🎓 Özel üniversiteler bu yıl boş kalacak

BabaPro

Paylaşımcı
Konular
75
🎓 Özel üniversiteler bu yıl boş kalacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, devlet üniversitelerinin doluluk oranının neredeyse yüzde 99’a ulaştığını gösterirken, vakıf üniversitelerinde doluluk oranı yalnızca %76 ile sınırlı kaldı. Balkan Üniversitesi %19, Altınbaş Üniversitesi ise %46,9 oranında dolabildi.

📌 Genel durum:

Toplam kontenjan: 713 bin

Yerleşen aday sayısı: 659 bin 483

Boş kontenjan: 53 bin 538 (3 bin 65 devlette, 44 bin 142 vakıf üniversitelerinde)

Liseyi bu yıl bitirip sınava giren 812 bin 210 öğrenciden 577 bini hiç tercih yapmadı.

💡 Boş kalan bölümler ve sayılar:

Tıp: 456

Hukuk: 807

Diş Hekimliği: 764

Fen Bilgisi Öğretmenliği: 675

İnşaat Mühendisliği: 459

Mimarlık: 556

İlköğretim Matematik Öğretmenliği: 422

📌 Hiç tercih edilmeyen programlar:
150 bölüm, kontenjanı 10 ve üzeri olmasına rağmen hiç öğrenci almadı. Bunların çoğu mühendislik ve yapay zeka bölümleriydi. Örnekler:

Aydın Üniversitesi Arapça Öğretmenliği: 0 yerleşen

Topkapı Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği: 0 yerleşen

Balkan Üniversitesi Hukuk: 0 yerleşen

📊 Üniversiteler arasında doluluk farkları:

Altınbaş Üniversitesi: %46,9

Arel Üniversitesi: %60

Beykent Üniversitesi: %50,9

Esenyurt Üniversitesi: %57

Galata Üniversitesi: %60

Topkapı Üniversitesi: %54

Balkan Üniversitesi: %19

Kocaeli Sağlık Üniversitesi: %56

💬 Eğitim Uzmanı Salim Ünsal:
“Vakıf üniversitelerinin yüksek ücretleri, doluluk oranlarını ciddi şekilde etkiledi. Devlet üniversiteleri dolmuş olsa da, vakıf üniversitelerinde ekonomik nedenlerle boşluklar oluştu. Bu yıl boş kontenjanların toplamda 100 bini bulmasını bekliyorum.”

⚠️ Öne çıkan diğer veriler:

Aynı bölümde puan farkları çok yüksek: Örneğin Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde en yüksek puan 543, en düşük 144 → 399 puan fark

Tıp fakültesinde en yüksek puan 562, en düşük 445,7 → 117 puan fark

Nişantaşı Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ilk sıradaki 384, son sıradaki 159 puan aldı → 254 puan fark

Bu yıl YKS sonuçları, ekonomik etkenler ve tercihlerdeki değişimlerin özel üniversiteler üzerindeki etkisini net şekilde ortaya koydu.

Geri