Merhaba arkadaşlar abiler bir konuda yardım almak istiyorum. Konu başlığında belirttiğim gibi laptop tan tv Hdmi kablosu ile bağlanınca tvde görüntü gidip geliyor bazen 3-5 dakika kalıyor bazende saniyesinde gidip geliyor 3 tane kablo denedim sonuç alamadım. Sürücüler güncel
Laptopu TV’ye HDMI ile bağladığınızda görüntünün anlık gidip gelmesi (sinyal kopması) oldukça sık yaşanan ve can sıkan bir durumdur.
3 farklı kablo denemenize ve sürücülerin güncel olmasına rağmen bu sorunu yaşıyorsanız, geriye HDMI standardı uyuşmazlığı, frekans (Hz) sorunları, statik elektrik veya elektriksel dalgalanmalar kalıyor.
Sorunu çözmek için :
## 1. Ekran Yenileme Hızını (Hz) Düzelterek Başlayın (En Sık Çözüm)
Laptoplar genelde 60Hz, 120Hz veya daha yüksek hızlarda çalışırken, televizyonlar (özellikle 4K olanlar) HDMI üzerinden gelen yüksek frekansları kaldıramayabilir ve sinyal kesilir.
1. Laptopu TV'ye bağlayın (görüntü gidip gelse de bağlı kalsın).
2. Masaüstüne sağ tıklayıp Görüntü Ayarları'na girin.
3. Aşağı kaydırıp Gelişmiş Ekran Ayarları'na tıklayın.
4. Üst kısımdan TV'nizi (Genelde Ekran 2 olarak görünür) seçin.
5. Alt tarafta bulunan Yenileme Hızı (Hz) seçeneğini 50 Hz veya 60 Hz olarak sabitleyin. (Eğer 30 Hz seçeneği varsa denemek için onu da seçebilirsiniz).
## 2. Görüntü Çözünürlüğünü Düşürün
Eğer TV'niz 4K ise ve laptopunuz 4K görüntüyü stabil aktaramıyorsa sinyal sürekli kopar.
* Yine Görüntü Ayarları sayfasından TV ekranını seçip çözünürlüğü 1920x1080 (Full HD) yapmayı deneyin. Görüntü stabil kalırsa sorun laptopun veya TV'nin o çözünürlükteki HDMI veri hızını desteklememesidir.
## 3. Statik Elektrik ve Güç Kablosu Çakışması (Topraklama Sorunu)
HDMI kabloları elektriksel parazitlere karşı çok hassastır. Evdeki buzdolabı motorunun devreye girmesi, odanın ışığının açılması bile görüntüyü anlık koparabilir.
* Deneyin: Laptopun şarj aletini prizden çekin ve sadece batarya (pil) gücüyle çalışırken TV'ye bağlayın. Eğer bataryadayken görüntü gitmiyorsa, evdeki prizlerde/uzatma kablosunda topraklama sorunu var demektir veya laptop şarj aleti HDMI sinyalini bozuyordur.
* Hem TV'yi hem de laptop şarj aletini (mümkünse) akım korumalı kaliteli bir prize bağlamayı deneyin.
## 4. TV'deki Diğer HDMI Portlarını ve Ayarlarını Değiştirin
* TV'nin arkasında genellikle 3-4 adet HDMI portu bulunur. Kabloyu HDMI 1 (ARC) yerine düz bir HDMI portuna (örneğin HDMI 2 veya 3) takın.
* TV ayarlarından (Ayarlar > Girdiler/Kaynaklar) HDMI Ultra HD Deep Color veya Gelişmiş HDMI seçeneği açık ise bunu Kapatın (veya tam tersi kapalıysa açın). Bu ayar HDMI versiyonları arasındaki uyumsuzluğu tetikler.
## 5. Ekran Kartı Kontrol Paneli Ayarı (Intel / NVIDIA)
Sürücüleriniz güncel olsa da ekran kartı yazılımındaki bir ayar bunu yapabilir.
* Eğer bilgisayarınızda Intel işlemci varsa, masaüstüne sağ tıklayıp Intel Grafik Kontrol Paneli'ni açın. Ekran ayarlarına gelip TV için Yenileme Hızını ve Renk Derinliğini (8-bit yapın) düşürün. Aynı durum NVIDIA Denetim Masası altındaki "Çözünürlük değiştirme" adımı için de geçerlidir.