Bu son zamanlarda fikirlere karşı duyulan saygısızlıklar

hayatım boyunca her fikre saygı duyulması gerektiğine inanan biriydim. ama son zamanlarda sosyal medyada veya çevremde o kadar bomboş, hadsiz fikirler duyuyorum ki her fikre saygı duyulmaz, duyulmamalı kanısına vardım. böylece bazı insanların hadsizliğinin, boş konuşmasının, saygısızlığının önüne geçebiliriz.
Çok doğru ne yazık ki eleştiriyle, hakareti, hadsizlikle, fikir beyan etmeyi ayıramaz bir millet haline geldik.

Saygı, bireyin kendisine, başkalarına ve içinde yaşadığı topluma karşı geliştirdiği bilinçli bir tutumdur. İnsan ilişkilerinin sağlıklı biçimde sürdürülebilmesi, toplumsal düzenin korunması ve ortak yaşam kültürünün gelişmesi büyük ölçüde saygının varlığına bağlıdır. Saygı, yalnızca nezaket kurallarıyla sınırlı olmayan; düşünceye, inanca, emeğe ve farklılıklara değer vermeyi içeren derin bir kavramdır.Bireysel düzeyde saygı, öncelikle kişinin kendisine duyduğu özsaygı ile başlar. Kendini tanıyan, sınırlarının ve sorumluluklarının farkında olan birey, başkalarına karşı da daha anlayışlı ve adil davranır. Özsaygı eksikliği, çoğu zaman başkalarının haklarını ihlal etmeye veya küçümseyici tutumlar sergilemeye yol açar. Bu nedenle saygı, kişinin iç dünyasında temellenen bir erdemdir.

Geri