Bellek Krizi Depolamayı da Vurdu: HDD’lerde Zam Alarmı

remixtik

Paylaşımcı
Konular
199
⭕️ Bellek Krizi Depolamayı da Vurdu: HDD’lerde Zam Alarmı!

Elinizi çabuk tutun alacaksanız

💾 Depolama pazarı baskı altında

DRAM tedarik krizi artık HDD (hard disk) pazarını da etkiliyor.

Veri merkezlerine yönelik talep hızla artıyor.

📈 HDD fiyatları yükselişte

Sözleşmeli HDD fiyatları çeyreklik bazda yaklaşık %4 arttı.

Bu oran, son iki yılın en yüksek seviyesi.

🏢 Veri merkezleri belirleyici oldu

ABD başta olmak üzere büyük ölçekli veri merkezi yatırımları HDD talebini artırdı.

Yapay zekâ altyapıları, depolama ihtiyacını ciddi şekilde büyütüyor.

🤖 Yapay zekâ depolamayı zorluyor

Büyük dil modelleri ve AI sistemleri exabyte seviyesinde veri üretiyor.

HDD’ler hâlâ en maliyet etkin çözüm olduğu için tercih ediliyor.

⚠️ Arz-talep dengesi bozuldu

Üreticiler tam kapasite çalışsa da arz talebin gerisinde kaldı.

Uzmanlara göre fiyat baskısı kalıcı olabilir.

🔮 Tüketici için uyarı

Uzun süredir “ucuz depolama” olarak görülen HDD’lerde
zam dönemi başlamış olabilir.

kaynak: wccftech

Ekli dosyalar

• FB_IMG_1766081107617.jpg
    FB_IMG_1766081107617.jpg
    77.9 KB · Görüntüleme: 1
SDD arttı. Alım HDD'ye yöneldi. Arz talep dengesinde fiyat artışına neden oldu. USB Bellerlerden tutun SD kartlara kadar her şey. Sadece VRAM kaynaklı bir mevzu değil. Arz talep dengesinin 2027 sonuna doğru yerine oturması bekleniyor raporlarda ama sanmıyorum. 2027 yılına kadar hızla yapay zeka ilerlemesi sürecek. İhtiyaç artacak. Son kullanıcıdaima bedeli öder. TMSC tek başına jeopolitik denge unsuru oldu. ABD keyfinden orayı savunma derdinde değil. TMSC giderse Amerikan endüstrisi, ordusu, tedarik zincir akışı komple çöker.

Karaktersiz fırsatçı satıcılar fiyatları fahiş yaptı. Trendyolda bir çok satıcı fiyatları 84bin 30bin yapıp satış bekletiyorlar. Trendyolda şikayet edecek adımlar o kadar zorki şikayet etsende Trendyol bir şey yapmaz zaten.

Şu aşamadan sonra ram ve ssd almak iyi fikir değil zamlanacak deniyor zaten kat kat zam yaptılar almayın aldırmayın fırsatçılara paranızı kaptırmayın. En fazla 8 ay sürecek merak etmeyin. Rekabet kurumları firmalara baskıyı kurar piyasa normale döner yapay zeka balonuda patlayacak .

Ekli dosyalar

• IMG_1611.jpeg
    IMG_1611.jpeg
    349.3 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
Ne olursa olsun yurt dışından gelecek her şey bize vergiler dolayısıyla dengeler otursa bile pahalı olarak yansıyayacak. Chip tedarik zinciri konusunda da o uzun zaman alır. 2027 üretiminin tamamını şimdiden satın almışlar. Samsung, Exynos işlemci ile S26 çıkartmayı boşuna ertelemedi. Üretemez. Kendi üretimini bile ayırmış yapay zeka şirketlerine. Bixzy'nin şimdiye patlaması geekiyordu. Kendi chip iretim tesislerine rezerve ettikleri için geliştiremediler. Kaldı öyle. Telefonda Gemini'ye sıkıştılar. Balon olduğunu düşünmüyorum. Amerikalı yatırımcı fiili iş yapmayan hiçbir şirkete yatırım yapmaz. Zaten sepet gibi dağıtıyorlar. Yatırımcı her türlü yırtar. Olan bize olur. Ha bizde zaten alacak bütçe kalmayacak ama bu iş için cidden ihtiyaç olan sektörler kilitlenmeye başlayacak ve biz bunları hissedeceğiz.

Balon derken bahane olarak yapay zeka geliştiricilerine sadece üretim yapma kolay ve daha fazla kazanç elde edebilme yolunu seçmelerini kast ederek buna izin vermezler uzun süre, sektör çöker .

Bekleriz :D zaten işimizin yaradığı kadar kullanırız biz de. Zaten uzun süredir ne ssd ne hdd ne de başka bir şey alıyorum.

Evde kutudan duran eski ssd, HDD ve ddr3 ramler para edecek bu gidişle

Evde kutudan duran eski ssd, HDD ve ddr3 ramler para edecek bu gidişle
Durmadanartıyorzaten fiyatlar. Kur da etkili ama esas olarak arz talep dengesi kaydı. Bu sabah Kore haberleri mailni okudum. Kore'de Samsung içinde bölünüyormuş. İşte onu üreten ayrı bunu üreten ayrı hepsinin ceosu ayrı. RAM özetim kısmına bakan birimin başkanı telefon üretim için (yine Samsung telefon üreten şirketi yani) talebine red vermiş. Karı maksimize etmek istiyoruz. İlk önce diğeer siparişler demiş. Düşünün Samsung içinde kendi biriminden ram esirgiyor. Gerisini siz düşünün. Bizde olsa bir telefonda çözülürdü ama onlarda olmuyor tabii.

Durmadanartıyorzaten fiyatlar. Kur da etkili ama esas olarak arz talep dengesi kaydı. Bu sabah Kore haberleri mailni okudum. Kore'de Samsung içinde bölünüyormuş. İşte onu üreten ayrı bunu üreten ayrı hepsinin ceosu ayrı. RAM özetim kısmına bakan birimin başkanı telefon üretim için (yine Samsung telefon üreten şirketi yani) talebine red vermiş. Karı maksimize etmek istiyoruz. İlk önce diğeer siparişler demiş. Düşünün Samsung içinde kendi biriminden ram esirgiyor. Gerisini siz düşünün. Bizde olsa bir telefonda çözülürdü ama onlarda olmuyor tabii.
ceo alacağı primi bilir

Geri