Kuantum Sıvı Kristali: Maddenin Yeni Hali Keşfedildi

Konular
83
Bilimde Flash Gelişme
Bilim insanları maddenin yeni bir 'halini' keşfetti.
Çığır açan yeni bir çalışma, maddenin yeni bir fazını ortaya çıkardı!

Kuantum fiziğinde büyük gelişme
Rutgers Üniversitesi araştırmacıları, iki egzotik malzemenin -bir Weyl yarı metali ve manyetik bir "spin buzu"nun- kesiştiği noktada yeni bir madde fazı keşfettiler.

Ultra yüksek manyetik alanlar altında bu malzemeler arasındaki arayüz daha önce görülmemiş bir kuantum hali olan "kuantum sıvı kristali"ni sergiledi. Bu haldeki elektronlar 6 farklı yönde akarak elektronik anizotropi olarak bilinen nadir bir olguyu ortaya çıkarır.

Science Advances'ta yayınlanan bulgular, kuantum malzeme araştırmalarında yeni ufuklara kapı açıyor.

Bu çığır açan gelişme, derin uzaydakiler veya güçlü makineler gibi aşırı koşullar altında çalışan sensörler ve yeni bir ultra hassas kuantum cihazları sınıfının önünü açabilir.

Rutgers ekibi, özel olarak üretilmiş nanoyapılar ve Ulusal Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı'ndaki deneyler kullanarak, atom ölçeğindeki etkileşimlerin tek başına her iki malzemede de görülmeyen kuantum davranışları yaratabileceğini gösterdi.

Çalışmanın başyazarı fizikçi Tsung-Chi Wu, "Bu sadece bir başlangıç," dedi. Fizikçiler bu hetero yapıları keşfetmeye devam ettikçe, doğanın asla öngörmediği şekillerde davranan maddeye dayalı yeni teknolojiler geliştirmenin yolu açılacak.
IMG 20250827 131929

Geri