Birkaç Şifreleme Türü Ve Python Örnekleri

patr0n

Geliştirici
Konular
43
Merhaba değerli forum sakinleri, biliyorsunuz ki forum şu an zor zamanlarda bu yüzden hem destek olmak amaçlı hemde fazladan bilgi paylaşımı olsun diye bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Şimdi konumuz şifreleme yöntemlerinden birkaçı. Bu yöntemler modern kriptografi (yani basitçe şifreleme) kadar güvenli değildir fakat temel mantığı anlamak için güzel örnekler olacağını düşünüyorum.

Caesar Şifreleme

En eski yöntemlerden biridir. Her harf alfabede belirli bir kaydırma miktarı ile değiştirilir. Örnek olarak bu değer 3 olsun a harfi bu şifreleme türünde alfabede ki 3 harf sonrası olacak yani şöyle 0.a 1.b 2.c 3.ç 4d yani a harfi burada d olacak. Daha kolay anlaşılması için parmakla sayarken a saymadan 3 harf gidin b-c-ç-(d) 3 harf ileri gittik ve 4. değerimiz olan d harfi ceasar şifrelemesine göre a harfi oluyor. Aşağıda ki kodda python üstünde örneklemesini yaptım yorum satırları (# ile başlayanlar yorum satırıdır) ile anlattım.
Python:
 Kod içindeki bilgileri görmek için üye olmanız gerekmektedir.
Csr

Base64 Kodlama

Aslında şifreleme değil, veriyi 64 farklı karakterden oluşan bir alfabeye dönüştürür. Forum linklerinde de kullanılıyor az çok anlayan ne demek istediğimi anladı. Her ne kadar şifreleme olmasa da oldukça popüler bir kodlama türüdür verilen veriyi gizler fakat çözülmesi çok basittir gerek python ile basit bir kod yazarak gerekse google ile base64 online encoder/decoder siteleri mevcuttur oralardan base64 veri oluşturup veya çözebilirsiniz.
Python:
Bs64

XOR Şifreleme

Her karakterin ASCII değeri bir anahtar (key) ile XOR işlemine tabi tutulur. Aynı işlem tekrar uygulanırsa şifre çözülür. Kendim pek fazla kullanım alanına şahit olmadım sadece oyun hileleri için lua script kodlarken veya başkalarının kodlayıp şifrelediği scriptleri kırarken denk gelmiştim harici pek bir yerde görmedim ama yinede bahsetmek istedim.
Python:
Xor

Daha bir çok şifreleme türü var günümüzde en çok kullanılan hemde en babalardan olan aes şifreleme türünden henüz bahsetmeyeceğim merak edip öğrenmek isteyen araştırıp öğrenebilir ve konu altında basitçe anlatım yapabilir mümkün olduğunca yapay zeka kullanmamaya çalışın türkçe ve ingilizce kaynaklardan okuyup nedir neyin nesidir öyle öğrenmenizi rica ediyorum.

Konu içinde dilim döndüğünce python kodları ile basitçe anlatmaya çalıştım şifrelemeye merakı olan varsa veya daha önce denk gelip ama ne olduğunu anlamayan varsa basit bir kaynak olmuş olur.

Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın. :)

Son düzenleme:

Geri