LAPTOP FAN SORUNU

fener09

Paylaşımcı
Konular
11
Değerli form üyesi arkadaşlar

Laptop sürekli fanı açık tutuyor bu normal mi oyun falan da oynamıyorum normal internet de bile gezinirken sürekli çalışıyor

Normalde fan sürekli çalışır durumdamıdır yoksa belli bir ısınma olunca mı devreye girerek çalışmaya başlar

Laptop sürücü sitesinde kontrol merkezi uygulaması olabilir modelini ve markasını bilmediğim için direkt söyleyemem şunu indirin diye.

Onunla muhtemelen fan ayarlarını yapabiliyorsunuzdur. Mesela Acer için nitronsens uygulaması var. Onunla fan devirleri düşürülebiliyor ya da maksimuma çıkartılabiliyor.

Sizde sürekli fan sesi geliyorsa ya yüksek işlemci veya grafik kullanan uygulamalar sürekli açık olabilir arkaplanda vb ya da laptop sürekli sürekli harici grafik kartı ile çalışıyordur ya da donanımsal sorun vardır gibi bir sürü seçenek sayabiliriz.

Kesin olarak şundandır demek şu an için doğru olmaz.

Bunu yaptım, bunu kapattım gibi denedikleriniz varsa söylerseniz daha iyi fikir elde edebiliriz seçenekleri daraltmak için.

Bu arada sürekli fan sesi çıkması normal de olabilir bazı laptoplar için. Genel kullanıcı geribildirimlerinin sürekli fan çalışmasından dolayı şikayet içerdiği çokça marka model olabiliyor.

arka planda işlemciyi yoran bir uygulama, virüs falan olabilir. (kripto madenciliği gibi) iyice bir taramanızı öneririm. görev yöneticisini açıp bir bakın. güncellemeler varsa kontrol edin.

En son ne zaman içini açıp temizlik yaptınız veya yaptırdınız ?

Değerli form üyesi arkadaşlar

Laptop sürekli fanı açık tutuyor bu normal mi oyun falan da oynamıyorum normal internet de bile gezinirken sürekli çalışıyor

Normalde fan sürekli çalışır durumdamıdır yoksa belli bir ısınma olunca mı devreye girerek çalışmaya başlar
Üflediği havayı bilg. kontrol et ılık üstü sıçaksa bilgisayarın ile alakalıdır ısınıyordur mecburen soğutmak için çalışıyordur yada eski bilg. ise temizlik gerekiyordur fan kanalları pislik dolmuş tıkalıdır. yeni bilg. sürekli çalışıyorsa çalışmasına sebep program ayar vs vardır onu bulmak gerekir

marka model nedir? Mesela benim monster notebook da da aynı problem vardı.kendi işim olduğu için içi tertemiz di. onunda fan yönetim sistemi vardı fakat aşırı derecede kullanışsızdı.Araştırmam sonrasında anakartıma uyumlu (clevo üretimi anakart birçok bildiğimiz markalar kullanır asus,msi,casper gibi) rlec viever adında bi program tasarlamış github da bi arkadaş.onu indirdim işlemci ve ekran kartı ısınma değerine göre fan devirlerini atadım 1 senedir sessiz sedasız kullanııyorum.

Laptop sürücü sitesinde kontrol merkezi uygulaması olabilir modelini ve markasını bilmediğim için direkt söyleyemem şunu indirin diye.

Onunla muhtemelen fan ayarlarını yapabiliyorsunuzdur. Mesela Acer için nitronsens uygulaması var. Onunla fan devirleri düşürülebiliyor ya da maksimuma çıkartılabiliyor.

Sizde sürekli fan sesi geliyorsa ya yüksek işlemci veya grafik kullanan uygulamalar sürekli açık olabilir arkaplanda vb ya da laptop sürekli sürekli harici grafik kartı ile çalışıyordur ya da donanımsal sorun vardır gibi bir sürü seçenek sayabiliriz.

Kesin olarak şundandır demek şu an için doğru olmaz.

Bunu yaptım, bunu kapattım gibi denedikleriniz varsa söylerseniz daha iyi fikir elde edebiliriz seçenekleri daraltmak için.

Bu arada sürekli fan sesi çıkması normal de olabilir bazı laptoplar için. Genel kullanıcı geribildirimlerinin sürekli fan çalışmasından dolayı şikayet içerdiği çokça marka model olabiliyor.
En son ne zaman içini açıp temizlik yaptınız veya yaptırdınız ?
Markası Lenovo V580c

iki sene önce temizlik yapıldı

Markası Lenovo V580c

iki sene önce temizlik yapıldı
O laptobun fanları şuan doludur. Termal macun artık görevini yapamıyordur kurumuştur. Fanlar işemciyi ve ekran kartını soğutamadığı için sürekli çalışır

Kendiniz temizleyecekseniz youtubede Alper Karadağ'ın videolarından faydalanabilirsiniz

Cihazın yaşını ve konfigürasyon bilgilerini , kullandığınız (çalıştırmasanız bile arka planda çalışıyor olabilirler)uygulamalar hakkında daha detaylı bilgiler sunarsanız, daha yerinde hipotezler üretebiliriz..

iki sene önce yenilemiştim fanı

Fan hale daha deli gibi dönüp duruyor zırıltı çıkartarak
bu fanı kendim değiştiremezmiyim
modele uygun fan bulmamda yardımcı olursanız
Markası Lenovo V580c

Fan hale daha deli gibi dönüp duruyor zırıltı çıkartarak
bu fanı kendim değiştiremezmiyim
modele uygun fan bulmamda yardımcı olursanız
Markası Lenovo V580c
Fanlar kolay kolay bozulmaz. Ayrıca sıfır fan bulmanız çok zor. 2.el fan bulmanız lazım. Letgo ve sarı siteden.

Öncelikle içini açıp yapabiliyorsanız ( daha önce yapmadığınız anlaşılıyor ) fanları söküp hem fan bıçaklarını hem fan çıkışlarını temizlemeniz lazım. Fan bıçakları çok narindir azami dikkat gerektirir temizlerken yoksa çıt kırılır ve dengesizleşir. Kırılan fan bıçağının karşıtı olan fan bıçağınıda kırmanız gerekir ki fan dengeli çalışsın.

Diğer konu soğutucu blokları söküp hem cpu hem gpu nun üstündeki ve soğutucu blokların üstündeki termal macunlar temizlenip yenilenmesi gerekir.

Normalde yoğun kullanılan cihazlar 6 ay - 1 yıllık periodlarda temizlenmelidir.

Burada size yazarak bunun nasıl yapılması gerektiğini anlatmamızdan ziyade youtubede videolara bakıp öğrenmek daha mantıklı.

Yada hiç bulaşmayıp profesyonel birine yaptırmanız iyi olur

Son düzenleme:

Geri