Türk Windowsu Pardusa ne oldu hadi gelin bakalım

remixtik

Paylaşımcı
Konular
229
Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir yerli Linux dağıtımıdır.
İlk sürüm: 2005
Geliştirici / Sahibi: TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM)
Amaç: Türkiye’de açık kaynak ve özgür yazılım kültürünü yaygınlaştırmak, kamu kurumlarında ve eğitimde kullanılmak üzere yerli bir işletim sistemi sağlamak.

Oyun oynamak, popüler yazılımları rahat kullanmak istiyorsanız Windows.
Güvenlik, özelleştirme, ücretsiz ve açık kaynak öncelikliyse veya kamu/kurumsal kullanımsa Pardus.

Pardus hâlâ aktif olarak geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sürdürülmekte olup, güncel sürümleri yayımlanmaya devam etmektedir (ör. Pardus 25 BİLGE – 2025).
Eskiden bireysel kullanıcılar arasında daha yaygınken, şu anda temel olarak kamu kurumları, eğitim ve kurumsal projeler için odaklanmış durumdadır. Başlangıçta özgün paket yönetimi kullanan Pardus, günümüzde Debian tabanlı hale gelmiş ve bakım süreçleri kolaylaştırılmıştır.
Topluluk tabanlı türevleri (ör. Pisi Linux) de mevcuttur; böylece eski tarz kullanıcı deneyimi arayanlar için alternatifler bulunmaktadır.
Özetle, Pardus “ölmüş” değil, hâlâ geliştiriliyor ve kullanılabiliyor; ancak yaygın bireysel kullanım açısından eski popülaritesini korumamaktadır.

Ulusal işletim sistemi önemli bir konu bence ama yeteri kadar desteklendiğini düşünmüyorum. Pardus'la ilgili bir belgesel izlemiştim. Yanlış hatırlamıyorsam ilk geliştirici ekip dağılmış ya da dağıtılmıştı. Şimdi hala geliştirilmeye devam ediyor ise bu güzel haber bence.

Ülkede o kadar çok yarım kalan proje var ki ülkeye gelir olarak dönecek, Togg ittire kaktıra (iyi ki de öyle oldu) yaptırılan bir proje belli sanayici kesimlere ama ilk mi değil elinden tutulsa Gen Elektrikli Oto Serisi, Etox gibi projeler de yürür giderdi bence onun öncesinde. Pardus a da böyle bir destek olmadıkça hızlı yürümesi zor yani, gerçi dünyada Microsoft tekelini Apple bile Mac gibi sağlam bir proje ile kıramadı, yani alışkanlıkları değiştirmek gerek önce ama o da çok kolay değil o yüzden devlet resmi kurumlarında zorunlu olarak Pardus kullanımını yaymadıkça bireysel kullanımın gelişmesi ve yayılması mucize gibi birşey

Klasik Türkiye
Grok image xw6k4zc
Pardus'un ilk çekirdek ekibi (2003-2011 arası UEKAE bünyesinde çalışan orijinal geliştiriciler), 2011 sonu - 2012 başı döneminde dağıldı. Bu süreçteki ana nedenler şöyle özetlenebilir:
TÜBİTAK'ta yönetim değişikliği ve yeniden yapılanma: 2011'de yeni TÜBİTAK yönetimi göreve geldiğinde, proje üzerinde belirsizlikler başladı. Proje lideri atanmadı, Pardus'un adı ve bağlı olduğu birim (UEKAE'den BTE'ye, sonra ULAKBİM'e) birden fazla kez değiştirildi. Bu belirsizlikler ekipte huzursuzluk yarattı.
Kurum içi müdahaleler ve tasfiye iddiaları: Birçok kaynakta (eski ekip üyelerinin paylaşımları, forumlar ve haberler), yeni yönetimin Pardus'u "gereksiz" veya "başarısız" gördüğü, ekibi çeşitli yöntemlerle dağıttığı belirtiliyor. Ekip büyüdükçe kurum içinde "huzursuzluk" çıktığı ve projenin sınırlanması kararı alındığı söyleniyor. Müdahaleler sonucu yazılımcılar istifa etmeye başladı; 2011'de 30+ kişi olan ekip, 2012 ortasında 6-7 kişiye düştü, sonra tamamen dağıldı.

Pardus hadi neyse olmadı diyelim aynı ekip neden bir araya gelip bağımsız bir proje yapmıyor ki? Demek ki onlar da inanmıyor sonucu çıkmaz mı bir yerde diye düşünmüyor değil insan.

pisi linux kullandım bir süre ama çok verim alamadım. uygulama depolarında sorun oldu. istediğim alternatifleri kuramadım. birçok linux dağıtımını denedim. şuan sadece alışkanlık nedeni ile hala windows kullanıyorum. pc yi değiştirip biraz daha iyi birşey aldığımda önce windows ve linux alternatif açılışlı yaparım sonra büyük ihtimalle en çok işime yarayan sürümü bulup linuxe geçerim sanırım.

Geri