Google Android'i Kapalı Bir Ekosisteme Dönüştürüyor — Sesimizi Duyuralım!

Konular
8
Arkadaşlar, Google 2026 itibarıyla Android’e dışarıdan APK yüklemeyi engelleyecek yeni bir sistem getiriyor. Artık Google’ın onayı olmadan hiçbir uygulamayı telefonunuza yükleyemeyeceksiniz.
Bu, “açık platform” olarak doğan Android’in fiilen kapanması anlamına geliyor.

Bu değişiklik:
  • Bağımsız geliştiricilerin uygulama paylaşmasını imkânsız hale getirecek,
  • F-Droid gibi alternatif marketleri yasaklayacak,
  • Kendi cihazımıza ne yükleyeceğimize bile Google’ın karar vermesini sağlayacak.
📣 Yusuf İpek bu konuda bir kampanya başlattı:
👉

5 dakikanızı ayırıp bu durumu rekabet kurumuna şikayet edelim. Sinetech de bununla alakalı video çekerse çok iyi olacaktır.

Apple ios işletim sistemi için aynen bu şekilde yapmıştı ve şuan jailbreak olmadan dışarıdan uygulamalar yüklenmiyor yakında Android bu sisteme dönerse şaşırmayın gidişat onu gösteriyor

Apple ios işletim sistemi için aynen bu şekilde yapmıştı ve şuan jailbreak olmadan dışarıdan uygulamalar yüklenmiyor yakında Android bu sisteme dönerse şaşırmayın gidişat onu gösteriyor
Bir çok uygulamaya veda edeceğiz gibi görünüyor 😒

Açıklama bu şekilde

Ekli dosyalar

• Screenshot_20251031-192613.png
    Screenshot_20251031-192613.png
    727.6 KB · Görüntüleme: 9
Arkadaşlar, Google 2026 itibarıyla Android’e dışarıdan APK yüklemeyi engelleyecek yeni bir sistem getiriyor. Artık Google’ın onayı olmadan hiçbir uygulamayı telefonunuza yükleyemeyeceksiniz.
Bu, “açık platform” olarak doğan Android’in fiilen kapanması anlamına geliyor.

Bu değişiklik:
  • Bağımsız geliştiricilerin uygulama paylaşmasını imkânsız hale getirecek,
  • F-Droid gibi alternatif marketleri yasaklayacak,
  • Kendi cihazımıza ne yükleyeceğimize bile Google’ın karar vermesini sağlayacak.
📣 Yusuf İpek bu konuda bir kampanya başlattı:
👉

5 dakikanızı ayırıp bu durumu rekabet kurumuna şikayet edelim. Sinetech de bununla alakalı video çekerse çok iyi olacaktır.
Telefondan,kullandığınız box'lara kadar hürriyetinizi kaybetmemek için engelleme yolları mümkünse neden bekliyorsunuz.
Ben hakkımı kullandım.

Ekli dosyalar

• Opera Anlık Görüntü_2025-10-31_194212_edevlet.rekabet.gov.tr.png
    Opera Anlık Görüntü_2025-10-31_194212_edevlet.rekabet.gov.tr.png
    32 KB · Görüntüleme: 19
Ben canlı günlerdir yaşadığımdan bir kesit yazayım. Huawei matepad 10.2 tablet var. Hertürlü google aksiyonları yüklendi, eksiksiz play store gspace dahil, herşey iniyor yükleniyor gibi gözüksede; Android auto 6-7-8-9-10 ve en güncel sürümlerini denesem de hiç bir şekilde kabul görmedi. Tablet kandırılsa da google kandırılmıyor....................
linux-emulatör vb. devreye girer gibi

huawey bunu cok begenmiş

üstad rekabet kurulu ne alaka oluyor benim bildiğim Türkiye içine bakıyor yani globale değil pek bir etki olmaz sanmam kuru gürültü diye değerlendiriyorum

üstad rekabet kurulu ne alaka oluyor benim bildiğim Türkiye içine bakıyor yani globale değil pek bir etki olmaz sanmam kuru gürültü diye değerlendiriyorum
Dediğin kısmen doğru, Rekabet Kurumu doğrudan küresel düzenlemeleri etkilemez ama böyle durumlarda yerel baskı bile şirketlerin geri adım atmasına neden olabiliyor.
Avrupa Birliği bunun en net örneği. AB’nin getirdiği GDPR ve Dijital Pazarlar Yasası (DMA) yüzünden Apple, Meta ve Google gibi devler politikalarını tek tek değiştirdi. Hatta Apple, Threads’i Avrupa’da yayına almak için özel düzenlemeler yapmak zorunda kaldı ve aylarca bekletti.
Yani bir ülke veya bölge tepki gösterdiğinde, bu sadece o pazarda kalmıyor. Şirketler, “burada sıkıntı çıktıysa, diğer ülkeler de peşinden gelir” diye düşünüp daha dikkatli davranıyorlar.

Kısacası, “kuru gürültü” gibi görünse de bu tarz toplu tepkiler uzun vadede politikayı şekillendiriyor. En azından Türkiye tarafında bir direnç oluşursa, Google’ın da tamamen keyfine göre hareket etmesi o kadar kolay olmaz.

Geri