Türkiye'de de gençlere sosyal medya yasağı geliyor!

Graveworm

Paylaşımcı
Konular
35
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları dijital ortamlardaki risklerden korumak amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeyi duyurdu. 15 yaş altındaki çocuklara sosyal medya erişimini kısıtlayacak hükümleri içeren torba yasa taslağı, bu ay sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) ilgili komisyona sevk edilecek.

Haberin devamı için tıklayınız!

Ayrıca;

Fransa'da 15 yaş altına sosyal medya yasağı planı!

Avustralya'da 16 Yaş ve Altı İçin Sosyal Medya Yasağı

Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Çooook geç kalındı atı alan Üsküdar ı çoktan geçti. O insta , face te ki reel videolar, tiktok ta ki et pazarı yayınları aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor...

Çooook geç kalındı atı alan Üsküdar ı çoktan geçti. O insta , face te ki reel videolar, tiktok ta ki et pazarı yayınları aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor...

Benim bile karşıma çıkıyor ki telefonla o tür şeylere bulaşmam bile. Az bulaşan çocuğun timeline ini tahmin bile edemiyorum.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları dijital ortamlardaki risklerden korumak amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeyi duyurdu. 15 yaş altındaki çocuklara sosyal medya erişimini kısıtlayacak hükümleri içeren torba yasa taslağı, bu ay sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) ilgili komisyona sevk edilecek.

Haberin devamı için tıklayınız!

Ayrıca;

Fransa'da 15 yaş altına sosyal medya yasağı planı!

Avustralya'da 16 Yaş ve Altı İçin Sosyal Medya Yasağı

Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Olması Gereken Buydu Aklın Yolu Birdir.İlk Basta Aileler ve Cevreler Cok Onemli.
Simdi Herkesin Elinde Telefon Oyuncak Gibi Oynuyorlar Telefonlarla.Teknoloji Hayatımızı Kolaylastırdıgı Gibi Kötü Kullanılırsa,
(Burda Kötü"den Kastım Bizler Birey Olarak Varsa Cocuk"larımıza Örnek Olmamız Ona Göre Davranmamız Gerekirken Bunları Normal Karsılarsak Cocuklar Maalesef En Yakınlarını Örnek Alırlar.
Bunun Bilince Olarak Cocuklara İlk Bizlerin Örnek Olması Gerekir.)
Oyun ve Sosyal Medya Bagımlılıgı Haline Gelecek Olursa Yardım Almak Gerekir İs İsten Gecmeden.
Herseyin Fazlası Zararlıdır.
Bence Cok Yerinde Olur Uygulamaya Gecerse.Gecde Olsa Boyle Bir Karar Vermelerine,Kendi Adıma Cok Sevindim Diyebilirim.Saygılarımla.

Olması Gereken Buydu Aklın Yolu Birdir.İlk Basta Aileler ve Cevreler Cok Onemli.
Simdi Herkesin Elinde Telefon Oyuncak Gibi Oynuyorlar Telefonlarla.Teknoloji Hayatımızı Kolaylastırdıgı Gibi Kötü Kullanılırsa,
(Burda Kötü"den Kastım Bizler Birey Olarak Varsa Cocuk"larımıza Örnek Olmamız Ona Göre Davranmamız Gerekirken Bunları Normal Karsılarsak Cocuklar Maalesef En Yakınlarını Örnek Alırlar.
Bunun Bilince Olarak Cocuklara İlk Bizlerin Örnek Olması Gerekir.)
Oyun ve Sosyal Medya Bagımlılıgı Haline Gelecek Olursa Yardım Almak Gerekir İs İsten Gecmeden.
Herseyin Fazlası Zararlıdır.
Bence Cok Yerinde Olur Uygulamaya Gecerse.Gecde Olsa Boyle Bir Karar Vermelerine,Kendi Adıma Cok Sevindim Diyebilirim.Saygılarımla.

Artık çocuklar uslu dursun diye tablet-telefon veriyorlar hocam. Bu uygulama bence de çok geç kalınmış ve çok yerinde bir karar.

Artık çocuklar uslu dursun diye tablet-telefon veriyorlar hocam. Bu uygulama bence de çok geç kalınmış ve çok yerinde bir karar.
Maalesef Öyle Benim Yegenlerim Var 15 ve 12 Yaslarında 4 Yasından Beridir Tablet Telefon Ellerinde.Kardesime Cok Soyledim Bak İlerde Bu Bagimlilik Haline Gelir Okulda Derslerinden Geri Kalır Veya Laf Söz Geciremessin Kardesim Dedim.Abi Cococuklar Durmuyorlar Dedi.
Bence Kısıtlamadan Ziyade Gunde 1 veya 2 Saat Modem Uzerinden Filtrelenmis Sekilde Kontrol Dahilinde Olabilir.Kontrol Edilemiyorsa Modem Kapatılabilir Belirli Saatlerde Acılması Saglanabilir.
Hele Hele Online Oyunlara Gozetim Haricinde İzin Verilmemesi Gerekir. Yoksa Bagımlı Hale Gelir.
Laf Soz Dinlemeyen Bireyler Yetisir.

Maalesef Öyle Benim Yegenlerim Var 15 ve 12 Yaslarında 4 Yasından Beridir Tablet Telefon Ellerinde.Kardesime Cok Soyledim Bak İlerde Bu Bagimlilik Haline Gelir Okulda Derslerinden Geri Kalır Veya Laf Söz Geciremessin Kardesim Dedim.Abi Cococuklar Durmuyorlar Dedi.
Bence Kısıtlamadan Ziyade Gunde 1 veya 2 Saat Modem Uzerinden Filtrelenmis Sekilde Kontrol Dahilinde Olabilir.Kontrol Edilemiyorsa Modem Kapatılabilir Belirli Saatlerde Acılması Saglanabilir.
Hele Hele Online Oyunlara Gozetim Haricinde İzin Verilmemesi Gerekir. Yoksa Bagımlı Hale Gelir.
Laf Soz Dinlemeyen Bireyler Yetisir.
Ebeveynler
Çocukların yanında
telefonla uğraşmayacak
Yapboz alsınlar
Barbie vebek vs. Oyuncak Araba vs alsınlar. Top oynasınlar
Dışarda vakit geçirsinler
Çizgifilm izlesinler ama o telefondan en azından liseye geçene kadar aşamalı olarak versinler yani ilkokulda 4 sınıfa kadar hiç vermesinler ortaokulun sonuna kadar da günlük belli bir saatle sınırlandırsınlar. Vs. Vs.
Biz ana babamızın sözünden hiç çıkmazdık ben 10 yaşıma kadar tuşlu telefon görmedim hele sosyal medyaya 17 yaşından sonra girmiştim
O da Twitter dı sadece

1. Türkiye’de “gençlere internet/sosyal medya yasağı” gündemi
Son dönemde Türkiye’de özellikle çocuklar ve gençler için sosyal medya erişimine sınırlama getirilmesi gündeme oturdu:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) çeşitli yaş kısıtlamaları üzerinde çalışmalar yapıyor.
Hürriyet Daily News +1
15 yaş altı (veya 13-16 yaş civarı) gençlerin sosyal medya platformlarına erişimini kısıtlama önerileri tartışılıyor.

Hürriyet Daily News +1
Bu öneri kapsamında, firmaların belirlenen yaş altı kullanıcılar için hesap oluşturmasını engellemesi isteniyor.
Hürriyet Daily News
Resmî açıklamalarda bunun “internet yasaklaması” değil, çocukların çevrimiçi zararlı içeriklerden korunması için bir düzenleme olduğu belirtiliyor.
Instagram
Neden gündemde?
Hükümet yetkililerinin ifade ettiği başlıca gerekçeler şunlar:
Aşırı sosyal medya kullanımının gençlerde uyku bozukluğu, dikkat eksikliği, özgüven kaybı gibi problemlere yol açması iddiası.
ertv.com.tr
Siber zorbalık, şiddet, müstehcen içerik, bağımlılık ve psikolojik zararlar gibi risklere karşı önlem ihtiyacı.
Hürriyet Daily News
Durum hâlâ taslak aşamasında: Bu düzenlemeler tamamen yasalaşmış değil; parlamentoda ve ilgili kurumlarda tartışılıyor.
2. Bu tür yasak ve düzenlemeler sadece Türkiye’ye özgü değil
Türkiye’deki tartışmayı küresel bağlamda da görmek faydalı:
Pek çok ülke çocukların sosyal medya erişimini yaş sınırıyla sınırlandırıyor veya ebeveyn izni koşulları koyuyor (ör. Fransa, Almanya, ABD’de eyaletler, Avustralya).
Anadolu Ajansı
Örneğin Avustralya’da 16 yaş altı erişim sınırları tartışılıyor; bazı Avrupa ülkelerinde de benzer yaş sınırlamaları var.
Anadolu Ajansı
WHO ve UNICEF gibi uluslararası kurumlar gençlerin çevrimiçi deneyimlerinin zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini inceleyerek ülkelerin önlem almasını teşvik ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü
3. Türkiye’de internet/sosyal medya kontrol politikalarının geçmişi
Bu konu sadece gençlerle sınırlı değil; daha genel bir “internet düzenleme ve erişim kontrolü” politikası çerçevesine oturuyor:
Türkiye’de mevcut 5651 sayılı İnternet Kanunu internet içeriğini düzenlemek ve bazı sitelerle içerikleri engellemek için kullanılabiliyor.
Vikipedi
Önceki yıllarda Instagram, Discord, Roblox gibi platformlara geçici erişim engelleri uygulanmıştı.
Vikipedi
Bu nedenle gençlere yönelik kısıtlamalar, daha geniş kapsamlı dijital politika ve içerik kontrolündeki bir sonraki adım olarak değerlendiriliyor.

Ebeveynler
Çocukların yanında
telefonla uğraşmayacak
Yapboz alsınlar
Barbie vebek vs. Oyuncak Araba vs alsınlar. Top oynasınlar
Dışarda vakit geçirsinler
Çizgifilm izlesinler ama o telefondan en azından liseye geçene kadar aşamalı olarak versinler yani ilkokulda 4 sınıfa kadar hiç vermesinler ortaokulun sonuna kadar da günlük belli bir saatle sınırlandırsınlar. Vs. Vs.
Biz ana babamızın sözünden hiç çıkmazdık ben 10 yaşıma kadar tuşlu telefon görmedim hele sosyal medyaya 17 yaşından sonra girmiştim
O da Twitter dı sadece

Hocam bu yeni nesil anne babalar hakikaten çok ilginç ya. Aynı yaşta olduğumuz bir arkadaşın oğluyla AVM'ye gittik. Arkadaşım, kocası ben ve oğulları. Çocuk 4 yaşında falan, en hiperaktif dönemleri. Koşarken düştü dizlerinin üzerine ve ellerini yere koydu süründü falan. Ya babanın hallerini göreceksin. Bağırıyor çağırıyor, cebinden hemen ıslak mendil çıkarttı sürüyor da sürüyor. "Ya olm ne yapıyorsun sen?" dediğimde bana "Abi yerler çok mikroplu, binlerce kişi yürüyor buralarda" falan diyor. Ulan çocukluğunda yerden kalkmayan adamlar nelerle uğraşıyor. :D

Avustralya yasağını burada yazıp herkes pundunda bekliyor demiştim. Açıklamayı okudum. Avustralya da böyle diye örnek verilmiş. Koptup. Kardeşim yapın ne yapacaksanız da kopya çekmeyin. Taslak komedi Avusturalya'dan kopayala yapıştır. Bizde Avustralya gibi her haltın temsilcisi mi var? Adamlar orada o yasayı geçireceğim diye 2 yıl ön hazırlıklar, toplumu ikna çalışmaları.....bir sürü iş yapmışlar. Ama gençler tüzel kişilik halinde mahkemeye gidiyor ve oranın yasalarına göre bunu alabilirler de ya da kanunda revizyona gidlir. Bizde o hakkını arayacak gençlik olsa ben zaten açarım internetin musluklarını sonuna kadar. Bizde ne olacak temsilcilikler yok. O yok Bu yok. Ön hazırlık yok. Youtube'u kapattım. İyi kapat. Biri sürü ders anlatan hoca da youtube'da. Çocuk ona nasıl erişecek o zaman? ISS'yı kafaladım. Olmadı bant daraltım ile gitmez bu işler. Toplumların realitesine uymayan kanunlar hep ters teper. En modern demokraside de monarşide de böyledir. Değişmez. Kanunların ruhu neden bir şey var. Boşuna bu kavram ortaya konup benimsenmemiş. Çok sağlam çalışılması lazım öyle bir kanunun çıkması için. Yoksa olmaz.

Avustralya yasağını burada yazıp herkes pundunda bekliyor demiştim. Açıklamayı okudum. Avustralya da böyle diye örnek verilmiş. Koptup. Kardeşim yapın ne yapacaksanız da kopya çekmeyin. Taslak komedi Avusturalya'dan kopayala yapıştır. Bizde Avustralya gibi her haltın temsilcisi mi var? Adamlar orada o yasayı geçireceğim diye 2 yıl ön hazırlıklar, toplumu ikna çalışmaları.....bir sürü iş yapmışlar. Ama gençler tüzel kişilik halinde mahkemeye gidiyor ve oranın yasalarına göre bunu alabilirler de ya da kanunda revizyona gidlir. Bizde o hakkını arayacak gençlik olsa ben zaten açarım internetin musluklarını sonuna kadar. Bizde ne olacak temsilcilikler yok. O yok Bu yok. Ön hazırlık yok. Youtube'u kapattım. İyi kapat. Biri sürü ders anlatan hoca da youtube'da. Çocuk ona nasıl erişecek o zaman? ISS'yı kafaladım. Olmadı bant daraltım ile gitmez bu işler. Toplumların realitesine uymayan kanunlar hep ters teper. En modern demokraside de monarşide de böyledir. Değişmez. Kanunların ruhu neden bir şey var. Boşuna bu kavram ortaya konup benimsenmemiş. Çok sağlam çalışılması lazım öyle bir kanunun çıkması için. Yoksa olmaz.

Instagram, X ve TikTok'un kesinlikle yasaklanması lazım. Orada olan hocalardan zaten bir cacık olmaz. Ama Youtube gittiği zaman sıkıntı olabilir. Ya da başka platformların doğuşunu izleriz. Sadece hocaların ücretsiz bir şekilde ve Youtube'daki gibi izlenme başına para kazandığı yeni bir sistem olabilir, bilemiyorum. Ama dediğim 3 sosyal medya platformu yasaklanmalı.

Instagram, X ve TikTok'un kesinlikle yasaklanması lazım. Orada olan hocalardan zaten bir cacık olmaz. Ama Youtube gittiği zaman sıkıntı olabilir. Ya da başka platformların doğuşunu izleriz. Sadece hocaların ücretsiz bir şekilde ve Youtube'daki gibi izlenme başına para kazandığı yeni bir sistem olabilir, bilemiyorum. Ama dediğim 3 sosyal medya platformu yasaklanmalı.
Ben regülasyon taraftarıyım. Yanlış anlaşılma olmasın. Ama bunu planlı programlı, önce platformlarla görüşüp gerekli düzenlemelerin yapılması, bizim sistemimize göre ayarlanması gerekli. Öyle başka ülkeye göre kopyala yapıştır kanunla olmaz bu işler. Avustralya bunu 2,5 yıldır planlıyordu. Tüm teknik yapı hazırlandı ama ona rağmen yolunda gitmeyen dolu şey var. Bizde daha temsilcilikler yok ki? Tam olarak kurumsal temsilcilik taşımadı çoğu burada. Bizim mevcut durumumuza göre bir taslak olsaydı ok derdim. Bu haliyle bunun gideceği yer ISS ile ve BDK ile çözüm arayışı olur. Bandı daha ne kadar daraltacaklar merak ediyorum. Hem normal kullanıcı neden bundan etkilensin? Saçmalık. Sonra al başına belayı. Uğraş dur.

Ben regülasyon taraftarıyım. Yanlış anlaşılma olmasın. Ama bunu planlı programlı, önce platformlarla görüşüp gerekli düzenlemelerin yapılması, bizim sistemimize göre ayarlanması gerekli. Öyle başka ülkeye göre kopyala yapıştır kanunla olmaz bu işler. Avustralya bunu 2,5 yıldır planlıyordu. Tüm teknik yapı hazırlandı ama ona rağmen yolunda gitmeyen dolu şey var. Bizde daha temsilcilikler yok ki? Tam olarak kurumsal temsilcilik taşımadı çoğu burada. Bizim mevcut durumumuza göre bir taslak olsaydı ok derdim. Bu haliyle bunun gideceği yer ISS ile ve BDK ile çözüm arayışı olur. Bandı daha ne kadar daraltacaklar merak ediyorum. Hem normal kullanıcı neden bundan etkilensin? Saçmalık. Sonra al başına belayı. Uğraş dur.

Hocam bizim ülkede neyin hazırlığı oldu da bunun hazırlığı olsun? 🤣🤣 Anca son dakika gelen kanunun kararı, sonrasında uğraşmalı işler.

Geri