Evrenin 13 Sırrı: Büyük Patlama'dan Galaksi Çarpışmasına

Konular
83
Uzay ve Evren hakkında kısa bigiler, bölüm 2 ve son.

1 - Büyük Patlama, bugün yaşanılan Evren'in oluşmasını sağladığı düşünülmekte. Hiçbir şey yokken aniden gelişen bu patlama sonucu tüm yaşam oluştuğu varsayılmaktadır. Evren hıphızlı bir şekilde genişledi ve ardından ışık takip etti. Böylece çok fazla Gezegen, Yıldız vs oluştu. Asıl kilidi ise süper kütleli Kara Delikler çözecek. Çünkü Evren büyük patlama sonrası bu büyük kütleye ulaşmaması gerekirken ulaşmanın bir yolunu bulmuş olan Kara Delikler adeta soru işareti oluşturmakta. Aslında Evren'in o kadar başındayken nasıl bu kadar süper kütleye ulaştığı bilinmiyor, sanki büyük patlamadan önce varmış gibi davranıyorlar ama bu o zaman da büyük patlama fikrine ters olurdu.
2 - Evrende tahminen her gün en az 275 milyon yeni yıldız oluşmakta.
3 - Evrende en az 70 sekstilyon yıldız olduğu düşünülmekte. Bu rakam her ne kadar devasa gözüksede Evren'in boyutu inanılmaz derecede büyük olduğunu gösteriyor.
4 - Dünya'mıza benzer yaklaşık 50 sekstilyon gezegen bulunmakta ve bunlardan birinde yaşam var mıdır acaba?.
5 - Karanlık Enerji gözle görülemeyen bir enerji yayarak Evren'imizi sürekli genişletiyor bu ne zaman duracak veya bitecek bilinmiyor. Hatta 2017 yılında Evren'in genişleme hızının hızlandığını trspit ettik. Evren full hız sürekli büyüyerek genişliyor.
6 - Karanlık madde ışıkla etkileşim kurmadığı için bu ismi alıyor ama çevresinde bulunanları etkilemesi sayesinde kendisi tespit edildi. Işık neden etki etmiyor bilinmiyor, ama ışığa rağmen etkileşim kurarak varlıklarını sürdürüyorlar.
7 - Tam 13.8 milyar ışık vurulan alanda yaşıyoruz, ışığın henüz ulaşmadığı tahmini 40 milyar ışık yılı mesafe daha var. Buralarda keşfedilmeyi bekleyen nice galaksi kümeleri, yıldızlar vs bulunmakta. Üstelik Evren sürekli genişlediği için bu 40 milyar ışık yılı mesafesi de giderek artıyor.
8 - Aslında biz olmamamız lazımdı çünkü bildiğimiz maddenin birde anti maddesi var. Büyük patlama sonrası çok azı bulunan anti madde şu anki madde ile karşılaşsa anında yok eder ve bildiğimiz hayat yok olurdu. Anti madde'nin çoğunluğu nerede bilinmiyor. Büyük Patlama sonrası ortalıkta yok.
9 - NASA uzay giysisinin maliyeti 12 milyon dolar'ı bulmakta.
10 - Aslında gök merakımız çok öncesine dayanıyor, 1.000'li yıllarda İbnü'l Heysem gök bilimi, fizik gibi alanlarda çalışmalar yaptı. Optik, görmenin nasıl gerçekleştiği ve ışık hakkında çalışmalar yaptı. Işığın bir nesneden yanaıyarak göze geldiğini ve yansıdığını buldu. Ve bu buluşları farklı bilim insanları geliştirerek bugün gözlem yapmamızı sağladı.
11 - Kuantum Fiziği biliyorum bunun hakkında da yazacağım ama Kuantum Fiziği tamamıyla tüm bilinen fiziği altüst ediyor ışık dalgaları sayesinde Evren'de çoğu şeyi çözümlüyoruz. Kuantum'un burada Evren'i keşfetmemizde çok etkisi var. Ta ki Kara Delik ile karşılaşıncaya kadar. Kara Delikler'de hem normal fizik hem Kuantum Fiziği işlemiyor.
12 - Evren'in %3'ü keşfedilirken yaklaşık %97'sine ise gidemeyeceğiz çünkü mesafe devasa ve insan ömrü bunun için yetersiz.
13 - Andromeda Galaksisi ile Samanyolu Galaksisi yaklaşık 4 milyar yıl sonra çarpışacaklar ve Andromeda Galaksisi bizim Samanyolu Galaksisini yutacak. Böylece tüm galaksimiz yok olacak.
IMG 20250826 221600

Geri