Anket: Günümüzde Fotoğraf makinelerinin yeri

Sizce Cep Telefonları Artık Fotoğraf Makinalarının Pabuçlarını Dama Attılar mı_?

• Kesinlikle evet. Fotoğraf makinelerini gelecekte müzelerde göreceğiz.

Oy: 9 42.9%
  • Alakası yok, ben Nikoncuyum! (Hayır)

Oy: 5 23.8%
  • Nikon nedir ya? Ben Canoncuyum kardeş! (Hayır)

Oy: 5 23.8%
  • "Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor!" (Fikrim yok)

Oy: 2 9.5%

• Kullanılan toplam oy
    21

azmüsebat

Üye
Konular
4
Fotoğraf çekimi için hangisini tercih edersiniz?
Cep Telefonları mı, Fotoğraf makineleri mi?

Kullanım amacına göre değişir. Şöyle örnek vereyim,

iPhone veya Samsung yeni telefon tanıtımlarında sinema gibi çekilmiş görüntüler paylaşır. Ama altında bir not vardır. Ek donanım ve yazılım kullanılmıştır yazar. Yani tek başına telefonla o harika görüntüleri elde edemez. Bu nedenle mükemmel görüntüler çekmek istiyorsanız ya kamera sahibi olacaksınız ya da yanınızda ek donanımla taşıyacaksınız. Gerçi bu fotoğraf makinesi için de geçerli.

Şöyle bir fark var: Lens
Fotoğraf makinelerinin lensi değiştirilebilir, işleve göre farklılaştırılabilir. Portre için farklı, zoom için farklı, makro için farklı lensler kullanırsınız. Bunların ışık aralığı da farklıdır. Telefonlarda ise mevcut lensler ve yazılımsal iyileştirmeler ile en iyi sonucu elde etmeye çalışırsınız.

Kısaca soracak olursanız hangisini kullanıyorum?

-Daha önceden profesyonel olarak ilgilendiğim için fotoğraf makinesi tercih ederdim. Ticari olarak kazanç sağlardı.

-Ama şimdi ticari bir işlem yapmadığım için telefon yeterli oluyor.

-günlük kullanımda artık telefonlar güzel sonuçlar çıkarmakta.

elektronik mühendisinden yorum...
Öncelikle konu başlığını yeni gördüm bir şeyler yazamadan geçmek istemedim. üniversite yıllarından (2000) bu yana fotoğraf ile hobi anlamında uğraşmaktayım. yaşadığım şehirde bir fotoğraf kulübüne üyeliğim 2019 beri devam etmekte. Çeşitli dallarda yüzlerde uluslar arası yaşımda bulundum sergileme ve ödül alan yüzlerce karem var. Öncelikle şuna değinmeden geçmemek lazım bence çekmek istediğiniz kare bir anı ise okey sıkıntı yok. cep telefonu işinizi bir kısım görür ama yok ben muhteşem ötesi keskinlik, doğru renk konsantrasyonu istiyorum derseniz. maalesef cep telefonları sınıfta kalıyor. Bu anlattığım konu sizin gözünüzü eğitmek ile ilgili. Çok uzun yıllar verince olay çok ciddi anlamda farklılaşıyor. Herkesin aldandığı ve üreticilerin kullanıcıları yanılttığı bir durum var. çektiğiniz kareyi cep telefon ekranında görüyorsunuz ve sonuç muhteşem değil mi ? Aynı kareyi bir televizyona yada bir toteme giydirme yapsak ne olur ? aynı kaliteyi almak mümkün değil....... sebep mi ? derseniz sizin cep telefonlarında kullandığınız sensor ölçüleri hiç bir zaman bir dsrl ölçülerine yaklaşamaz crop lu diye tabir ettiğimiz makinalarda bile 24mm full frame makinalarda ise 36mm dir. yani 4mm 5mm sensörler ne kadar zibilyon tane cmos diyot alırsa alsın bilmem ne kadar mega pixel olursa olsun aynı sonucu imkânsız alamaz.
ben bu aralar (ornito) yani kuş fotoğrafçılığı ile uğraşıyorum. burada birde lens konu var kii oralara pek girmeyeyim. ama tabii ki konu duygusal ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı.... cep telefon üreticileri konuyu ticari bir ürünün pazarlama taktiği olarak kullanıyorlar. zamanında küçülen çep telefonları rövanşta iken artık daha büyük ekran cihazlar popüler konumda..... dedim ya konu aslında pazarlama taktiği. haaa laf gelmişken bu taktiklerin bir çoğu fotoğraf makinalarında kullanılmakta bilmem kaç bir adet af ponit.....
ben çocuğumun fotoğrafını çekeyim gittiğim yerleri çekeyim anı olsun derseniz cep telefonu olabilir.... unutmayın o bir cep telefonu.. :) ipxxxxx söyle çekiyor böyle çekiyor diyenlere pek kulak asmayın...... :p
Hangi makinayı almalıyım canon, nikon, fujifilm her nedenseniz deyin. fanatik olmaya gerek yok. Konu mersedes bmw gibi düşünün. Canonla tanışan biri dsrl yada aynasız bütün setup (lensleri) ona göredir ve canonla devam eder. Şimdi hemen biri postu gömmek adına adaptörler var kullan der çıkar. :)) af noktasının sapmasından kromatik bozulmadan bahsetmeden atlar konuyu kendi bildiğine ve dediğine getirmeyi hedefler..... neyse konu çok uzar gider saygılarımla....

Geçenlerde nothing phone sayfasında gösterilen fotoğrafların profesyonel kamera çekimleri olduğu ortaya çıkmıştı. Anı yakalamak için, her an el altında olan telefon yeterli. Ama bir doğum günü, kültür turizmi gezisinde kamera kullanılmalı derim. Çocuğun büyümesini kaydederim diye aldığım, sadece 0,3 MP çözünürlüğe sahip kameranın çekimleri bence hâlâ müthiş, cep telefonuyla o çekimleri asla yapamazdım. Bir kere, optik zoom var, artı CMOS yapısı telefonlardaki gibi iptidai değil. MP çok şey ama herşey değil

Tabi olayın şu yönü de var, evet cep telefonu ile çektiğimiz resimleri televizyonda görmek ya da bir toteme giydirmek istersek yetersiz kalabilir, ama böyle bir şey de istemiyoruz ki zaten :) Bırakın totemi 10x15 kağıda bile baskı almıyoruz ki, bir de olayın video kısmı da var, zaten çıktı alamayacağımız bir format. Kısacası artık anılar zaten sadece telefonda ya da en fazla bilgisayarda görüntüleniyor.

Bende de Nikon'un güzel bir makinesi ve çeşitli lensleri var ama özellikle seyahatlerde, hem taşıma zorluğu hem de anlık bir şey çekmek istediğinizdeki hantallığından dolayı bagajdan çıkarmıyorum bile, cep telefonu gerçekten pratik.

Yine de fotoğraf makinelerin öneminin farkındayım, profesyonel tarafta alternatifsizler tabii ki.

Evet, hafiflik, pratiklik bazen en önemli kriter haline gelebiliyor. Ben telefonu alırken, bu ağırlık iki fotoğraf çekeceğim diye taşınmaz deyip pro max almaktan vazgeçmiştim, alt tarafı 50 gram fark ama her an elde olan cihaz için önemli

Bu öyle bir soru ki arap filmi, karanlık oda dediğimiz kimyasal laboratuvarını, eski makineleri, 36'dan kaç fire çıkacak diye beklemeyi bilmeyen insanlarla çekerken çektiği resmi görüp netleştirme ve ayar yapıp üstüne filtreler uygulayıp sonra yine beğenmeyip silen insanların cevaplaması ne etik ne de gerçekçi. Ama her ne olursa olsun cep telefonlarının günümüz DSLR makinelerin yerini alması şu an imkazsıza yakın. Amaçlar, tassarım, üretim ve hatta kullannılan malzeme bile bambaşka.

hem dslr hem de cep telefonu kullanıyorum. İkisininde avantaj ve dezavantajları var. Hangi makinayı kullanıyorsanız kullanın hala en önemli etken sizsiniz. Bakış açınız kadrajınız ne çektiğiniz ışık bilginiz vs vs. En iyi cihazı kullanarak harikalar yaratacağımızı düşünmek biraz hayal :).
Ben her zaman vizörden bakanlar tarafındayım gene de .

Son düzenleme:
Tabi olayın şu yönü de var, evet cep telefonu ile çektiğimiz resimleri televizyonda görmek ya da bir toteme giydirmek istersek yetersiz kalabilir, ama böyle bir şey de istemiyoruz ki zaten :) Bırakın totemi 10x15 kağıda bile baskı almıyoruz ki, bir de olayın video kısmı da var, zaten çıktı alamayacağımız bir format. Kısacası artık anılar zaten sadece telefonda ya da en fazla bilgisayarda görüntüleniyor.

Bende de Nikon'un güzel bir makinesi ve çeşitli lensleri var ama özellikle seyahatlerde, hem taşıma zorluğu hem de anlık bir şey çekmek istediğinizdeki hantallığından dolayı bagajdan çıkarmıyorum bile, cep telefonu gerçekten pratik.

Yine de fotoğraf makinelerin öneminin farkındayım, profesyonel tarafta alternatifsizler tabii ki.
öncelikle yorumunuz için teşekkürler.
evet çektiğimiz kareyi toteme giydirme işi tabii ki işin ticari tarafı ve sanırsam hiç bir arkadaş bende dahil olmak üzere hiç birimizin ilgilenmediği tarafı, piksel boyutlarını örnekleme açısından söylemiştim . Ama dediğiniz gibi pratik bende sokakta fotoğraf çekerim diye her an yanımda en az iki lensle dolaşmıyorum :) zaten çok saçma olurdu..... Benim posta yorum yapmamın asıl amacı cep telefonlarını gömmek değil. Üreticilerin tüketiciler üzerinde yaratmak istediği algıya farkındalık kazandırmak .Hatta uluslar arası yarışmalarda artık cep telefon fotoğrafçılığı diye bir dal bile oluştu son yıllarda bu kategoride çok ciddi sanatçılar var. konu hakkında dediğiniz gibi farkındalık 10bit video yatabilmek için bir kaç yıl önce tartışma fotoğraf makinesi ile imkansızdı illa video kamera almalıydık. teknoloji hızla ilerliyor batıl inançlara kapılmamakta önemli diye düşünüyorum. Saygılarımla.

hem dslr hem de cep telefonu kullanıyorum. İkisininde avantaj ve dezavantajları var. Hangi makinayı kullanıyorsanız kullanın hala en önemli etken sizsiniz. Bakış açınız kadrajınız ne çektiğiniz ışık bilginiz vs vs. En iyi cihazı kullanarak harialar yaratacağımızı düşünmek biraz hayal :).
en doğru bakış açısı.

Bu öyle bir soru ki arap filmi, karanlık oda dediğimiz kimyasal laboratuvarını, eski makineleri, 36'dan kaç fire çıkacak diye beklemeyi bilmeyen insanlarla çekerken çektiği resmi görüp netleştirme ve ayar yapıp üstüne filtreler uygulayıp sonra yine beğenmeyip silen insanların cevaplaması ne etik ne de gerçekçi. Ama her ne olursa olsun cep telefonlarının günümüz DSLR makinelerin yerini alması şu an imkazsıza yakın. Amaçlar, tassarım, üretim ve hatta kullannılan malzeme bile bambaşka.
tamda benim hislerimi dile getirmişsiniz teşekkürler.
yashica electro 35 makinamla çektiğim kareleri acaba banyoda nasıl çıkacak diye büyük bir hevesle beklediğimi hatırlarım. hatıralar güzel günlerdi. işin tadı orda kaldı sanırım, gerek sanatsal tarafı gerekse ilgisi insanları kolay yoldan ulaşabilmesi ile büyüsünü kaybetti çok haklısınız.

• Beğen
Tepkiler: ENS
Cep telefonları günümüzde insanların kullandığı navigasyon cihazlarını , walkmanları , amatörce kullanılan fotoğraf makinalarını rafa kaldırttı ama profesyonel anlamda kullanılan fotoğraf makinelerinin yerini asla tutamaz. Profesyonel makinelerin yaptığı işi asla yapamaz. İsterse 50 değil 1000 mg pixel olsun profesyonellerin tercihi yine fotoğraf makinesi olacaktır.

hem dslr hem de cep telefonu kullanıyorum. İkisininde avantaj ve dezavantajları var. Hangi makinayı kullanıyorsanız kullanın hala en önemli etken sizsiniz. Bakış açınız kadrajınız ne çektiğiniz ışık bilginiz vs vs. En iyi cihazı kullanarak harialar yaratacağımızı düşünmek biraz hayal :).
Öyle, iş her zaman ressamda biter, fırçada değil

tamda benim hislerimi dile getirmişsiniz teşekkürler.
yashica electro 35 makinamla çektiğim kareleri acaba banyoda nasıl çıkacak diye büyük bir hevesle beklediğimi hatırlarım. hatıralar güzel günlerdi. işin tadı orda kaldı sanırım, gerek sanatsal tarafı gerekse ilgisi insanları kolay yoldan ulaşabilmesi ile büyüsünü kaybetti çok haklısınız.
Ah ah. Ben büyükbabamdan beri fotoğraf tutkunuyum. Onun kendi karanlık odası vardı. Şimdikiiler bilmez. Tepeden bakıp ters görüp çektiğin TLR makinelerle resim çektirmek için sıraya girerdi millet. Neydi o Lübitel miydi Jupiter miydi. Şimdi Photoshop bile yapmıyorlar. Hoş bir filtre pürüzsüz çilt. O zaman vesikalıklar çok ince uçlu kurşun kalemle rötüş yapılırdı. Fotoğrafçılık o zaman çekmesinden basmasına kadar emek, bilgi, sabır, tecrübe işiydi. Şimdi biz mi eskidik, yaşlandık diyordum ama sorun bizde değil. Zamanın ruhu derler ya. Bu zamanın ruhu ruhsuzluk üzerine inşa edilmiş. Emeksiz yemek. Çoskun Aral'i dinlesin millet. Lübnan'da o şartlarda o makinelerle o kareleri nasıl yakalamış bir öğrensin. Şimdi oh ne güzel saniyede 20 resim çek en güzelini bana ver. :)

Geri