Açıkcası ne radyocular nede tv cilerle alakalı ilğim hiç olmadı o yıllardada takibimdede degildi.Askerlik ve sonrası iş nedeniyle sürekli montaj tamir vesaire seyahatler o il senin bu il benim cümlesine 95 ortasına kadar uyuyordum.Tek ilği alanım elektroniğin her kolunda kendimi egitmeye devam etmekti.Hatta 95 yılında Rahmetli Babam Ali Kırca nın TRT zamanında yanında kameranlık egitimi almam için işi bile ayarlamıştı kabul etmedim pişmanda değilim açıkcası.Sebepleri çok uzun.
Elektronik kelimesini 83 yılında Ankara eski garajlarda elektirikçi çıraklığında vebosta mazotlu kalorifer tamiri olarak elime geçen elektronik ateşleme kutusunu görünce başladı.Rengarenk kart üzerindeki görseline tutuldum demek asla yalan olmaz.Ondan öncesine kadar tutkum yoktu.Arızalı olanları biriktirip kurcalıyordum.
84 yılında komşumuz Gülhanede elektronik cihazlarla ilğilenen abimle diyeyim kulakları çınlasın evinde agırlar beraber ona bakarak fm alıcı verici imalatı yapıp microfonla sesimi dinleyerek fm anteni ile tanıştım ve nasıl yapıldığını gördüm.
87 de Radyo Tv Elektronik kurslarına başladım ilk fm radyomu antenimi kurtsa yaptım uzun yıllar sakladım.Aynı yıl Konya sk.ta eti senin kemigi benim olarak 4 asker emeklisinin yanında işe başladım.O ara trt 2 yani tv2 olarak başlamıştı.Siyah beyaz Nordmende dokunmatik tvmiz vardı tv anten uğraşımada başlamış oldum.Evin çatısına kaç defa inip çıktım sayısını asla bilemem. Kendi antenimi 2 tane uhf kanatlı anteni birleştirerek yaptım tabiri caiz ise net denecek görüntüyü aldım.Konya sk.olduğum için anten imalatçıları ile tanıştım Muhabbet kaynayınca lafı geldi bahsettim onlarda ona göre kendi versiyonlarını ürettiler bende dahil oldum daha iyi öğrendim.Elektronik anten kutularının kart dizilim montajlamalarını yaptım teslim ettim.Bu benim ilği alanımdı.Her gün yeni anten sitilleri çıkıyordu hangisini anlatayım bilmiyorum lakin anten üreticileri ile aynı masada bir şeyleri üretmek tadında bilğiler edinmek başka histi amacımda buydu.
Bir çok olumsuz uğraşıdan sonra deneyimle karar verip Resimdeki anten tarzında 2 tane alıp deneye deneye birleştirip en iyi sonuca kadar haftalarca kendim uğraştım.2 tane için uğraşmama sebep olan durum ileri geri yapınca bir yerde yayın ciddi iyileşiyor olmasıydı.Sonucada ulaştım.Açıkcası ilği alanımdanda çıkmıştı.
Uhf antenlerinde deneyimlerimden çok sonraları çanak tip tarzı küçük olanların verimlileri ile son bulduğunu düşünüyorum.Dahada ileri çok gidildiğini görmedim sadece görsel değişimler mevcuttu elektronik tabanıda aynı şekilde.Halada satılsalarda bu antenlerin Uydulara dönülünce şehirlerdede manası kalmadığına inanıyorum.Wifi olayı son haline çıkıncada kırsal alanlarda uzun sürmeyecek zamanda manası kalmayacaktır.
Uhf Vhf artık ne kadar ilği çekeceği aşikar olsada telsiz sitemlerinde kullanılmaya devam edecek bu tartışılmaz olsada telefonlardaki anlık telsiz tarzı haberleşmede bunu biritecek ayrı unsur.Sadece elektronikte temel taşı olarak kalacağıda tartışılmaz.
FM sinyal boyutu yeni cihazlarla 5cm lik bir kablo ile de artık rahatça alınıyor.İletilmeside bir o kadar gelişti.Elektronik temel taşını oluştursada her şekilde Radyo kulupleri olmaya devam edecek çünki cihazlarda son noktaya gelindi ilersine adım şekillenmesi belki olurmu bilmiyorum uzun yıllar önce takibini bıraktım.
Bunlar için yeni teknolik altyapılarına dair tecrübe açısından yoksunluğuma dair üzüntü verirsem affola.
Öğrendiğim ve aktardığım durumlar bu alandaki ana temeller olduğu sürece aldığım bilğiler bana fazlası ile yeterli olacaktır.
Dolayısı ile Konya sk.yıllarım Elektronik olarak her alanda temelini almamı saglayan bir çok alanda üretimleri yerinde görüp el atmam,yardım edip tecrübe edinme unsurlarını öğrendiğim yer oldu.
95 ortasında Konya sk referansı ile telsiz sistem ses anaons cihazları üretiminde işe başladım oradada Büyük UHF VHF telsiz antenleri ile tanıştım,yaptığımız anfili telsiz anaslar için antenleri şahsen Mühendisimizle beraber uğraşarak bakarak öğrenip sonrasında tamamen Büyük sanayide yapan yer bulup antenleri nikel kaplamalı şekilde yaptırıyordum.Adetli tabiki.
Bunlara ait telsiz kart imalatlarından da sorumluydum bütün montajına kadar.Esas ilği alanım buydu.
Daha sonraları büyük antenlerin montajlarına gittim,elimle dizaynını yaptığım ürünlerin montajına gittim vesaire en büyük Anten tecrübemi Hatay Samandag'daki anten vericilerinin olduğu direkte işyerimizin kendi telsiz aktarım anteni için uğraşmam oldu Cihazın aktarım watt ayarlamaları,antenin güce karşılık frekanas tepkisi,güç ölçümü vesaire onay verecek olan yetkililerin olmadı tekrar uyarlayın durumları yaptırmasıyla uzun bir süreç sonrası arifle tarifi bulamayınca kaldım başıma ve iyi bir uğraşla Anten montaj yeri,watt çıkış oranları ile istedikleri kıvama getirip imzayı alarak dönmüştüm.O yükseklikte 60 kilo ile mücadelem bamabşaka bir hikayedir benim için.Lakin ciddi tecrübem oldu.
Uğraştığım antenin maliyeti için yorum yazmama bile gerek yoktur sanırım.Usa dan gelmişti Kes kırp ölç kablosuna özel montaj uçları vesaire uğrışılar.Bu antenler ile klasik olduğu için farklı modellerde bir kaç defa esas uğraşan degerli arkadaşlarıma antenlerde kesip biçilmesine özel kablolarına baglantı aparatlarına yardımda etsem isteyerek uğraşmadım lakin temelini öğrenmiştim.İşin elektronik kısmı benim ilğilendiğim kısımdı.
Resimdeki ne benzeyen şekilde çift katlı ve üstteki katındaki gibi alanda tecrübem olmadığı halde Kendimi kelepçeye baglayarak uğraşmıştım.Sonuç olarak tecrübeme fazlası ile degen bir macera idi.
Telsiz anons sistemleri imalatında Ülkemizde öncü el sayısı kadar olanlarda ilklerden firmaydık.İlk mikroişlemci kontrollü anfili telsiz anas üretimi ile şahsen hepside kendi elimle ve arkadaşlarımızla beraber uğraşarak ilk zamanları çok yogundu aştık sistemi oturttuk.Tecrübesi bambaşka oldu benim için.O ara yazılım sevdasına düşsemde kitaplarını ciddi şekilde okusamda ilğimden çabuk çıktı.Mühendisimize pc toplamak daha heyecanlı olmuştu.
Fm alıcı,vericilerden mikroişlemcili telsiz anans sistemlerine uzanan işçilik.
Bu antenler halen aktif olarak kullanılan ürünler değişim bana göre görseli hariicinde çok değildir.FM vericilerde dahi halen Standard mantığında denilebilir.Mantığında değişen şey sadece ebatları oldu.Eskilerinin Tamirlerini bolca yapmaya çalıştım lakin kullanımı ilğimi çekmiyordu.
O yüzden cihazlara yönelik diyeceğim şeyde güçlü watt oranlarına dayalı pahalı olan ana parçaları idi.Sonraları pc ler girdi araya değişimleride ona göre arttı gelişti hakim olduğum alandan çok uzaktı o yüzden detaylar verme yetkim ehliyetim olmayacak.
Daha çok bu alandaki müşterilerimin pc leri ile uğraştım.Teknik sorumlu tekliflerini her daim reddettim.
Dolayısı ile bu antenlerin daha fazla gelişmelerini uzaktan ara ara bakınsamda üstte yazdığım bölüm bana yetecek kadar verdiği tecrübelerimi yazdıklarımla sınırlı.Bu telsiz antenli ses sistemleri alanı Ülkemizin bir çok yerine gitme,gezme avantajıda verdi.
98 yılında pc ile tanışmamla başlayan süreçte mühendisimize toplamaya çalıştığımız pentiun 233 mmx pc ile hdd ye dos komutu ile format atıp windows kurmakla başlayan maceram öncesini başka konuda aktarma imkanım olmuştu büyüdü işim oldu.
Sonraki yıllarda notebooklar la olan maceralarımda wifi ve blotuht antenleri ile tanıştım.Buna dayalı bilğilerimi yeni nesil android boxları öğrenmek için girşitiğim geçmiş zamandan şimdiye kadar wifi 6 olmak üzere her bir detaya inerek tecrübe edindim öğrendim kullanıyorum.
Önceki mesaj satırlarında detaylıca paylaştım.
Şunuda itiraf edeyim wifi ayarından vesaire hiç hazetmem kafamada yerleştirmedim sadece yıllarca denk geldilçe chip değişimi vesaire ile 3 cihazdan 1 tane çıkarma şeklinde tamirini yaptım uğraştım.
Önceliğim her zaman uğraştığım bölümün her detayına vakıf olmaktır sonrası zaten geliyor.
Şunu son olarak söyleyebilirim ilği yoksa bilği teper ilği varsa bilği içine çeker ilerlersin.
Amacım kendimi övmek değildir olanı fazlasıyla tadına vararak 98 sonrası sadece kendim olarak Elektronik tutkumu işe dökerek yaşadım.Bedelleri olsada Elektroniğe gönül salmaya başlayacaklara umarım 3 mesaj satırları uzun olsada kendimi anlatmaya dönük olsada ideal bir bilgilendirme hikayesi olmuştur.