Selam arkadaşlar bu tür konularda dikkatli olalım diyorum sanki bu Türkiye de ve şu anki yönetimle ilgili gibi algılamar var tamamen Uluslararası tramp köppppeğ...in icraatı petrolün uzun yollardan gelişi ve yabancı ülkenin gelirine göre bize maal oluyor diğer ülkelerde olduğu gibi
Saygılarımla
Türkiye'de akaryakıt fiyatları üzerindeki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV oranları doğrudan merkezi yönetimin (iktidarın) maliye politikaları ve bütçe hedefleri doğrultusunda belirlenmektedir.
Bu durum, akaryakıt fiyatlarının dünyadaki petrol fiyatlarından bağımsız olarak yurt içinde neden yüksek olduğunu açıklayan en önemli yerel faktördür.
Akaryakıt üzerindeki vergilerin işleyişi ve ekonomik arka planı şu şekildedir:
1. Akaryakıtta ÖTV ve KDV Nasıl Uygulanır?Maktu ÖTV: Akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi, oransal (yüzdeyle) değil, litre başına sabit bir tutar (maktu) olarak alınır. Bu tutar, Cumhurbaşkanı Kararı ile bütçe ihtiyaçlarına göre dönemsel olarak (genellikle Ocak ve Temmuz aylarında üretici enflasyonu oranında otomatik olarak) artırılmaktadır.Katmerli Vergi (Verginin Vergisi): Akaryakıt pompaya gelmeden önce, ürün bedeli ile litre başına düşen sabit ÖTV toplanır. Çıkan bu toplam tutar üzerinden ayrıca %20 KDV hesaplanır. Yani ÖTV'nin de KDV'si alınmış olur.
2. İktidarın Akaryakıttan Yüksek Vergi Almasının NedenleriKolay ve Garantili Tahsilat: Akaryakıt, toplumun her kesiminin (bireysel araç sahipleri, nakliyeciler, çiftçiler, sanayiciler) tüketmek zorunda olduğu "esnek olmayan" bir üründür. Bu yüzden devlet için en hızlı, kaçırılamayan ve garanti vergi geliri kaynağıdır.Bütçe Açığını Kapatma: Kamu harcamalarının arttığı veya bütçe açıklarının büyüdüğü dönemlerde, iktidarlar bu açığı hızlıca kapatabilmek için dolaylı vergileri (ÖTV ve KDV) artırma yoluna giderler.
3. Bu Durumun Ekonomiye EtkileriEnflasyon Tetikleyicisi: Akaryakıttan alınan yüksek vergiler sadece araç sahiplerini etkilemez. Lojistik ve nakliye maliyetlerini doğrudan artırdığı için tarladaki domatesten fabrikadaki ürüne kadar iğneden ipliğe her şeye zam gelmesine (enflasyona) neden olur.
Dolaylı Vergi Adaletsizliği: Dolaylı vergiler herkes için eşittir. Geliri çok yüksek olan bir kişi ile asgari ücretli bir çalışan, aldıkları 1 litre yakıt için devlete aynı miktarda ÖTV öder. Bu durum, vergi adaletini zorlayan bir unsur olarak ekonomi yönetiminin sıkça eleştirilmesine yol açar.