Kablosuz İletişimin Antenleri

jordache

Paylaşımcı
Puan 22
Çözümler 0
@jordache
🚀 Kablosuz iletişimin gizli kahramanları: ANTENLER! 📡

Gün boyu bağlandığımız Wi-Fi, cep telefonları, TV yayınları ve GPS sistemlerinin arkasında hangi anten teknolojisinin yattığını hiç merak ettiniz mi?

Tek bir anten tipi her işe yaramaz! Doğru frekans ve kullanım alanı için doğru anten geometrisi şarttır. İşte en yaygın 6 anten türü ve çalışma mantıkları:

🔹 Monopol Anten: Akıllı telefonlar ve telsizlerde sıkça kullanılır. Çeyrek dalga boyu (\lambda/4) uzunluğundadır ve yatay düzlemde tümyönlü (omnidirectional) ışıma yapar.

🔹 Dipol Anten: En temel anten tipidir. TV alıcıları ve radyolarda karşımıza çıkar. Yarım dalga boyu (\lambda/2) yapısıyla çift yönlü bir yayılım sunar.

🔹 Yagi-Uda Anten: Çatı hatlarından bildiğimiz bu klasik anten; yansıtıcı ve yönlendirici elemanları sayesinde sinyali tek bir yöne odaklayarak yüksek kazanç ve uzun mesafe sağlar.

🔹 Parabolik Yansıtıcı (Çanak) Anten: Uydu ve radar sistemlerinin vazgeçilmezidir. Sinyali devasa bir çanakla dar bir hüzmeye (pencil beam) toplar ve son derece yüksek yönlü çalışır.

🔹 Korna (Horn) Anten: Yüksek frekans ve radar uygulamalarında kullanılır. Dalga kılavuzunun ucu genişletilerek empedans uyumu sağlanır ve orta/yüksek kazançlı yönlü ışıma elde edilir.

🔹 Yama (Patch / Mikroşerit) Anten: Günümüz modern teknolojisinin yıldızı! GPS, Wi-Fi, Bluetooth ve IoT cihazlarının içine entegre edilen, yüzeye dik (broadside) ışıma yapan kompakt ve hafif antenlerdir.

💡 Peki siz en çok hangi anten türüyle karşılaşıyorsunuz?

1.jpg

Elektronik temelindeki radyo frekans ve dalga boyutları için temel araçlardı.Korna tip hariç hepsi ile yakın şekilde ilğilendim kurdum ve kullanıma dayalı geliştirme aşamalarında teknisyenliğim oldu.
Korna tip özel statü diyeyim askeri alana hükmettiği için sivil alanda pek kullanılan tür değildir.
İleriye dönük Çanak tip antenler her daim görülecek bir türdür.Şehir yayınlarında fm antenleri Monopol tipinin devsa boyutta olanları kullanılır sadece tip olaraak iç bakır kablo dış etkenlere karşı genelde görünmez.Fazlaca montajlarını yapma imkanı bulmuştum.
90 lı yıllarım depreşti. 😊

Şimdilerde ise minnacık bir çapta olan wifi türvi antenler hayatımızın her yerinde mevcut.Bir parça üzerinde görülen bir kaç dairesel,düz ve yılan tip gibi kıvrılan bakır zemein temelli olsada frekans iletkenliğine dayalı farklı metal yapılarda kullanılır.Direnç ve kapasitör farkı ile uzak mesafeşer için mm hesaplamalarla iletim,alım degerlerine göre ölçeklenirler.

Bir kaç görsel eklyeceğim.İlerde android cihazlardaki anten yapılarına dair bilğileride konuya destek için eklerim.

Ekran görüntüsü 2026-10-06 084326.png

Ekran görüntüsü 2026-10-06 084333.png

Ekran görüntüsü 2026-10-06 085411.png364ee3dc2a7d8b81746eb851ab.png

Son düzenleme:
Sözüm meclisten dışarı şekilde Bilğileri kendi tecrübemle aktarıyorum.Kopyala yapıştır sadece görsel için geçerli.Bazı bilğileri linkleri ile detaylı bilinsin diye ekleyeceğim.

Evlerimizde iç içe bulunduğumuz wifi sinyalleri modem diyeyim lakin genelleme olarak router aktarıcı olarak çalışır.Anten yapılarıda bu boyutta ev içi alan kapasitesine göre en minimal şekilde aktarabilecek miliwatt boyutta sinyal iletme için ana chip ve güçlendirici için antenler monopol anten temelinde gelişmiş her yöne iletimi yapabilecek metal bir parçayı iletilen frekansın degerine çarpanla oluşan boyutta kullanılarak iletilir.Modemlerde kullanılan anten görseli aynı tarzdadır sadece hespaplaması ve anten içindeki tel hammedesi değişiklik gösterebilir genel olarak yaygınlık verici olanlarda bakır tabanlı olsada bazılarında nikel alaşımdır.Yada üreticinin terciği ile pcb tabanlı bakır yollu türevdir değişkendir.

Anten fiber olsun adsl vesaire olsun Modemlerde iç yapısalında anakartı üzerinde konuşlanır dual band olanlarda ilave olarak 2.4 ve 5g için bahsettiğim metal türevlerinde parçalar ile ayrı ayrı iletilir birleşik toplam frekans değildir.
Metal olan anten yada plastik modem dışında olan anten 5ghz data işlevi için kullanılır kısa mesafedir.2.4ghz sinyal gücü olarak güçlendirici görevi temellidir datayı 5ghz devreder öyle diyeyim.İkisini download türevi degerlendirme için Toplam gücü AC1300gb vesaire yazıp kalite belirtilmesi satış amacına yönelik kodlama yada modelleme terimi olarak görülmelidir.Temelde ayrı frekanstır.İşlevi ayrıştırılıp sinyal ve data aktarım gücü kullanımı daha stabil olması amaçlıdır.

Anakart üzerinde görülen wc yazılarının üzerindeki zemin genelde 2.4ghz için kullanılır.İnce çizgili kısım artı degerle boyutu -0 degerinde direnç degeri oluşturur sinyal verimi ona göre verilir.Kalın taban şaseleme bloklama filtreleme amacına uygun boyutta taban iletim sağlar diyeyim.Aynı durum mantığı plastik antenleri içindeki metal yapıdada kullanılır bu standardır değişmez.

201.jpg

Bu kısımda ise 5ghz verici anten için baglantıyı oluşturur.Coaxiel tarzda kablo ile antene baglanır metal yapısı filtreleme vesaire için sargılıdır türüde ona göre değişken olabilir.Resimde görüldüğü üzre iki anten yapısı tek hatta birleşmiş gözüksede aradaki filtrezasyon parçaları ile ayrışarak frekansı ona göre dagıtır.Aynı durum alıcı olarak kullanılan bütün ürünler içinde geçerlidir.Frekans ne ise bu tip ayrım ile cihaz algılar ve frekansı kullanır.

202.jpg

Evlerdeki duvar yapısı mesafe her şekilde bu ürünlerin konumlama orantısı ile çok değişen sinyal seviyesine mahkumluğudur.Alıcı olarak kullanılan telefon,tv,pc farklı ev cihazları bundan etkilenir.Bu nedenle router ara birim kullanılsada yine yanlış konum terichleri ve alınan ürünün kapasitif deger incelemesi yapılmadan bol antenli olması kaynaklı tercih yanlışlığı vesaire oluşan durumlarla tatminkarlık etkilenir.

Üstteki resimde ikinci bir anten baglantısı görülüyor buda çevresel boyutta alan kazanmak için ilave anteni harici diğerinden bagımsız şekilde güç artışı vasıflı ilavedir bagımsızdır.6--9 vesaire Çok antenli routerlarda bu prensiple performans verici aktarım olarak kullanılır.Buda ev içi kullanımı rahatlatan unsurdur.

alıcı olarak kullanılan ürünlerdeki antenlerde aynı stilde olsada kullanılan yapıya baglı olarak biçin görsel farklılıkları taşır amacı alım gücüne dayalı şekilde yine ölçklenmeler ile dirençsel ve lapasitif degerlerle data ve sinyal gücü aktarılır.
Yeni nesil pcb stil anten kullanılan ürünlerdeki esas biçimi göstermektedir.Bu anten yapısı hücresel olarak işlevini yerine getiren şekilde tasarlanır.Film tarzı olanlarda vardır boyut ve tür kullanıldığı yere göre değişir.

gj.jpg
Ekran görüntüsü 2026-10-06 103454.png

Yeni nesil 5g için hücresel tarzda db oranı max 4 e kadar olan güçlü bir alıcı antendir.Fil üzerine genelde bakır tabanlıdır performansı yüksektir.Telefon,tablet ve android box,wifili uydu cihazları içinde 5g için kullanılan tiptir.
433mhz5dbi_07-1000x1000.jpg

Yazdığı alıcı ürünlerde 2.4gjz için kullanılan film tipi bakır zemin 3 db kadar güçlü bir alıcı antendir.

2.4ghz6dbipcbanten_02-1000x1000.jpg

Plastik kılıf 3 ve üzeri db için olan antenlerin içinde bu tipte sargısal alıcı anten bulunur.Boyutu frekansa baglı olarak düşük degerlerde uzunlaşır,yüksek degerlerde kısaltılır.

433mhzrfanten_13-1000x1000.jpg

868mhzhelical_02-1000x833.jpg

Yeni nesil 6 g ve üzeri için kullanılmaya başlayan çok hücreli yapılandırılabilen anten özelliği makalede kısmen tarifi mevcuttur.5g ile başlayan bu anten uyarlaması frekans yükseltikçe kısalan mesafelerde alım gücü oluşur o yüzden verici platformlar yayılşmacı şekilde alanlarda 20watt degerlere kadar bazen fazlasıda olacak şekilde güçlü tarnsmit cihazlarla uydusal anten tarzında hem alıcı hem verici olarak kullanılırlar.

Ekran görüntüsü 2026-10-06 104204.png

Android boxx larda 5g için kullanılan alıcı anten genelde bu tip olanlar ciddi performanslı oluyor.Tecrübe ile sabittir.Haricen antene alan büyüklüğüne baglı gerek kalmayabiliyor.Aynı zamanda Pcb anakart üzerine anten yapılmayan larda 2.4 içinde kullanan ürünler var.Aynı metal yapıdaki bu anten türü bütün notebook wifi ve bloutoht anteni olarak standardır diyebilirim.

pro-ob-440_01-1000x1000.jpg

Android boxların ve wifili uydu alıcılarında Genel olarak film tipi olanlarlar daha çok kullanılıyor.Özellikle 2.4ghz için kullanılıyor.

2.4ghz6dbipcbanten_01-1000x1000.jpg

Usb tip wifi ve Bloutoorht içinse genelleme olarak tamamen diyebilirim box,telefon,kumanda için anakart üzerine usb wifi olanlardada bu şekilde anten olarak yerleşimi mevcuttur.Aynı anten stili 2.4ghz usb ile çalışan IR Air veya normal klavyeli kumanda verici ve alıcı tasarımı olarakta kullanılır.
esp32s-wifi-bluetooth-modulu-38735-10-O.jpg

Ayrıca kaliteli 2.4ghz usb model kumandalarda alıcı ve verici tarzında bu tip direnç smd tip anten daha yaygındır.

images.jpg

Açık alan için geliştirilmiş alıcı ve verici wifi aracı Çanak tarzda yapısalı mevcut.Alıcı verici direklerde buna benzer ürünler görürsünüz sadece fiziki görseli farklı iç yapısı mantığı gereği aynıdır.Bu yapı daha çok alıcı olarak tasarlandığı için geçerlidir.Verici olarak ortadaki ürün daha çok kullanılır.

Ekran görüntüsü 2026-10-06 104029.png

Evlerdeki wifi dagıtım sinyalini artırma için kişisel dıy tarzı çalışmaları izlemişsiniz çoktur.Buna örnekle alttaki uygulama wifi sinyal iletim alım işlemine tersi şekilde uyumsuz bir uğraştır yapılan ürün eski nesil fm,lm,uhf,vhf gibi frekanaslarda toplama aktarma için uygun bir anten yapısıdır.Wifide anlam taşımaz performans sergileyemez.Lakin ideal ölçülendirme ile biraz iyi seviyede wifi verici anteni olabilir oda belki diyeyim.

Ekran görüntüsü 2026-10-06 103858.png

Alıcı anten sistemi için en kapasitif geniş sinyal toplama kapsul tip çanak tarz olan anten yapısıdır.Linkte ideal bir çalışma örneği mevcut olsada amacı dış açık saha için sinyal toplama içindir.

Bağlantı linkini görmek için giriş yapın veya kayıt olun.

Bu linktede ev içi yapılmış kapsu çanak tarz bir dıy uygulama sinyal artışını belgeleyen veriler ile sunulmuş.

Bu linktede hareketli alanlar için yani otobüs,tır,karavanlar için geliştirilmiş 5g ve 6g destek bandına haz hücresel tasarım kullanılarak wifi alıcı modulünü inceleyebilirsiniz.

İç içe olduğumuz bu ürünlere has genelleme bilğiler bu şekilde.Arkadaşımızın konusu sayesinde aktarmış oldum.
Evdeki wifi dağılımmı sıkıntısı için konumlama çok önemlidir.AŞgıda diz seviyesi uygun değildir tavsiye etmem yükseklik kapı üst seviyelerinde olursa sinyal dagılımı ona göre genişler dagılır tecrübe ile sabittir.Diğer türlü router kullanımı ciddi gerekli olunca mutlaka kalitesini kanıtlamış ürünlere yöenlinmesi tavsiyemdir.Pararlel antenli olana denk gelmeyiniz.Şu ürün demem mümkün değil evde hiç bir zaman kullanmadığı üründür.Bolca degerlendirmeler mevcut bunların arasında diyeceğim 1 ve 2.cilere takılmayın orta sıralardaki ürünleri araştırın diyebilirim.

Android tv box lar için garantisi yoksa el yatkınlığı varsa 5db ve üstü antenlerle kendi içindeki film veya metal antenle değişerek sinyal gücü artttırılabilir.Daha güçlü olsun denirse resimdeki ürünü fazlaca kullanıyorum.Kullanılabilir.
Ekran görüntüsü 2026-10-06 085411.png

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2026-10-06 103858.png
    Ekran görüntüsü 2026-10-06 103858.png
    541.6 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Hiç uygulamadım lakin Ayrı bir şekilde yazmak istedim.

Malumdur modemlere folyo sarma olayı.Maalesefki komedi tarzında bir olaydır.Mantığı yoktur zaten zor algılanan siyali daha zor hale getirilir sinyal gücü olarak değil data işlemi olarak zor hale gelir.

Wifi Modem,Wifi fiber modem wifi bazında sadece iletir alım yapmaz.İleten kablolara antenlere engel sınırı yapmanın mantığıda yoktur.Yön değiştirsin mantığıda etkili değildir.Antenler zaten çevresel çalışır.Yönlü değildir.

Aynı şekilde alıcı kısmı kutu tarzında ise android bozlar gibi buda doğru değildir mantığı yoktur.Harici anten varsa onu güçlü db olanla değişirin etrafını folyalamayınız sinyali ne taraftan aldığını bilemezsini ulaşacak sinyal varsa yönünü değiştirirsiniz olan budur.Lakin her şekilde 1db olmasada faydası vardır inkar edilemez. :p 😌

Amacı siyal degıtmak olan bir durumu etrafını folyo ile kapatmak alanı daraltır sinyal çarparak antene geri döner çok güçlü bir watt degeri olsa bunu ısı ile size yansıtan bir işlemle karşılık veren işlem olurdu.Zayıf olduğu için sesi çıkmaz zavallının.:ROFLMAO:
Sinyali bir yöne aktarsın düşüncesi varsa yüzde 10 aktarılır kalan ekilenmez istediği alanda dolaşır.
Folyoyu ethernet kablolarına dolayın daha faydalı olur filtreyi arttırır.😊

images (1).jpg

Yapılaak en doğru işlem modemi veya ayrı kullanılan router ortalama bir alanda kapı yüksekliği yada yakın mesafede sabitlemektir anten yönlerinide her alana bakacak şekilde ayarlamaktır sabit dikmek görselde iyi görünür lakin antenlerin hareketli olmasının sebebi vardır.

Hiç uygulamadım lakin Ayrı bir şekilde yazmak istedim.

Malumdur modemlere folyo sarma olayı.Maalesefki komedi tarzında bir olaydır.Mantığı yoktur zaten zor algılanan siyali daha zor hale getirilir sinyal gücü olarak değil data işlemi olarak zor hale gelir.

Wifi Modem,Wifi fiber modem wifi bazında sadece iletir alım yapmaz.İleten kablolara antenlere engel sınırı yapmanın mantığıda yoktur.Yön değiştirsin mantığıda etkili değildir.Antenler zaten çevresel çalışır.Yönlü değildir.

Aynı şekilde alıcı kısmı kutu tarzında ise android bozlar gibi buda doğru değildir mantığı yoktur.Harici anten varsa onu güçlü db olanla değişirin etrafını folyalamayınız sinyali ne taraftan aldığını bilemezsini ulaşacak sinyal varsa yönünü değiştirirsiniz olan budur.Lakin her şekilde 1db olmasada faydası vardır inkar edilemez. :p 😌

Amacı siyal degıtmak olan bir durumu etrafını folyo ile kapatmak alanı daraltır sinyal çarparak antene geri döner çok güçlü bir watt degeri olsa bunu ısı ile size yansıtan bir işlemle karşılık veren işlem olurdu.Zayıf olduğu için sesi çıkmaz zavallının.:ROFLMAO:
Sinyali bir yöne aktarsın düşüncesi varsa yüzde 10 aktarılır kalan ekilenmez istediği alanda dolaşır.
Folyoyu ethernet kablolarına dolayın daha faydalı olur filtreyi arttırır.😊

Ekli dosyayı görüntüle 33547

Yapılaak en doğru işlem modemi veya ayrı kullanılan router ortalama bir alanda kapı yüksekliği yada yakın mesafede sabitlemektir anten yönlerinide her alana bakacak şekilde ayarlamaktır sabit dikmek görselde iyi görünür lakin antenlerin hareketli olmasının sebebi vardır.

Değerli üstad emek verip, zaman harcayıp bilgi birikiminizi aktardığınız için çok sağolun varolun.
Çok güzel bir rehber olduğu aşikar; yazılarınızı soluksuz okudum okudukça bir o kadar da bilgileriniz doğrultusunda tartışmasız kesin bilgilere dayanıyor. İlgi alanlarım dahilinde yazılanları yıllarca uygulamış biri olarak size çok teşekkür ediyorum.

Bu rehber içeriğine ilave olarak; UHF - VHF ve FM sinyalleri hakkında çalışmanızı çok merak ediyorum. Örneğin 90'lı yıllarda ilk özel tv ve radyolar lisans sorunu yüzünden kapatılmıştı
(Hiç unutmam 1 Nisan günü kapatılmıştı).
Bu mevzuat konuları yürürlüğe girinceye kadar bazı özel radyo istasyonları direnmişti; mobil olarak gezici araçlardan yayın yapmaya başlayanlar oldu. Taa ki sinyal takibi yapılıp kapatılıncaya kadar. Daha sonraları mevzuatlar şekillendi ve lisans aldılar tekrar yayınlar açılmıştı.

Siz değerli üstadım o yılları bilirsiniz; bu konu çerçevesinde teknoloji çok değişti elbet.
O günlerden bu güne kadar kullanılan teknoloji ve şimdiki teknoloji nereye evrildi.
işleyiş nasıldı cihazların kullanımı gibi misal yayın uplink işleyişi tarzında yazılarını paylaşırsanız forum adına faydalı olur.

Şimdiden teşekküler üstadım bilgi birikimiz mükemmel.
Saygılar

Açıkcası ne radyocular nede tv cilerle alakalı ilğim hiç olmadı o yıllardada takibimdede degildi.Askerlik ve sonrası iş nedeniyle sürekli montaj tamir vesaire seyahatler o il senin bu il benim cümlesine 95 ortasına kadar uyuyordum.Tek ilği alanım elektroniğin her kolunda kendimi egitmeye devam etmekti.Hatta 95 yılında Rahmetli Babam Ali Kırca nın TRT zamanında yanında kameranlık egitimi almam için işi bile ayarlamıştı kabul etmedim pişmanda değilim açıkcası.Sebepleri çok uzun.

Elektronik kelimesini 83 yılında Ankara eski garajlarda elektirikçi çıraklığında vebosta mazotlu kalorifer tamiri olarak elime geçen elektronik ateşleme kutusunu görünce başladı.Rengarenk kart üzerindeki görseline tutuldum demek asla yalan olmaz.Ondan öncesine kadar tutkum yoktu.Arızalı olanları biriktirip kurcalıyordum.

84 yılında komşumuz Gülhanede elektronik cihazlarla ilğilenen abimle diyeyim kulakları çınlasın evinde agırlar beraber ona bakarak fm alıcı verici imalatı yapıp microfonla sesimi dinleyerek fm anteni ile tanıştım ve nasıl yapıldığını gördüm.
87 de Radyo Tv Elektronik kurslarına başladım ilk fm radyomu antenimi kurtsa yaptım uzun yıllar sakladım.Aynı yıl Konya sk.ta eti senin kemigi benim olarak 4 asker emeklisinin yanında işe başladım.O ara trt 2 yani tv2 olarak başlamıştı.Siyah beyaz Nordmende dokunmatik tvmiz vardı tv anten uğraşımada başlamış oldum.Evin çatısına kaç defa inip çıktım sayısını asla bilemem. Kendi antenimi 2 tane uhf kanatlı anteni birleştirerek yaptım tabiri caiz ise net denecek görüntüyü aldım.Konya sk.olduğum için anten imalatçıları ile tanıştım Muhabbet kaynayınca lafı geldi bahsettim onlarda ona göre kendi versiyonlarını ürettiler bende dahil oldum daha iyi öğrendim.Elektronik anten kutularının kart dizilim montajlamalarını yaptım teslim ettim.Bu benim ilği alanımdı.Her gün yeni anten sitilleri çıkıyordu hangisini anlatayım bilmiyorum lakin anten üreticileri ile aynı masada bir şeyleri üretmek tadında bilğiler edinmek başka histi amacımda buydu.

Bir çok olumsuz uğraşıdan sonra deneyimle karar verip Resimdeki anten tarzında 2 tane alıp deneye deneye birleştirip en iyi sonuca kadar haftalarca kendim uğraştım.2 tane için uğraşmama sebep olan durum ileri geri yapınca bir yerde yayın ciddi iyileşiyor olmasıydı.Sonucada ulaştım.Açıkcası ilği alanımdanda çıkmıştı.

Uhf antenlerinde deneyimlerimden çok sonraları çanak tip tarzı küçük olanların verimlileri ile son bulduğunu düşünüyorum.Dahada ileri çok gidildiğini görmedim sadece görsel değişimler mevcuttu elektronik tabanıda aynı şekilde.Halada satılsalarda bu antenlerin Uydulara dönülünce şehirlerdede manası kalmadığına inanıyorum.Wifi olayı son haline çıkıncada kırsal alanlarda uzun sürmeyecek zamanda manası kalmayacaktır.

Uhf Vhf artık ne kadar ilği çekeceği aşikar olsada telsiz sitemlerinde kullanılmaya devam edecek bu tartışılmaz olsada telefonlardaki anlık telsiz tarzı haberleşmede bunu biritecek ayrı unsur.Sadece elektronikte temel taşı olarak kalacağıda tartışılmaz.
FM sinyal boyutu yeni cihazlarla 5cm lik bir kablo ile de artık rahatça alınıyor.İletilmeside bir o kadar gelişti.Elektronik temel taşını oluştursada her şekilde Radyo kulupleri olmaya devam edecek çünki cihazlarda son noktaya gelindi ilersine adım şekillenmesi belki olurmu bilmiyorum uzun yıllar önce takibini bıraktım.

Bunlar için yeni teknolik altyapılarına dair tecrübe açısından yoksunluğuma dair üzüntü verirsem affola.
Öğrendiğim ve aktardığım durumlar bu alandaki ana temeller olduğu sürece aldığım bilğiler bana fazlası ile yeterli olacaktır.

Dolayısı ile Konya sk.yıllarım Elektronik olarak her alanda temelini almamı saglayan bir çok alanda üretimleri yerinde görüp el atmam,yardım edip tecrübe edinme unsurlarını öğrendiğim yer oldu.

antenne-uhf-lambda-43-el-canaux-21-48-g-15db.jpg

95 ortasında Konya sk referansı ile telsiz sistem ses anaons cihazları üretiminde işe başladım oradada Büyük UHF VHF telsiz antenleri ile tanıştım,yaptığımız anfili telsiz anaslar için antenleri şahsen Mühendisimizle beraber uğraşarak bakarak öğrenip sonrasında tamamen Büyük sanayide yapan yer bulup antenleri nikel kaplamalı şekilde yaptırıyordum.Adetli tabiki.
Bunlara ait telsiz kart imalatlarından da sorumluydum bütün montajına kadar.Esas ilği alanım buydu.
Daha sonraları büyük antenlerin montajlarına gittim,elimle dizaynını yaptığım ürünlerin montajına gittim vesaire en büyük Anten tecrübemi Hatay Samandag'daki anten vericilerinin olduğu direkte işyerimizin kendi telsiz aktarım anteni için uğraşmam oldu Cihazın aktarım watt ayarlamaları,antenin güce karşılık frekanas tepkisi,güç ölçümü vesaire onay verecek olan yetkililerin olmadı tekrar uyarlayın durumları yaptırmasıyla uzun bir süreç sonrası arifle tarifi bulamayınca kaldım başıma ve iyi bir uğraşla Anten montaj yeri,watt çıkış oranları ile istedikleri kıvama getirip imzayı alarak dönmüştüm.O yükseklikte 60 kilo ile mücadelem bamabşaka bir hikayedir benim için.Lakin ciddi tecrübem oldu.
Uğraştığım antenin maliyeti için yorum yazmama bile gerek yoktur sanırım.Usa dan gelmişti Kes kırp ölç kablosuna özel montaj uçları vesaire uğrışılar.Bu antenler ile klasik olduğu için farklı modellerde bir kaç defa esas uğraşan degerli arkadaşlarıma antenlerde kesip biçilmesine özel kablolarına baglantı aparatlarına yardımda etsem isteyerek uğraşmadım lakin temelini öğrenmiştim.İşin elektronik kısmı benim ilğilendiğim kısımdı.

Resimdeki ne benzeyen şekilde çift katlı ve üstteki katındaki gibi alanda tecrübem olmadığı halde Kendimi kelepçeye baglayarak uğraşmıştım.Sonuç olarak tecrübeme fazlası ile degen bir macera idi.

resimdf5042d2f18eae9df7a0d41857d87627_4504.jpg

Telsiz anons sistemleri imalatında Ülkemizde öncü el sayısı kadar olanlarda ilklerden firmaydık.İlk mikroişlemci kontrollü anfili telsiz anas üretimi ile şahsen hepside kendi elimle ve arkadaşlarımızla beraber uğraşarak ilk zamanları çok yogundu aştık sistemi oturttuk.Tecrübesi bambaşka oldu benim için.O ara yazılım sevdasına düşsemde kitaplarını ciddi şekilde okusamda ilğimden çabuk çıktı.Mühendisimize pc toplamak daha heyecanlı olmuştu.
Fm alıcı,vericilerden mikroişlemcili telsiz anans sistemlerine uzanan işçilik.
Bu antenler halen aktif olarak kullanılan ürünler değişim bana göre görseli hariicinde çok değildir.FM vericilerde dahi halen Standard mantığında denilebilir.Mantığında değişen şey sadece ebatları oldu.Eskilerinin Tamirlerini bolca yapmaya çalıştım lakin kullanımı ilğimi çekmiyordu.

O yüzden cihazlara yönelik diyeceğim şeyde güçlü watt oranlarına dayalı pahalı olan ana parçaları idi.Sonraları pc ler girdi araya değişimleride ona göre arttı gelişti hakim olduğum alandan çok uzaktı o yüzden detaylar verme yetkim ehliyetim olmayacak.
Daha çok bu alandaki müşterilerimin pc leri ile uğraştım.Teknik sorumlu tekliflerini her daim reddettim.
Dolayısı ile bu antenlerin daha fazla gelişmelerini uzaktan ara ara bakınsamda üstte yazdığım bölüm bana yetecek kadar verdiği tecrübelerimi yazdıklarımla sınırlı.Bu telsiz antenli ses sistemleri alanı Ülkemizin bir çok yerine gitme,gezme avantajıda verdi.

98 yılında pc ile tanışmamla başlayan süreçte mühendisimize toplamaya çalıştığımız pentiun 233 mmx pc ile hdd ye dos komutu ile format atıp windows kurmakla başlayan maceram öncesini başka konuda aktarma imkanım olmuştu büyüdü işim oldu.
Sonraki yıllarda notebooklar la olan maceralarımda wifi ve blotuht antenleri ile tanıştım.Buna dayalı bilğilerimi yeni nesil android boxları öğrenmek için girşitiğim geçmiş zamandan şimdiye kadar wifi 6 olmak üzere her bir detaya inerek tecrübe edindim öğrendim kullanıyorum.
Önceki mesaj satırlarında detaylıca paylaştım.
Şunuda itiraf edeyim wifi ayarından vesaire hiç hazetmem kafamada yerleştirmedim sadece yıllarca denk geldilçe chip değişimi vesaire ile 3 cihazdan 1 tane çıkarma şeklinde tamirini yaptım uğraştım.

Önceliğim her zaman uğraştığım bölümün her detayına vakıf olmaktır sonrası zaten geliyor.
Şunu son olarak söyleyebilirim ilği yoksa bilği teper ilği varsa bilği içine çeker ilerlersin.
Amacım kendimi övmek değildir olanı fazlasıyla tadına vararak 98 sonrası sadece kendim olarak Elektronik tutkumu işe dökerek yaşadım.Bedelleri olsada Elektroniğe gönül salmaya başlayacaklara umarım 3 mesaj satırları uzun olsada kendimi anlatmaya dönük olsada ideal bir bilgilendirme hikayesi olmuştur.

Son düzenleme:
Konuyu okuyanlar
0 dk

Geri