Xiaomi Mi Stick 4K Kumanda Sorunu: TV'yi Kapatıyor ama Açmıyor

gtf59vaf

Üye
Konular
1
Merhaba,

Yakın zamanda yaşadığım ilginç bir sorunla ilgili sizlerin de fikir ve deneyimlerine danışmak istiyorum.

Yeni bir televizyon aldım (Eski TV LG Marka idi) ve daha önce sorunsuz kullandığım Xiaomi Mi Stick 4K cihazımı bu televizyona bağladım. Mi Stick kumandasının ses açma/kısma ve güç tuşu sorunsuz bir şekilde çalışıyor gibi görünüyor. Kumandadaki güç tuşuna bastığımda televizyon kapanıyor, bu kısımda bir problem yok.

Ancak, televizyon kapalıyken aynı güç tuşuna bastığımda televizyon açılmıyor. Televizyonu açmak için kendi kumandasını kullanmak zorunda kalıyorum. Bu da iki ayrı kumanda kullanmak demek. Normalde tek kumandayla her şeyi kontrol ediyordum.

Denediğim çözümler şunlar:

HDMI-CEC ayarlarını hem Mi Stick'te hem de televizyonda kontrol edip etkinleştirdim. Farklı bir HDMI portunu da denedim.

Hi-Level televizyonun kendi kumandasını HDMI-CEC özelliği ile MiStick cihazında kullanabiliyorum ama MiStick cihazının kendi kumandasını kullanmak daha pratik geliyor.

Mi Stick kumandasını sıfırlayıp televizyonla yeniden eşleştirdim.

Mi Stick cihazını eski televizyonuma geri taktım ama eski televizyonda bu sorun yoktu. Sorun sadece yeni televizyona takınca oluyor.

Hem Mi Stick'in hem de televizyonun yazılımlarının güncel olduğundan emin oldum.

Bu adımları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sadece kapatma işleminin çalışıp açma işleminin çalışmaması çok garip. Bu durumu daha önce yaşayan veya bu konuda bilgisi olan varsa, sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl bir çözüm bulabilirim?

CİHAZ BİLGİLERİ:
Kumandanın sorunsuz çalıştığı eski tv LG Marka idi.
Yeni TV: Hi-Level 55UHL710 UHD Smart Led TV (Vestel TiVo)

Son düzenleme:
Merhaba,

Yakın zamanda yaşadığım ilginç bir sorunla ilgili sizlerin de fikir ve deneyimlerine danışmak istiyorum.

Yeni bir televizyon aldım (Eski TV LG Marka idi) ve daha önce sorunsuz kullandığım Xiaomi Mi Stick 4K cihazımı bu televizyona bağladım. Mi Stick kumandasının ses açma/kısma ve güç tuşu sorunsuz bir şekilde çalışıyor gibi görünüyor. Kumandadaki güç tuşuna bastığımda televizyon kapanıyor, bu kısımda bir problem yok.

Ancak, televizyon kapalıyken aynı güç tuşuna bastığımda televizyon açılmıyor. Televizyonu açmak için kendi kumandasını kullanmak zorunda kalıyorum. Bu da iki ayrı kumanda kullanmak demek. Normalde tek kumandayla her şeyi kontrol ediyordum.

HDMI-CEC ayarlarını hem Mi Stick'te hem de televizyonda kontrol edip etkinleştirdim. Farklı bir HDMI portunu da denedim.

Hi-Level televizyonun kendi kumandasını HDMI-CEC özelliği ile MiStick cihazında kullanabiliyorum ama MiStick cihazının kendi kumandasını kullanmak daha pratik geliyor.

Mi Stick cihazını eski televizyonuma geri taktım ama eski televizyonda bu sorun yoktu. Sorun sadece yeni televizyona takınca oluyor.

Hem Mi Stick'in hem de televizyonun yazılımlarının güncel olduğundan emin oldum.

Bu adımları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sadece kapatma işleminin çalışıp açma işleminin çalışmaması çok garip. Bu durumu daha önce yaşayan veya bu konuda bilgisi olan varsa, sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl bir çözüm bulabilirim?

CİHAZ BİLGİLERİ:
Merhaba 👋

Çok net ve detaylı şekilde aktarmışsınız, teşekkürler. Anlattığınız durum aslında HDMI-CEC uyumluluğu / üreticiye özel uygulama farkı kaynaklı görünüyor.

Neden “kapatıyor” ama “açamıyor” oluyor?

HDMI-CEC standardı teoride hem açma hem kapama komutlarını destekler.

Ama her üretici bu standardı biraz farklı yorumluyor:

LG, Samsung, Sony gibi markalar genellikle her iki yönü de tam uygular.

Vestel tabanlı cihazlarda (Hi-Level, Regal, Seg, bazı Grundig ve Toshiba modelleri) CEC’in “TV’yi aç” komutu kısıtlıdır veya sadece kendi ekosistem cihazlarıyla çalışır.

Bu yüzden Mi Stick’in kumandası TV’yi kapatma komutunu gönderebiliyor (çünkü bu tüm cihazlarda zorunlu CEC komutu), ama açma komutu bazı TV’lerde hiç işlenmiyor.

Neden LG’de çalışıyor, Hi-Level’de çalışmıyor?

LG’nin “Simplink (CEC)” desteği daha kapsamlı ve üçüncü parti cihazları destekliyor.

Vestel üretimi Hi-Level TV’lerde ise açma komutu çoğu zaman sadece Vestel/Hi-Level set-top-box veya soundbar gibi kendi cihazlarına cevap veriyor.

Çözüm olabilecek yollar:

1. HDMI port ayarı kontrolü:

Bazı Vestel tabanlı TV’lerde sadece belirli portlar “tam CEC” destekler. Genelde HDMI 1 veya ARC/eARC destekli portu deneyin.

2. TV menüsünde “HDMI CEC açılış” benzeri bir ayar olabilir.

“Link”, “CEC Auto Power”, “One-Touch Play” gibi ifadelerle geçen menüleri kontrol edin.

3. Mi Stick kumandasını IR (kızılötesi) ile TV’ye tanıtın.

Mi Stick kumandası sadece Bluetooth değil, aynı zamanda IR (kızılötesi) sinyali de gönderebilir.

Ayarlarda “Remote & Accessories > TV control setup” kısmından televizyon markasını (Vestel/Hi-Level) seçerek güç komutunu IR üzerinden gönderecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Böylece açma/kapama işlemi HDMI-CEC’e bağlı kalmaz, kumanda doğrudan TV’ye sinyal gönderir.

4. Son çare: Harici bir HDMI-CEC adaptörü (ör. Pulse-Eight USB CEC Adapter) kullanmak. Ama bu pahalı bir çözüm olur.

---

✅ En pratik çözüm:
Mi Stick’in kumanda ayarlarından TV markasını seçip IR üzerinden eşleştirin. Böylece tek kumandayla TV’yi de açıp kapatabilirsiniz.
(Kapama yine CEC ile çalışabilir ama açılış IR sayesinde olacaktır.)

Merhaba,

CİHAZ BİLGİLERİ:
Öncelikle bir sorunu bu kadar detaylı bir şekilde anlatmış olmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.

Sorununuza gelecek olursak, aynı sorunun tam tersini ben yaşamaktayım. Tv ,tv box açıldığında açılıyor ama, kapanmıyor. ( Dijitsu tv ) Aynı tv box başka tv'de denendiğinde , hem açılış, hem kapanış sorunsuz çalışmaktadır.
Üstte denenmesi gereken herşeyi zaten denemişsiniz. Geriye sadece kablo değişimi ve ''şayet varsa'', Ayarlar alt menüsünden ''Uzaktan kumandalar ve aksesuarlar'' '' Uzaktan kumanda düğmelerini ayarlayın'' kısmından '' Güç düğmesi'' satırını Tv ( cec ) olarak ayarlamak kalmış.

Öncelikle bir sorunu bu kadar detaylı bir şekilde anlatmış olmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.

Sorununuza gelecek olursak, aynı sorunun tam tersini ben yaşamaktayım. Tv ,tv box açıldığında açılıyor ama, kapanmıyor. ( Dijitsu tv ) Aynı tv box başka tv'de denendiğinde , hem açılış, hem kapanış sorunsuz çalışmaktadır.
Üstte denenmesi gereken herşeyi zaten denemişsiniz. Geriye sadece kablo değişimi ve ''şayet varsa'', Ayarlar alt menüsünden ''Uzaktan kumandalar ve aksesuarlar'' '' Uzaktan kumanda düğmelerini ayarlayın'' kısmından '' Güç düğmesi'' satırını Tv ( cec ) olarak ayarlamak kalmış.
Çok güzel bir nokta yakalamışsınız 👍

Sizinkiyle kullanıcının sorunu aslında aynı kökten çıkıyor ama ters yönlü:

Sizde (Dijitsu TV) → TV, box açıldığında açılıyor ama kapanmıyor.

Kullanıcıda (Hi-Level/Vestel TV) → TV kapanıyor ama açılmıyor.

Bu fark tamamen üreticilerin HDMI-CEC komut setini eksik/yarım uygulamasından kaynaklanıyor. Bazı üreticiler:

“Standby” (kapat) komutunu işler ama “Power On”u görmezden gelir.

Bazıları tam tersini yapar (açmayı kabul eder ama kapatmayı desteklemez).

Yani aslında cihazlar “bozuk” değil, üretici tarafında standart kısıtlaması var.

Doğru çözüm yolları:

✅ Mi Stick / Android TV Box ayarlarında:

Ayarlar > Uzaktan kumandalar ve aksesuarlar > TV kontrolü menüsünden

“Güç düğmesi” → CEC seçili olmalı.

Eğer varsa “TV ve Cihaz” veya “Sadece TV” seçeneklerini tek tek deneyin.

✅ HDMI kablo değişimi:

Bazı ucuz kablolar CEC pinini (13. pin) ya bağlamıyor ya da hatalı bağlıyor.

Farklı (özellikle ARC/eARC destekli) bir kabloyla denemek ciddi fark yaratabiliyor.

✅ IR (kızılötesi) fallback:

Mi Stick / Android TV Box kumandalarının çoğu, IR ile doğrudan TV’ye “aç/kapat” sinyali gönderebiliyor.

Kumanda ayarlarından TV markasını seçip IR üzerinden güç kontrolünü aktif etmek, CEC sorununu tamamen aşabiliyor.

---

💡 Sizin için hızlı test sırası şöyle olabilir:

1. HDMI portu değiştir (tercihen HDMI 1 veya ARC portu).

2. Başka bir HDMI kablosu dene.

3. Box ayarlarından Güç düğmesi → TV (CEC) seç.

4. Sorun devam ederse → kumandayı IR ile TV’ye tanıt (CEC yerine kumanda doğrudan sinyal gönderir).

Merhaba 👋

Çok net ve detaylı şekilde aktarmışsınız, teşekkürler. Anlattığınız durum aslında HDMI-CEC uyumluluğu / üreticiye özel uygulama farkı kaynaklı görünüyor.

Neden “kapatıyor” ama “açamıyor” oluyor?

HDMI-CEC standardı teoride hem açma hem kapama komutlarını destekler.

Ama her üretici bu standardı biraz farklı yorumluyor:

LG, Samsung, Sony gibi markalar genellikle her iki yönü de tam uygular.

Vestel tabanlı cihazlarda (Hi-Level, Regal, Seg, bazı Grundig ve Toshiba modelleri) CEC’in “TV’yi aç” komutu kısıtlıdır veya sadece kendi ekosistem cihazlarıyla çalışır.

Bu yüzden Mi Stick’in kumandası TV’yi kapatma komutunu gönderebiliyor (çünkü bu tüm cihazlarda zorunlu CEC komutu), ama açma komutu bazı TV’lerde hiç işlenmiyor.

Neden LG’de çalışıyor, Hi-Level’de çalışmıyor?

LG’nin “Simplink (CEC)” desteği daha kapsamlı ve üçüncü parti cihazları destekliyor.

Vestel üretimi Hi-Level TV’lerde ise açma komutu çoğu zaman sadece Vestel/Hi-Level set-top-box veya soundbar gibi kendi cihazlarına cevap veriyor.

Çözüm olabilecek yollar:

1. HDMI port ayarı kontrolü:

Bazı Vestel tabanlı TV’lerde sadece belirli portlar “tam CEC” destekler. Genelde HDMI 1 veya ARC/eARC destekli portu deneyin.

2. TV menüsünde “HDMI CEC açılış” benzeri bir ayar olabilir.

“Link”, “CEC Auto Power”, “One-Touch Play” gibi ifadelerle geçen menüleri kontrol edin.

3. Mi Stick kumandasını IR (kızılötesi) ile TV’ye tanıtın.

Mi Stick kumandası sadece Bluetooth değil, aynı zamanda IR (kızılötesi) sinyali de gönderebilir.

Ayarlarda “Remote & Accessories > TV control setup” kısmından televizyon markasını (Vestel/Hi-Level) seçerek güç komutunu IR üzerinden gönderecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Böylece açma/kapama işlemi HDMI-CEC’e bağlı kalmaz, kumanda doğrudan TV’ye sinyal gönderir.

4. Son çare: Harici bir HDMI-CEC adaptörü (ör. Pulse-Eight USB CEC Adapter) kullanmak. Ama bu pahalı bir çözüm olur.

---

✅ En pratik çözüm:
Mi Stick’in kumanda ayarlarından TV markasını seçip IR üzerinden eşleştirin. Böylece tek kumandayla TV’yi de açıp kapatabilirsiniz.
(Kapama yine CEC ile çalışabilir ama açılış IR sayesinde olacaktır.)
Inanılmaz ayrıntılı cevabınız cevabınız için ben teşekkür ederim. Vakit ayırmışsınız Allah razı olsun.

"3. Mi Stick kumandasını IR (kızılötesi) ile TV'ye tanıtın." Bu çözüm aradığım çözümdü gerçekten. Akşam televizyonu açtığımda bu çözümü deneyip buradan dönüş yapacağım tekrardan.

Inanılmaz ayrıntılı cevabınız için ben teşekkür ederim. Vakit ayırmışsınız Allah razı olsun.

"Ayarlar alt menüsünden Uzaktan
kumandalar ve aksesuarlar Uzaktan kumanda düğmelerini ayarlayın kısmından Güç düğmesi
satırını Tv ( cec) olarak ayarlamak kalmış"
Bu çözüm önerisi aradığım çözümdür İnşAllah. Akşam televizyonu açtığımda bu çözümü deneyip buradan dönüş yapacağım tekrardan çok saolun.

Her gün birşey öğreniyoruz, teşekkürler. Next stick kumandası ile Samsung smart TV yi kapatmayı da becerdik anlatılanlar sayesinde1000085922

Son düzenleme:
Bir düşünce daha...
Mi stick cihazın beslemesi tv üzerindeki usb porttan ise cihazı kapatınca tv yi yani usb beslemesi kesiliyor olabilir mi? Eğer böyle bi durum var ise mi stick çalışmayacağı için açmaması normal.

Bir düşünce daha...
Mi stick cihazın beslemesi tv üzerindeki usb porttan ise cihazı kapatınca tv yi yani usb beslemesi kesiliyor olabilir mi? Eğer böyle bi durum var ise mi stick çalışmayacağı için açmaması normal.
Benim next stick tv den besleniyor, stick çalışmasa bile kumanda çalışıyor, aç/kapa yapıyor.

tv den tv ye usb beslemesi değişiyor. yani standby a geçince.bizde de vestel tv var oda kesiyor gücü ordan biliyorum.
Hocam aslında tv nin gücünün keslmesiyle pek ilgisi yok. Çünkü IR ile kumanda ediyor TV yi, kapalıyken, TV kumandası gibi yani

Malesef yukarıdaki menüden, next stickte

Geri