2026'da Hangi İşletim Sistemi Kazanıyor?/Kaybediyor?/Geriyor? (Bir Forum Üyesinin Gözünden Pazar Trendleri)

IronWolfTamga

Müdavim
Puan 123
Çözümler 0
@IronWolfTamga
Herkese merhaba! Uzun zamandır dijital pazarları takip eden biri olarak, 2026’nın ilk yarısındaki işletim sistemi manzarasını sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle Windows 10’un emekliliğe ayrılmasıyla birlikte ortalık iyice karıştı. Gelin, masaüstünden mobil dünyaya, oyundan Türkiye özelinde neler oluyormuş hep birlikte görelim.

Masaüstü Ligi: Değişmeyen Tek Şey Windows’un Tahtı​

Şubat-Mart 2026 verilerine göre küresel masaüstü pazarında durum şöyle:
  • Windows: ~%67,7
  • macOS: ~%14,8 (OS X ile birlikte)
  • Linux: %3,16
  • Bilinmeyen / Diğer: ~%16,8 (Chrome OS, eski Unix türevleri vs.)

Windows 10’un Vedası, Windows 11’in Zaferi​

Şubat 2026 itibarıyla Windows ekosistemi içindeki paylar:

SürümPayDeğişim
Windows 11%72,57Rekor artış
Windows 10%26,45Hızlı düşüş
Windows 7, 8, XP%0,8Marjinal düşüş seviyesi
Yani, Microsoft’un desteği kestiği Windows 10’dan kaçış tam gaz. 2025 sonunda %50’ye yeni ulaşan Windows 11, 2026’nın ilk ayında dev bir sıçrama yaparak Windows tarihinin en hızlı benimsenen sürümü oldu. Bence bu, hem kullanıcıların zorunlu geçişi hem de özellikle yapay zeka entegrasyonları (Copilot+ donanımlar) sayesinde oldu.

Gördüğünüz gibi Windows hâlâ açık ara lider. Ama asıl çarpıcı gelişme Windows sürümleri arasında yaşanıyor.

Mobil Dünyada Dengeler Değişiyor​

Mobil tarafta ise artık eski gibi “Android her yerde” hikâyesi biraz sarsılıyor. 2026 Q1 küresel mobil pazarı:
  • Android: %73 (-3 puan)
  • iOS: %22 (+3 puan)
  • HarmonyOS: %5 (Yeni ve yükselen)
Özellikle Huawei’nin HarmonyOS’unun Çin iç pazarında patlama yapması, Android’in erimeye başlamasının en büyük nedeni. iOS ise ABD ve Avrupa’daki sadık kullanıcılarıyla istikrarlı büyüyor. Bence 2027’de HarmonyOS %10’u aşarsa, mobilde üç kutuplu bir yapı görebiliriz.

Oyun Cephesi: Windows Hâlâ Kral, Ama Linux Sürpriz Yaptı​

Steam’in Mayıs 2026 anketine göre oyuncularda platform dağılımı:
  • Windows: %95+
  • Linux: ~%3,99 (Mart 2026’da %5,33 ile tarihi zirve)
Linux’un Steam’deki %5,33’lük rekoru, Proton ve Steam Deck etkisiyle geldi. Yani artık “oyun için tek seçenek Windows” algısı yavaş yavaş kırılıyor. Özellikle indie geliştiricilerin Linux desteğini ciddiye alması bu yükselişin süreceğini gösteriyor.

Türkiye Özel Raporu: Bizim Durumumuz, Dünyaya Uymuyor​

Türkiye’de ise durum epey ilginç. StatCounter Şubat 2026 verileri:

Masaüstü:

İşletim SistemiPay
Windows%76,02
Linux%3,69
macOS%3,57
Dünya ortalamasında Windows %67 iken Türkiye’de %76. Yani biz hâlâ Windows canavarıyız./bağımlısıyız...!.Ama ilginç olan Linux’un macOS’u geçmiş olması , özellikle kamu ve eğitimde ücretsiz çözümlere yönelme bunda etkili...

Mobil:

İşletim SistemiPay
Android%52,38
iOS%16,64
Burada ise tam tersi bir tablo var: Dünyada Android %73 iken Türkiye’de sadece %52! Yani neredeyse her iki kişiden biri iPhone kullanıyor. Geri kalan kısım ise özellikle Huawei gibi alternatiflerle HarmonyOS, KaiOS gibi sistemlere dağılıyor. Türkiye mobil pazarı giderek “iOS ağırlıklı” bir hale geliyor.Ben bile 2026 yılının Ocak ayında, 14 yıllık Symbian İşletim Sistemli Nokia-C06-01 Cep Telefonundan, Oppo A3 128GB Android Sistem'e zorunlu geçiş yapmak zorunda kaldım...(not : Nokia C06-01 Cep Telefonu, lakabı : bizim takoz, halen çalışmaktadır.)

Tahminlerim (Mütevazi çaylakça öngörülerim)​

2026’nın ortalarına geldiğimizde şunları söyleyebilirim:
  1. Masaüstünde Windows 11 devrini yaşıyoruz. Windows 12 henüz yok ama 2027’de gelirse (ki 2027 yılın Nisan ayının sonu,Mayıs başında ilk RC sürümü piyasaya çıkacak, bana kuşlar söyledi ama idda'yı kanıtlayacak bir kaynağım yok) şu anki ivmeyi kırabilir.
  2. Mobilde Android kan kaybediyor. iOS ve HarmonyOS iki ateş arasında sıkışan Android, özellikle Çin ve Hindistan’da zor günler görecek.
  3. Linux oyun dünyasında ciddiye alınmaya başlandı. Bu, 5 yıl önce hayal bile edilemezdi.
  4. Türkiye iOS’a kayıyor ama masaüstünde Windows’tan vazgeçmiyor. İlginç bir ikilem.

Derleyen : IronWolfTamga​

Kaynaklar :

Bağlantı linkini görmek için giriş yapın veya kayıt olun.

Son düzenleme:

Geri