Ahmet Kural'ın Başrolde Olduğu Dizi Gassal Hakkında Ne düşünüyorsunuz?

2. sezonu heyecanla bekliyoruz...

"Ölenin vakti bol olur. Zaman diriyken kıymetli."​

"+ Mutsuz muyum ben Hüseyin amca?
- Mutsuz olsan duramazsın.
+ Ne yaparım mutsuz olsam, sana ne lazım?
- Mutsuz olsan yerinden kalkamazsın.
+ Sen mutsuz musun peki?
- Mutsuz olmak için bi' zamanlar çok mutlu olmak lazım, varlığı olacak ki sonra yokluğunu hissedebilesin."

"Kimsenin mutsuzluğunu küçümseme, kendi hüznünü de büyütme."

"Mesele yaşarken omuz vermekti, öleni taşımak zaten sünnet."

"Ölünce yalnız kalıyorsun, ölmek tek kişilik bir eylem."

... ve beni vuran en sağlam replik:
"Yas tutmak öyle bir şey değil kardeş, üstünde ne varsa o halde çıkar gelirsin evden. Gerçek yas cenazeye ayıcıklı pijamayla gelmeyi gerektirir"

Her ne kadar sezon finalinde olacak olay öncesinde bariz ayrıntılarla bağırtılsa da, gerek dizinin atmosferi gerek müzikleriyle tabiri caizse insanın içinden geçen bir yapım olmuş. şahsen ben çok beğendim.
2 sezon fragmanına bakarsak sanırım diziyi biraz daha yumuşatacaklar.

DOSTLARIM

Neden beni getirip, teneşirde soydunuz ?
Arkasından yıkayıp, bir tabuta koydunuz ?
Neden toplandı bugün, burada bunca kişi ?
Bir yanlışlık olmalı, anlamadım bu işi !..

Niçin bağlandı çenem?.. Bu kefen neyin nesi ?
Söyleyin!. Gerçek midir, duyduğum salâ sesi ?
Ne işim var ki benim, bu musalla taşında ?
Oysa olmam gerekir, işlerimin başında...

Yoksa bu yaptığınız; bir oyun , bir şaka mı ?
Tadında kalsın artık, bırakın şu yakamı.
Ya sen, hoca efendi!. Oyuna dahil misin ?
Ben nasıl ölürüm ki; bu kadar cahil misin ?

Yoksa kim olduğumu, sen de mi bilmiyorsun ?
Bir özür dileyip de, kendine gelmiyorsun ?
Haberin var mı benim, şöhretimden, şânımdan?
O derin mafyadaki, büyük itibarımdan?..

Belki merak edersin, ünvanımı rütbemi;
Ulemâ susta durur, bir giyersem cübbemi.
Bana yakışıyor mu, burada böyle yatmak ?
Sanki ölmüşüm gibi, omuzlarda tur atmak ?..

Lütfen, hoca efendi, sürdürme şu oyunu;
Benim gibi bir kurda, güldürme şu koyunu..
Hele, şu cebindeki, telefonu bir ver de;
Bak nasıl açılacak, kapılar perde perde...

Şu gördüğün hüzünlü maskelere aldırma;
Onlara inanıp da, sakın namaz kıldırma.
Duydum ki; işgüzarlar, mezar bile kazmışlar.
Görüyorsun ya hocam, bunlar hepten azmışlar...

Kaldır artık tabutun, kapağını üstümden;
Sıkılmaya başladım, şu dikişsiz kostümden.
Aklını kullan hocam!.. Ben sözümü tutarım;
Seni Ulu Cami'ye imam bile atarım...

Karar ver de bu işi, tatlıya bağlayalım;
Maaşına ilâve , bir katkı sağlayalım.
Bu kadar şaka yeter, beni artık salıver;
İlk taksitin yerine, şu zarfı da alıver...

>>>>>KONUŞMA SIRASI İMAMDA<<<<<

Dinle ey âciz mevta!. Bu konuşan hocadır;
Gördüklerin ne şaka, ne de kandırmacadır.
Sağlığında ''yobaz'' der, beni hep küçümserdin;
Şimdi ne oldu sana, hocaya postu serdin ?..

Uyan artık ey mevta!. Sen öldün.. Sağ değilsin ;
Çırpınışın boşuna, o dik başın eğilsin!.
Bu tabutlara daha, ne şöhretler girecek,
Neler gördü bu hoca, daha neler görecek...

Bekliyor Münker Nekir, şimdi seni mezarda;
Rüşvet müşvet geçmiyor, gideceğin pazarda.
Bu dünyada put yaptın, şan ,şöhreti, parayı;
Az sonra göreceksin, orda akla karayı.

Gelecek kulağına, önce şöyle bir hitap;
''Duymadın mı dünyada , Kurân diye bir kitap?''
Duydum desen bir türlü, duymadım desen yalan
Kurtarır belki seni, mafyadan arta kalan...

Gerçekleri bu fakir, böyle getirdi dile,
Bilirim.. Bu satırlar, anlayana çok bile.
Uzatıp bozmayalım, şiirin kıvamını;
Herkes kendi getirsin öykünün devamını...

Cengiz Numanoğlu

BENİ KİM YIKAYACAK.
GASSAL HAZIR,
BİZ HAZIR MIYIZ...
* Dünyaya çırılçıplak,eli boş,fakir olarak geliyorsun...
* Makam-mevki, mal-mülk,
çoluk-çocuk, eş, arkadaş, dost
sahibi oluyorsun...
* Gençlik, güzellik, dinçlik, azim,
güç- kuvvet veriliyor..
* Akıl-zeka, irade sahibi
oluyorsun...
* Sonra birer birer bu nimetler
elinden alınıyor.
* Yaşlanıyorsun; gençliğin,
güzelliğin, gücün, kuvvetin
gidiyor elden....
* Azmin, iraden aklın, zekan da
yavaş yavaş tükeniyor...
* En sonunda ölüm geliyor.
Herşeye "elvada "diyorsun.
* Bütün bu nimetler sana emanet
Olarak verilmişti.
* Emaneti Gerçek sahibine teslim
ediyorsun.
* Tekrar fakir olarak geri
dönüyorsun Rabbine. Yalnız
* Bir kefen alırsın o da kabirde
çürür. Mahşerde çıplak olarak
diriltilirsin.
* Şimdi düşün yarın için hazırlığın
nedir?
* Allah hepimizi GASSAL'ın eline düşmeden yarın için
hazırlananlardan eylesin...aminn🤲

Şiddete meyilli kişilerin dizisi mi izlenir. Kendi arkadaşları bile yollarını ayırdı. Siz izleyin.
Bir insan için doğru olan bir diğeri için doğru olmayabilir. Bu yüzden seni onaylamadı diye başkalarını yargılama hakkını kendinde görme. SEN, kendi içinden gelip sana MUTLULUK hissetiren herşeye odaklan.

Bir insan için doğru olan bir diğeri için doğru olmayabilir. Bu yüzden seni onaylamadı diye başkalarını yargılama hakkını kendinde görme. SEN, kendi içinden gelip sana MUTLULUK hissetiren herşeye odaklan.
Erkek sever de döver de değil mi? Sizin kızınız yok sanırım. Varsa da Allah Böyle damat nasip etsin size

Erkek sever de döver de değil mi? Sizin kızınız yok sanırım. Varsa da Allah Böyle damat nasip etsin size
Arkadaşım biz bu konuda oyuncuları yargılamıyoruz diziden bahsediyoruz ben ahmet kuralın avukat değilim onuda savunmam Allah bile insanların hükmünü öldükten sonra verdiği halde biz kim oluyoruzda yargılıyoruz .

Arkadaşım biz bu konuda oyuncuları yargılamıyoruz diziden bahsediyoruz ben ahmet kuralın avukat değilim onuda savunmam Allah bile insanların hükmünü öldükten sonra verdiği halde biz kim oluyoruzda yargılıyoruz .
işini iyi yapiyor diye özel hayatında ne yaparsan yap severiz öyle mi. Çocuklar ne düşünecek. Ha işimizi iyi yaparsak özel hayatta ne yaparsan yapalim millet bizi sever

📌Gassal dizisinin başarılı olmasının ardında, izleyicilerin maneviyat ve ahlaki değerlere olan ilgisinin artması ve modernitenin getirdiği manevi boşluğa yönelik ince eleştiriler yatıyor.
🟢 İNSAN SADECE FİZİK DEĞİLDİR , METAFİZİĞİ DE VARDIR !
♦️Maneviyatı dışlayan ve dine mesafeli MODERNİTE , toplumlarda 7 temel problem oluşturdu:

🔻1 Yalnızlık ve depresyon problemi. Modern insan bol miktarda antideprasan hap kullanıyor..
🔻2 İntiharlar çoğaldı..
🔻3 Bağımlılıklar çoğaldı..Hem alkol hem de madde bağımlılıkları alabildiğine arttı.
🔻4 Şiddetin her türlüsü ile arttı.Fiziksel..sözlü yazılı..kesimler arası nefret arttı..
🔻5 Boşanmalar arttı..
🔻6 Hedonizm, zevçilik, haz, hız.. sınır tanımama..zina vs arttı..
🔻7 Ateizm, deizm, nihilizm gibi anlamsız dünya görüşleri..

👉Işte belirtilen bu 7 musibet , insanı mutlu edemedi..
Modernite , kadim gelenekten koptu..İnsanın ruh dünyası, gönül dünyası ihmal edildi..
Gassal dizisi bütün bu boşluklara dokundu..❗
------
Bu tür diziler, hem hikayesiyle hem de verdiği mesajlarla geniş bir izleyici kitlesini etkileyebiliyor.

🟩Gassal Dizisinin Tutmasının Sebepleri

🔹1. Maneviyat ve Değerler Üzerine Odaklanma:
Dizi, ölüm, ahiret, tevbe gibi derin manevi konuları ele alarak izleyicilere düşündürücü bir perspektif sunuyor. Modern hayatın hızında kaybolmuş manevi değerlere dikkat çekmesi, birçok kişi için anlamlı bir mesaj taşıyor.

🔹2. Moderniteye İnce Eleştiriler:
Modern yaşamın insanı yalnızlaştıran ve manevi boyuttan koparan yönlerine dair ince göndermeler, hem eleştirel bir bakış hem de farkındalık yaratıyor. Bu, izleyicilerin günlük hayatta hissettikleri huzursuzluğun nedenlerini sorgulamalarını sağlıyor.

🔹3. Orijinal ve Sıra Dışı Hikaye:
Gassal gibi sıra dışı bir meslek üzerinden hikaye anlatılması, hem merak uyandırıyor hem de pek işlenmeyen bir konuyu gündeme getirerek izleyiciye farklı bir perspektif sunuyor.

🔹4. İnanç ve İnsanlık Temaları:
Dizi, insanın kendini sorgulaması, hatalarını fark etmesi ve bunlarla yüzleşmesi gibi evrensel temaları işlerken, dini değerleri de ön planda tutuyor. Bu, geniş bir kitleye hitap eden güçlü bir bağ kuruyor.

🔹5. Etkileyici Görsellik ve Atmosfer:
Özellikle ölüm ve ötesi gibi konular işlendiğinde, görsel dil ve atmosferin güçlü olması, izleyicinin duygu dünyasına hitap ederek diziye bağlanmalarını sağlıyor.

🔹6. Toplumdaki Manevi Boşluk:
Günümüzde maneviyatın eksikliği birçok insan tarafından hissediliyor. Dizi, bu boşluğu dolduracak bir hikaye sunarak izleyiciyi kendine çekiyor.

🔹7. Derin Mesajlar ve İnsana Dokunan Hikayeler:
Her bölümde verilen ders niteliğindeki mesajlar, dini ya da ahlaki bir perspektiften ele alınarak insanın iç dünyasına dokunuyor.

🔷Ahir kelam

Gassal dizisi, modernitenin manevi yönlerini sorgulaması ve inanç temalarını güçlü bir şekilde işlemesi nedeniyle hem bireysel hem de toplumsal düzeyde derin bir etki bırakıyor. Bu yönüyle, yalnızca bir dizi olmanın ötesine geçerek bir anlam arayışı ve farkındalık platformu haline geliyor.

İNSAN Hayatının Son Yolculuğunda: Gassallar

💧Gassal nedir?
Gassal, Arapça kökenli "ğassala" (yıkamak, temizlemek) fiilinden türetilmiş bir kelimedir. İslam kültüründe vefat eden kişilerin dini usullere uygun şekilde yıkanmasını sağlayan kişilere verilen addır. Gassallar, ölüm ritüellerinin en önemli parçasıdır ve insanı ebedi yolculuğuna hazırlar.

📜Tarihî ve Kültürel Arka Plan:Gassallık, İslam dünyasında büyük bir manevi sorumluluk taşıyan bir meslek olarak kabul edilir. İlk dönemlerden itibaren ölümle ilgili ritüellerde, dini vecibelerin eksiksiz yerine getirilmesi için gassalların varlığı şart görülmüştür. Osmanlı döneminde gassallar, "ölüm hizmetçileri" olarak toplumsal ve dini hayatta önemli bir yer tutmuştur.

🔎Etimolojik Yolculuk:Arapçadan Türkçeye Geçiş
Kelimenin kökeni, Arapça "ğassala" (غَسَلَ) fiiline dayanır ve "yıkamak, temizlemek" anlamına gelir.
Arapçada ğassāl (غَسّال), "yıkayıcı" anlamında bir sıfattır.
Osmanlı Türkçesinde, ğassāl şeklinde kullanılmıştır ve genellikle dini metinlerde veya toplumsal hayatın bir parçası olarak karşımıza çıkar.
Türkçeye geçişte "ğassāl" kelimesindeki ğ harfi Türkçede bulunmadığı için düşmüş ve gassal halini almıştır. Bu süreç, Türkçenin sadeleşme eğilimi ve halk diline uyarlanması ile gerçekleşmiştir.

🌍Modern Gassallık
Günümüzde gassallar, hem geleneksel yöntemleri hem de modern ekipmanları kullanır. Sağlık önlemleri kapsamında sterilizasyon ve hijyen kurallarına dikkat edilir. Özellikle pandemi döneminde gassalların rolü daha da önemli hale gelmiştir.

🎭Gassallığın Sembolik Anlamı
Gassallar, yalnızca fiziksel bir temizlik yapmaz; aynı zamanda ruhun arınmasını sembolize ederler. Onlar, hayat ve ölüm arasındaki köprüyü temsil eder. Bu görev, insanın ölüme karşı duyduğu korkuyu manevi bir huzura dönüştürür.

📖Edebiyat ve Sanatta Gassallar:Divan edebiyatında ölüm ve temizlik temaları sıklıkla işlenmiştir. Örneğin, "Her nefis ölümü tadacaktır" ayetinin metaforik anlamları, ölümle ilgili ritüellere dikkat çeker. Ayrıca modern hikaye ve romanlarda, gassallar ölümün insani boyutunu gözler önüne serer.

🔍İlginç Bilgiler:Bazı toplumlarda gassallar, "günahları temizleyen kişiler" olarak görülür.
İslam’da vefat eden kişinin bedeninin temizlenmesi, ruhunun Allah’a tertemiz bir şekilde teslim edilmesinin sembolüdür.
Gassalların görevleri, toplumu ölüm korkusundan uzaklaştırarak bu süreci daha huzurlu hale getirmeye yardımcı olur.

🌀Kutsal Dualar ve Usuller:Gassallar, ölü bedenle çalışırken, işlemler sırasında belirli duaları okurlar. Bunlar arasında, “Bismillah ve ala milleti rasulillah” (Allah’ın adıyla ve Peygamberin yolu üzere) duası öne çıkar. İşlemler, büyük bir saygı ve hassasiyetle gerçekleştirilir.

🖋️Düşündürten Bir Alıntı
"Sizi topraktan yarattık, yine ona döndüreceğiz ve sizi bir kez daha ondan çıkaracağız."
(Kur'an-ı Kerim, Taha Suresi, 55)

💡Son Söz
Gassallar, hayatın en sessiz ama en anlamlı yolculuğuna rehberlik ederler. Ölümü öğrenmek, hayatı anlamaktır. Siz bu kutsal göreve nasıl bakıyorsunuz?
1000003315

2 . sezon Gain de yayınlanacak diyorlar bilginiz var mı?

İlk başta izlemek istemedim...
Sonra 1. bölüme bakayım dedim, ve Bütün bölümleri bitirdim. Güzel bir yapım. tavsiye ederim. 2. sezonu bekliyorum

Çok yakında yayında olacak tarih verilmedi

BENİ KİM YIKAYACAK.
GASSAL HAZIR,
BİZ HAZIR MIYIZ...
* Dünyaya çırılçıplak,eli boş,fakir olarak geliyorsun...
* Makam-mevki, mal-mülk,
çoluk-çocuk, eş, arkadaş, dost
sahibi oluyorsun...
* Gençlik, güzellik, dinçlik, azim,
güç- kuvvet veriliyor..
* Akıl-zeka, irade sahibi
oluyorsun...
* Sonra birer birer bu nimetler
elinden alınıyor.
* Yaşlanıyorsun; gençliğin,
güzelliğin, gücün, kuvvetin
gidiyor elden....
* Azmin, iraden aklın, zekan da
yavaş yavaş tükeniyor...
* En sonunda ölüm geliyor.
Herşeye "elvada "diyorsun.
* Bütün bu nimetler sana emanet
Olarak verilmişti.
* Emaneti Gerçek sahibine teslim
ediyorsun.
* Tekrar fakir olarak geri
dönüyorsun Rabbine. Yalnız
* Bir kefen alırsın o da kabirde
çürür. Mahşerde çıplak olarak
diriltilirsin.
* Şimdi düşün yarın için hazırlığın
nedir?
* Allah hepimizi GASSAL'ın eline düşmeden yarın için
hazırlananlardan eylesin...aminn🤲
Amin Amin Amin

Tüm bölümlerini arka arkaya ve aralıksız izleyip bitirdim. Bana göre güzel olan şu ki günümüzün Dallasvari Türk-İslam gelenek ve göreneklerini yerle bir eden buram buram alkol, uyuşturucu reklamı yapan ve sosyal aile yapımızı tahrip etmeye yönelik cinsellik yüklü son dönem dizilerinden sonra gerçekten mükemmel geldi. Yapanın hazırlayanın oynayanın ve sunanın emeğine sağlık.

Konuyu görüntüleyenler

Geri