🎮 Steam Machine çıktı ! - Fiyat fazla mı abartılı :)

dehakan7

Uzman
Puan 426
Çözümler 4
Web sitesi
www.sinetech.tr
@dehakan7
Valve, merakla beklenen Steam Machine için rezervasyon sürecini resmen başlattı. Şirket, cihazın satış fiyatlarını ve teknik özelliklerini açıklarken yoğun talep nedeniyle alışılmışın dışında bir rastgele rezervasyon sistemi uygulayacağını duyurdu. Steam Machine'in başlangıç fiyatı 1.049 dolar olarak belirlenirken ilk üretim partisinde sınırlı sayıda ürün satışa sunulacak.

Steam Machine fiyatları
Steam Machine 512 GB: 1.049 dolar
Steam Machine 512 GB + Steam Controller: 1.128 dolar
Steam Machine 2 TB: 1.349 dolar
Steam Machine 2 TB + Steam Controller: 1.428 dolar
Konsol fiyatları:

Xbox Series S - 399 dolar
Nintendo Switch 2 - 499 dolar
PS5 Dijital - 599 dolar
Xbox Series X - 649 dolar
PS5 Standart - 649 dolar
PS5 Pro - 899 dolar

Steam Machine teknik özellikleri

Valve, depolama kapasitesi dışında tüm Steam Machine modellerinin aynı donanımı kullandığını belirtiyor. Şirket, oyun uyumluluğunu kolaylaştırmak amacıyla farklı işlemci veya ekran kartı seçenekleri sunmuyor.

Steam Machine'in teknik özellikleri şöyle:

İşlemci: Yarı özel tasarıma sahip AMD Zen 4 mimarili, 6 çekirdek / 12 izlek
GPU: AMD RDNA 3 mimarili, 28 işlem birimli (28 CU) GPU
Bellek: 16 GB DDR5 RAM
VRAM: 8 GB GDDR6 VRAM
Depolama: 512 GB veya 2 TB seçenekleri
Depolama genişletme: microSD kart yuvası
Bağlantılar: 2x USB 2.0, 2x USB 3.2 Gen 1, 1x USB-C
Görüntü çıkışları: DisplayPort 1.4 ve HDMI 2.0
Kablosuz bağlantı: Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3
Kontrolcü bağlantısı: Steam Controller için dahili 2.4 GHz kablosuz alıcı
Kasa boyutu: Yaklaşık 15 x 15 x 15 cm küp tasarım

1782195062693.png

Son düzenleme:
Güncel döviz kuru ve konsollara uygulanan yaklaşık %50-60 civarındaki toplam vergi yükü (Gümrük Vergisi + ÖTV + KDV) eklendiğinde, 1.049 dolarlık bu cihazın Türkiye'deki resmi satış fiyatı 75.000 TL ile 85.000 TL arasında bir banda oturacaktır. (Kıyaslama açısından; şu an Türkiye'de PS5 ve Xbox Series X modelleri ithalatçı/resmi garantili olarak 32.000 - 45.000 TL bandında satılıyor.

AMD RDNA 3 mimarili 28 CU güçlü bir mobil işlemci grafik birimine (veya giriş-orta segment bir masaüstü kartına) denk geliyor. Ancak 8 GB VRAM günümüz modern oyunları için artık sınırda kalmaya başladı. 1.000 doların üzerinde satılan bir cihazın geleceğe yatırım (future-proof) sunması beklenirdi.

Başlangıç modelinde 512 GB depolama sunulması çok ciddi bir eksi. Günümüzde tek bir AAA oyun (örneğin Call of Duty veya GTA) 150-200 GB yer kaplıyor. Sırf hafızayı 2 TB yapmak için Valve'ın 300 dolar fark istemesi ise tam bir fiyat tuzağı; çünkü piyasada 2 TB yüksek hızlı NVMe SSD'ler zaten 100-150 dolar bandında satılıyor. Cihazda HDMI 2.0 kullanılmış. Bu standart, 4K televizyonlarda en fazla 60 Hz yenileme hızı sunabilir. PS5 ve Xbox Series X gibi cihazlar HDMI 2.1 ile 4K/120 Hz verebilirken, Steam Machine'in HDMI 2.0 ile kalması büyük bir handikap. (Gerçi DisplayPort 1.4 var ama bu cihazı salondaki televizyona bağlamak isteyenler mağdur olacaktır).

Türkiye şartlarında bu fiyat ve donanım kesinlikle uygun değil. Bu parayı (yaklaşık 80.000 TL) Türkiye'de nakit olarak harcayabilecek bir oyuncu, bu cihazın sunduğu performansı ikiye katlayacak, içinde RTX 4070 Ti / RTX 4080 barındıran, 32 GB RAM'li ultra güçlü bir Masaüstü Oyun Bilgisayarı toplayabilir. Ya da gidip bir PS5 alıp, kalan parasıyla da yıllarca oynayacağı oyunları finanse edebilir. Steam Machine bu haliyle sadece Valve fanatiklerine hitap eden niş ve lüks bir koleksiyon ürünü olmaktan öteye geçemez.

Steam os kur gitsin bu kadar para gerçekten verilmez ;)

Ben, bu makinenin çok tutacağını sanmıyorum. Ben, bu Valve'nin SteamOS inadını da anlamış değilim. 1.049$ hem kur olarak hem de diğer konsollara göre pahalı.

SteamOS yerine ne olması gerek?
Windows ile anlaşması gerekiyor. SteamOS bir yerden sonra tıkayacak, bunları. Gençler Valorant oynamak istiyor. Ucuz ve dandik tek kişilik oyunlar oynamak istemiyor.

Ben, bu makinenin çok tutacağını sanmıyorum. Ben, bu Valve'nin SteamOS inadını da anlamış değilim. 1.049$ hem kur olarak hem de diğer konsollara göre pahalı.
Sevgili @Sinetech videosu ile boşta bir oyun bilgisayarım duruyordu ona kurdum , çok harika oldu bu 1049 $ lık bilgisayardan iyi oldu, işletim sistemi linux olduğu için çok stabil, kütüphanedeki bir çok oyunu sorunsuz oynatıyor, çok para vermeden steam machine sahibi olduk, tekrar teşekkürler Sinetech ;)

Windows ile anlaşması gerekiyor. SteamOS bir yerden sonra tıkayacak, bunları. Gençler Valorant oynamak istiyor. Ucuz ve dandik tek kişilik oyunlar oynamak istemiyor.
Neden tıkasın ki? Ergenler Valorant oynasın zaten, ona engel değil ki Steam? Kaldı ki Valorant Steam'de yok bile.

Kanka gençler ne oynadığını biliyorum, o yüzden dedim. Ayrıca, çok pahalı bir oyun konsolu. O fiyata daha iyileri var diye biliyorum.

Geri