İnternetler kesilebilir

Kardeş, karşıdan bakınca laf sokmuşum gibi görünmüş, evet hoş olmamış ama forum genel olarak tv , iptv buna ağırlıklı üzerine olduğu için öyle bir cümle kurdum, fikirler illa ki tartışılabilir ama şahsa yönelik laf söylemek tabii ki hoş olmaz kusura bakma bu konuda.
Estağfurullah üstad sorun yok. Saygılarımla.

Sevgili dostlar medeni şekilde görüş paylaşıyoruz. Mataramasuko selamlar olsun benim bu küreselcilere çok ahım var covidle başlayan o nedenle doluyum biraz içimi döktüm. Anlayışlı olduğunuz için teşekkür ederim.

Manyetosfer tarafından yakalanamayacak kadar güçlü yüklü parcacik bombardimani altında kalan dünyada, elektromanyetik sapmalar vs. ne bozuluyor da sonucunda elektrik kesintisi oluyor?

Manyetosfer tarafından yakalanamayacak kadar güçlü yüklü parcacik bombardimani altında kalan dünyada, elektromanyetik sapmalar vs. ne bozuluyor da sonucunda elektrik kesintisi oluyor?
1989 Quebec, Kanada: Güçlü bir güneş patlaması sonrası,
Sadece 90 saniyede büyük trafolar çöktü.
6 milyon kişi 9 saat elektriksiz kaldı.
Olayın sebebi: Güneş kaynaklı jeomanyetik fırtınaydı.

Yani trafolar patlayıp yanıyor mu? neden hepsi patlamiyor?bir ülkede bazı yerlere manyetik fırtına ulaşıyor da diğerlerine ulaşamıyor mu?🙄

Yani trafolar patlayıp yanıyor mu? neden hepsi patlamiyor?bir ülkede bazı yerlere manyetik fırtına ulaşıyor da diğerlerine ulaşamıyor mu?🙄
Bu patlama tam ne zaman oldu saat verebilirseniz , bize nasıl bir etkisi olur hesap yapıp size söylerim. Ben matematik'le konuşurum çünkü :)

Etki küresel olsa da, şiddeti yerel olarak farklıdır.
Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar kutuplara yönelir. Bu yüzden:
Kutup bölgeleri (Kanada, İskandinavya, Rusya) en çok etkilenir.
Ekvatora yaklaştıkça etki azalır ama çok güçlü fırtınalarda Türkiye gibi ülkelerde de etkilenme görülür.
Ayrıca Dünya’nın manyetik alanı homojen değildir. Bazı yerlerde:
Alan daha zayıf → daha fazla etkilenir.
Yeraltı yapısı farklı → daha çok akım geçebilir.
ayrıca söz konusu olayda
800 voltluk ekstra bir akım trafolarda oluştu. Büyük şebekeler aniden çöktü .Bazı transformatörler içten eridi ve servis dışı kaldı.

Chatgpt ye sordum,kesintinin makul sebeplerini sıraladı.soyledikleri mantıklı geldi.tesekkurler bilgi için...

Bu patlama tam ne zaman oldu saat verebilirseniz , bize nasıl bir etkisi olur hesap yapıp size söylerim. Ben matematik'le konuşurum çünkü :)

OLAY TARİHİ VE SAATİ​

• Tarih: 13 Mart 1989
  • Saat: Olayın etkileri yerel saatle 02:44’te başladı (Quebec saatiyle).
  • Güneş patlaması tarihi: CME (Koronal Kütle Atımı) 9 Mart 1989’da gerçekleşti
  • CME'nin Dünya’ya ulaşması yaklaşık 3.5 gün sürdü.

🌞 OLAYIN NEDENİ​

• Güneş’te çok güçlü bir koronal kütle atımı (CME) meydana geldi.
    • Bu olay, Dünya’nın manyetosferinde ani bir bozulmaya yol açtı.
    • Jeomanyetik fırtına seviyesi Kp 9'du (ölçekteki en yüksek değer).

⚡ ETKİLERİ​

• Hydro-Québec (Kanada'nın Quebec eyaletindeki büyük elektrik şirketi) altyapısı çöktü.
    • 6 milyon kişi, yaklaşık 9 saat boyunca elektriksiz kaldı.
    • Güç kesintisi yalnızca Quebec'i değil, bazı ABD bölgelerini de etkiledi.
    • Bazı transformatörler fiziksel olarak zarar gördü, sistem yeniden başlatılmak zorunda kaldı.

📉 TEKNİK DETAYLAR​

• Yerkabuğunda ve elektrik iletim hatlarında jeomanyetik olarak indüklenen akımlar (GIC) oluştu.
    • Bu akımlar, 735 kV’luk yüksek gerilim hatlarını etkiledi.
    • Bazı transformatörlerde doygunluk (saturation) oldu → bu da devre dışı kalmalarına ve bozulmalarına neden oldu.

🛰️ UYDULAR ve DİĞER SİSTEMLER​

• Uzayda bulunan bazı uydular bozuldu, yönelim sistemleri geçici olarak arıza verdi.
    • Hava yolu iletişimi ve bazı askeri sistemlerde geçici bozulmalar yaşandı.
    • Aurora borealis (kuzey ışıkları) Teksas’a kadar gözlemlendi.

📌 SONUÇ​

1989 Quebec olayı, Güneş patlamalarının modern teknolojiye nasıl ciddi zararlar verebileceğini gösteren ilk büyük uyarıydı. O günden sonra NASA, NOAA ve diğer uzay ajansları uzay havası izleme sistemlerine daha fazla yatırım yaptı.
  • KAYNAK YAPAY ZEKADAN ALINMIŞTIR

Chatgpt ye sordum,kesintinin makul sebeplerini sıraladı.soyledikleri mantıklı geldi.tesekkurler bilgi için...
Bu kendi aranızda yaptığınız sohbet özel değilse bizimle de paylaşırmısınız :)

OLAY TARİHİ VE SAATİ​

🌞 OLAYIN NEDENİ​

⚡ ETKİLERİ​

• Hydro-Québec (Kanada'nın Quebec eyaletindeki büyük elektrik şirketi) altyapısı çöktü.
    • Bazı transformatörler fiziksel olarak zarar gördü, sistem yeniden başlatılmak zorunda kaldı.

📉 TEKNİK DETAYLAR​

• Yerkabuğunda ve elektrik iletim hatlarında jeomanyetik olarak indüklenen akımlar (GIC) oluştu.
    • Bazı transformatörlerde doygunluk (saturation) oldu → bu da devre dışı kalmalarına ve bozulmalarına neden oldu.

• Uzayda bulunan bazı uydular bozuldu, yönelim sistemleri geçici olarak arıza verdi.

📌 SONUÇ​

E o zaman bu örneğe göre son patlamanın etkisi de 3 gün sonra vurabilir mi diyorsunuz?

OLAY TARİHİ VE SAATİ​

🌞 OLAYIN NEDENİ​

⚡ ETKİLERİ​

📉 TEKNİK DETAYLAR​

📌 SONUÇ​

Reis halen bugün ki olayın saatini alamadım . bu eski bizi şu an bağlamıyor.

Bizi bilemem hocam, patlamanın etki boyutu, konumu ve bir çok değişkenden değişiklik gösterebilir, hatta hiçbir şey bile olmayadabilir ...
Ben de bundan bahsediyorum üstad . Sırtımız güneşe dönük olursa bizi etkilemeyebilir.

Geri