💻 Bu sistem 1 GB RAM kullanıyor ve HER ŞEYİ çalıştırıyor! Vendefoul Wolf Linux 🐺

dehakan7

Uzman
Puan 426
Çözümler 4
Web sitesi
www.sinetech.tr
@dehakan7
Sürekli takip ve RAM'inizi tüketen aşırı ağır modern sistemlerden bıktınız mı?
Telemetriye savaş açan ve systemd'yi ortadan kaldıran Debian 6 tabanlı dağıtım Vendefoul Wolf Linux ile tanışın.
Aşırı gizlilik ve inanılmaz hız sunmak için temel Unix felsefesiyle tasarlanan bu sistem,
görünüşte kaderi belirlenmiş donanımları yeniden canlandırmak için
OpenRC ve XLibre grafik sunucusunu kullanıyor ve kullanıcıya mutlak kontrol sağlıyor

Bağlantı linkini görmek için giriş yapın veya kayıt olun.

1791536113641.png
1791536152314.png

Son 1 yıl içerisinde 6 farklı linux sürümü test ettim.
Artık linuxlar ölüyor. Hiçbir uygulama doğru çalışmıyor. Bir uygulama bir sürümde sorunsuz iken diğer sürümde çuvallıyor.
En büyük saygınlığa sahip Linux mint sürümleri bile yerlerde sürünüyor.
KDE nin kendine has bir saygınlığı da bulunurdu. En azından yüksek donanım bileşenlerinde son derece stabil vekararlı çalışırlar, arayüz ve uygulamaları ile göz doldururdu. Artık KDE windowsun bir uzantısı gibi olmuş. Tamamen mikrosofta hizmet için programlanmış.

Son zamanlardaki en sıkıntısız Linux sürümü Cachy OS bence ;)

* işlemciniz için optimize edilmiş her paketi sunar *

Son zamanlardaki en sıkıntısız Linux sürümü Cachy OS bence ;)

* işlemciniz için optimize edilmiş her paketi sunar *

İşlemci mişlemci sorun değil ki. Ben CORE2 DUO işlemci ile ve 2GB RAM ile render yapardım da, bir de utanmadan arkadaşlarla oyun moyun çevirirdik online.
Şu anki PC eski donanım olmasına rağmen 2 katı render kabiliyeti var. LUBUNTU 14:04 linux da bir bölümde yüklü ..
Daha dün AI ağzından kaçırmıştı. Video audio merging işlemlerinde rar önemli diye. Ben de Lubuntuya RAR kütüphanelerini ve CSS kütüphanelerini kurdum .
1.5 saatlik filmi 3-5 dk gibi kısa sürede yaladı yuttu :p

Nezaman Linux a geçmeye karar versem hep programlar konusunda sıkıntı yaşadım, windowsun bu hantal yapısından , sinsiliğinden kurtulamadım , 3d programlar kullanıyorum özellikle slolid kullanıcısıyım ve linux konusunda desteği yok , ne olursa olsun hangi sürümü denesenizde bir noktada mutlaka takılıyorsunuz ,bu windowsa müebbet mahkumiyet gibi bir durum, malesef altertnafi yok, mac ayrı bir dünya ,oda asla windowsun yerini dolduracak bir sistem olamadı hiçbir zaman, tamamen gösteriş ,ekonomik müebbet sistemi sömürü, ,
yazılım camiası Linux ,Tasarım mekanik 3D camiası Windows , adobe kullanıcılar, ajans işleri , elit tabaka reklam sektörü Mac, Mac sistemler linux tabanlı ama geliştiricisi microsoft artık anlayın nasıl bir sistemin içinde köle gibi debelenip durduğumuzu

cachy os ve ubuntuda çok sorun yaşamadım linuxta en büyük sorun virüs taramalarının çok uzun olması ha diyeceksiniz ki virüs olma ihtimali çok az ama ihtimalin az olması depolarda bile olmayacağı anlamına gelmez ama windows ile arasındaki fark şu virüs tararken bile windows üstün körü tarıyor ama linuxta her yer taranıyor

Nezaman Linux a geçmeye karar versem hep programlar konusunda sıkıntı yaşadım, windowsun bu hantal yapısından , sinsiliğinden kurtulamadım , 3d programlar kullanıyorum özellikle slolid kullanıcısıyım ve linux konusunda desteği yok , ne olursa olsun hangi sürümü denesenizde bir noktada mutlaka takılıyorsunuz ,bu windowsa müebbet mahkumiyet gibi bir durum, malesef altertnafi yok, mac ayrı bir dünya ,oda asla windowsun yerini dolduracak bir sistem olamadı hiçbir zaman, tamamen gösteriş ,ekonomik müebbet sistemi sömürü, ,
yazılım camiası Linux ,Tasarım mekanik 3D camiası Windows , adobe kullanıcılar, ajans işleri , elit tabaka reklam sektörü Mac, Mac sistemler linux tabanlı ama geliştiricisi microsoft artık anlayın nasıl bir sistemin içinde köle gibi debelenip durduğumuzu
+1 .Tespitlerime tercüman olan ender yorumlardan.(y):D;)

Yeni model MONSTER PC de i7 (iyemedi) 13620H işlemci 32GB RAM 3050 GPU BULUNUYOR.
Bu PC de kullandığım UBUNTU STUDYO sürümü tam bir rezalet olmuş. K3b çalışmıyor. Handbrake kafasına göre çalışıyor. Hatta can sıkıntısı için yüklediğim PYSOLFC kart oyunları bile çalışmıyor.
Bu işler donanım ile ilgili değil artık. İddia ederim ki şu an kullanmakta olduğum ilk nesil i5 li PC den daha eski PC kullanan arkadaşım bile yoktur bu forumda.
2026-05-06-203603_1366x768_scrot.png
Bu resim bir süre önce LUBUNTU da yaptığım OGMrip uygulaması sonuç ve testidir.
PC eski donanımlı olduğu için yeni sürüm hiçbir windowsla çalışmıyor. İlla ki win7.
E8300.png
Bu resimde eski işlemcim olan CORE2 DUO ile şimdiki PC nin RENDER kıyaslaması bulunmaktadır.
Win7 deneyim puanlaması da var.

Bence sorun linux sürümlerinde değil. Linux sistemlerin 2016 yılından sonra windowslaşması ve kararlılıklarının bertaraf edilesidir. Ayrıca her linux sürümü kendi paket sistemini kullanmak zorunda olduğu için, test edilmekten ziyade FLAATPACK, GITHUB gibi ortak depolarda toplanan yeterince test edilememiş uygulama bütünlükleridir..
LUBUNTU 14:04 sürümü bir örnektir. O yıllardaki hemen hemen tüm sürümler kararlı ve stabil sürülerdi.
Şimdilik en ideal sürüm MX tabanlı AVL (AVlinux) gibi görünüyor. Ancak klavye ve dil seçenekleri konusunda oldukça zayıf.
Ben yine de testlerime deva ediyorum. Kimbilir, iyi ve stabil sürüm bulabilirim belki. :p

Core 2 duo yerine data işleme açısından Xenon işlemci kullan yaptığın iyileştirmeler için çok daha iyi sonuçlar alabilirsin.İyileştirmelerinin kısıtlı bir işlemci için ne kadar verimli oluyor diye düşünmezsin uğraşmazsın bence.

Kullandığım Xenon işlemcim modelini hatırlamıyorum bildiğim bahsettiğin i5 den eski işlemci,win11 dahil her tür linüx için kurup oynuyorum.Paralel porttan dolayı Yazılım amaçlı kullandığım Dell anakartlı ddr3 ilk seri ramli kasasız kullandığım bir pc.

Linüx çeşitliliği altında illaki bir seçenek vardır.Sadece bulman lazım. (y) ;)

Son düzenleme:
Linüx çeşitliliği altında illaki bir seçenek vardır.Sadece bulman lazım. (y) ;)
Zaten ben de bunun için arayış halindeyim.
Forumda linux konulu başlık bulursam balıklama dalıyorum.
Önyargılı olmak yerine konu içeriği linux sürümünü en azından kötü bir flash belleğe yazdırıp test etmek hiç te zor değil.
Ayrıca şöyle bir durum da var.
UBUNTU STUDYO da gıbızlanan bir uygulama başka bir sürüde harıl hurul çalışıyor olabilir.
Kopya koruması ve bazı anahtar sorunları nedeniyle hiçbir uygulama ile kopya alamadığım JUMANJI adlı orijinal filmimi linux NANE deki MAKE MKV ile tıkır tıkır hallettim :p
JUM.png
Bir de test etmek lazım elbette :D
JUM2.png
Sonuçta bir DVD filmini ilkel bir PC ile MKV olarak kaydedip arşivledim. Bu gibi işler için işlemci RAM veya donanımlardan bahsetmemiz bence yanlıştır. Bir işlemcinin genel karakteri RENDER kabiliyeti ile belirlenir ve oyunlarda dahi geçerlidir. Ekran kartının render kabiliyeti ise işlemcilere göre oldukça yüksektir. Ancak render işlemlerinde resmin yeniden oluşturulması söz konusu olduğu için render yerine REMUX yapılması o donanımı bilinçli kullanmak anlamına gelir.

İlerde gerekirse bir sistem diskine 4 tene linux kurarım.
Windows tarafında bu gibi işleri yapabilmek sanıldığı kadar kolay değil. Artık hemen hemen her uygulama aylık kiralanıyor veya bir dünya dolar ile satılıyor :D

@dehakan7 ye klavyeyi kemirmesi için saygıyla ithaf olunur :p
Kendisi de bu tür işler yapsa da ecik laflasak hani :D

Bilinçli kullanım olarak data işlemede her şeyi açık kısıtı olmayan bir işlemci ile ilerlemek tabirinizle dahada bilinçli kullanıma ön ayak olacaktır diye tavsiyelik şeklinde yazdım.
Yoksa kısıtı olan bir donanımla en iyi sonucu almak,almaya çalışmak ayrı bir durumdur işini gördüğü sürecede itirazımda olamaz zaten. ;) (y)

İşlemci mişlemci sorun değil ki. Ben CORE2 DUO işlemci ile ve 2GB RAM ile render yapardım da, bir de utanmadan arkadaşlarla oyun moyun çevirirdik online.
Şu anki PC eski donanım olmasına rağmen 2 katı render kabiliyeti var. LUBUNTU 14:04 linux da bir bölümde yüklü ..
Daha dün AI ağzından kaçırmıştı. Video audio merging işlemlerinde rar önemli diye. Ben de Lubuntuya RAR kütüphanelerini ve CSS kütüphanelerini kurdum .
1.5 saatlik filmi 3-5 dk gibi kısa sürede yaladı yuttu :p
İlginç bir bilgi.

Sürekli takip ve RAM'inizi tüketen aşırı ağır modern sistemlerden bıktınız mı?
Telemetriye savaş açan ve systemd'yi ortadan kaldıran Debian 6 tabanlı dağıtım Vendefoul Wolf Linux ile tanışın.
Aşırı gizlilik ve inanılmaz hız sunmak için temel Unix felsefesiyle tasarlanan bu sistem,
görünüşte kaderi belirlenmiş donanımları yeniden canlandırmak için
OpenRC ve XLibre grafik sunucusunu kullanıyor ve kullanıcıya mutlak kontrol sağlıyor

Ekli dosyayı görüntüle 33663
Ekli dosyayı görüntüle 33664
Şu an linuxla pek işim yok ama kuracak olsam cachyos veya fedora kurardım. Evet bu tarz dağıtımlar belki düşük ram kullanıyor ama bir süre sonra terk ediliyorlar. Zaten çoğu dağıtımın problemi de bu. Devamlılık yok. Yoksa çok güzel dağıtımlar çıktı şimdiye kadar ama devam etmedi.

İlginç bir bilgi.
Çok da ilginç değil aslında...
Yıllar önce forumlarda arkadaşlar oyun oynayamadıkları için dert yanarlardı. Ben ise hurda PC lerle oynadığım oyunların ekran alıntılarını foruma ekler arkadaşları gudurturdum :D
Esasen bazı temel unsurlar bilinirse çözüm zor değildir.
Bunların en önemlisi CPU render kabiliyeti ve ekran kartının akıtabileceği saniyedeki kare sayısıdır (FPS)
E8300.png
O yıllarda arkadaşlar herhangi bir i5 işlemci ve baba ekran kartları ile bir oyunu ıkına sıkına oynayabildikleri halde, ben kendi E8300 lü sistemimde tabiri caizse yağ gibi oynardım.
(ekran alıntıları başka forumlarda kaldı)
Yukardaki resimde ilgi cinebench programı ile kendi PC'nizi test edebilir, gerekirse donanımınıza uygun ayarları kendiniz yapabilirsiniz.

Diğer PC deki i7 13620 cinebenc değerlerine göre 22X render hızı sunuyordu. (yanlış hatırlamıyorsam)
Bir ara bulabilirsem test sonuçlarını paylaşırım.
Cinebench verileri hakkında konuşmak ve bilgi almak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim.

20 yıllık Windows kullanıcısıyım. Aylardır CachyOS kullanıyorum. Windows'u hiç aramadım

Geri