..
Komutlar neredeyse aynı..
MACOS UNIX bazlı BSD üzerine geliştirilmiş.
1995 yılında cemal isminde izmirden gelen bir abi sayesinde ilk defe unixi gördüm, otel için program yapıyordu. tabi o zaman ben sadece öyle bakıyordum.

fakırlıkten ınternet için tanıstım..once backtrack sonra wıfıslax sonra kalı lınux.kullanmadıgım usb adaptor kalmadı.ispanyol sıtelerınden forumlarında olayın tuttorıallerını arastırdım.butun penetrasyon modellerını denedım.rat webcopy facebbok ınstagram hack gıbı bos ıslerede goz attım.sonra deep web dunyasına gırdım.velhasıl wps wpa wpa2/3 pın wep fake app linset tüm modelleri ara ara kullandım.bu arada bi tüyo wps ile turktelekomxxxx modemleri kolaydır.fiberler linset yer.vodafone superonlıne vs vs pishing yer.su an ınternete 10 senedır para odemıyorum.allah affetsın
Hocam aman dikkat bu tarz şeyleri halka açık forumlarda paylaşmayın 😂😂

O zamanlar kali henüz backtrack idi 😂 zaten 2008lerde bilgisayarım olmuştu. Bir şekilde tanışıyor insan, websitesi işleri ile uğraşınca. Biraz mint kullandım. Windows 7 gelince windows 7 yüklemiştim. Sanal makinede pek güzel olmuyor ama doğrudan kurunca güzel oluyor. Şimdi mac kullanıyorum 5-6 yıldır. İş yerinde windows kullanıyorum. Mac donanım olarak çok iyi. Eski bir laptop var fedora, caachyos vesaire kuruyorum arada. Şimdi windows kurdum lazım diye. iş yerinde Windows kullanıyoruz. Fedora kde ile çok güzel. Cachyos da güzel ama iyi bir cihaz olsa daha kullanışlı olur açıkçası.

Son düzenleme:
Arzu etmeme rağmen 2 nedenden dolayı linüx'e geçemedim!
1-Dostlarım windows kullandığı için sorunlarına cevap verebilmem hatta başka şehilerdeki PC lerini bile oturduğum yerden formatlamak vs.zorunda kaldığım için geçemedim.Çünkü ücret karşılığı atılan donanımsız formatların hiç işlerine yaramadıklarından şikayet ediyorlardı!
2-Oldu olası her yapılan işlem sonunda PC nin şişmesi masa üstünün kalabalığı beni rahatsız etmiştir bu yüzden yıllardır Deepfreez kullanırım lakin linüxte bunları 1.nedenden dolayı zaman zaman kurmama rağmen vaz geçtim çünkü olanakları kısıtlıydı artık hepsi birşeyler öğrendi bana ihtiyaç duymuyorlar, Windowsun arada bir mavi ekran hatalarındanda sıkılmadımda değil! lakin linüx te her yaptığım işlemden sonra sistemi kapattığımda temiz başladığınıda bilmiyorum Bu konularda bilgi verecek olanlarada hayır demem.

Ekli dosyalar

• görsel_2025-12-27_193600392.png
    görsel_2025-12-27_193600392.png
    2.9 MB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
okul/iş gereği UNIX kullanıyordum, 92/93 yıllarında Slackware ile başladım.

Geri