Öneri NTLite ile Özel Windows (Custom Windows) Yapma Rehberi

tekkan

Paylaşımcı
Konular
64

Selamlar

Konu içeriği yapay zeka tarafından hazırlanmıştır .

Detaylı kullanım için en alta video bırakılmıştır.

NTLite ile Özel Windows (Custom Windows) Yapma Rehberi​

NTLite, Windows kurulumlarını özelleştirmenizi sağlayan güçlü bir araçtır. NTLite kullanarak kendi ihtiyacınıza uygun bir Windows kurulum medyası nasıl hazırlanır aşağıda yazılı ve görsel olarak anlatılmıştır.

1. NTLite Nedir?​

NTLite, Windows ISO dosyalarını düzenlemenize, gereksiz bileşenleri kaldırmanıza, sürücüleri ve güncellemeleri entegre etmenize olanak sağlayan bir araçtır. Özellikle sistem yöneticileri ve bilgisayar meraklıları tarafından tercih edilir.

2. Gerekli Araçlar ve Dosyalar​

• NTLite ( )
  • Orijinal Windows ISO dosyası (Microsoft’tan indirilebilir)
  • Boş bir USB bellek (kurulum medyası için)
  • Yeterli boş alan (10 GB üzeri önerilir)

3. ISO Dosyasını Hazırlama​

1. Microsoft’un sitesinden Windows ISO dosyasını indir.
  2. ISO dosyasını bir klasöre çıkar (örneğin C:\WinCustomISO).

4. NTLite ile İşleme Başlama​

1. NTLite’ı çalıştır.
  2. "Ekle" > "İmaj dizini ekle" seçeneğiyle çıkardığın klasörü seç.
  3. Windows sürümünü seç ve “Yükle” butonuna bas.

5. Özelleştirme Adımları​

a) Bileşenleri Kaldırma​

Gereksiz bulduğun bileşenleri kaldırmak için:

• Sol menüden “Bileşenler”e gir.
  • Kaldırmak istediğin uygulamaları, servisleri veya sürücüleri seç.

b) Otomatik Kurulum (Unattended Setup)​

• “Cevapsız Kurulum” sekmesinde, kullanıcı adı, bölge, dil ve lisans anahtarı gibi bilgileri gir.
  • Bu sayede kurulumda elle müdahale gerekmez.

c) Güncellemeleri ve Sürücüleri Entegre Etme​

• “Güncellemeler” sekmesinden .msu veya .cab güncellemeleri ekleyebilirsin.
  • “Sürücüler” sekmesinden donanım sürücülerini ekle.

d) Servis ve Ayarları Değiştirme​

• “Servisler” sekmesinden sistem hizmetlerini yapılandır.
  • “Ayarlar” sekmesinden performans, güvenlik ve kullanıcı arayüzü gibi ayarları değiştir.

6. ISO Oluşturma​

1. Tüm ayarlamalar bittikten sonra "Uygula" sekmesine git.
  2. “Görüntüyü ISO olarak kaydet” seçeneğini işaretle.
  3. ISO dosyasını oluştur ve kaydet.

7. USB'ye Yazdırma ve Kurulum​

• ISO dosyasını Rufus veya benzeri bir araçla USB’ye yazdır.
  • Bilgisayarını bu USB ile başlatarak özelleştirilmiş Windows’u kurabilirsin.

Son düzenleme:
Dostum elinize sağlık. Saygılar.
Video yu hazırlayan Yusuf kardeşimizin eline sağlık üstad. Konuyu açmama vesile oldu , ben çok bir şey yapmadın yani. Ben de saygılarımı sunuyorum.

Youtube videosu gayet net açıklıyor olayı. Oldukça işe yarayacak bir uygulama. Özellikle de yeniden yükleme sonrası sürücüleri tek tek yüklemek yerine direkt olarak entegre ederek kullanabilmek hoşuma giden tarafı oldu.
Çok yeni bir sistem değilse her ay yeni bir güncelleme gelmiyorsa sürücülere benimki gibi birkaç ayda bir gelirse gelir durumundaysa eğer tek seferde son sürüm sürücüleri yükleyip hazırda bir iso bekletmek ve lazım olduğunda laptop'a özel oluşturup kurulumu sağlamak iyi bir olay.

Müsait olduğum bir zamanda kesin denerim kullanmayı.

1749483331081

Bakalım daha ne kadar sürecek. Güncelleştirmeleri entegre et demiştim keşke demeseydim diyorum şimdi çünkü bayadır onların bitmesini bekliyordum.
Baya uzun sürdü güncelleştirmeleri entegre etme aşaması.

MSIX/APPX kısmı hızlı geçti.

Sürücüleri entegre etmesi en hızlı kısımlardandı.

Görüntüdeki değişiklikleri kaydet kısmı da tamamlandıktan;
Görüntü dosya yapısını optimize edin (dışarı aktarın WIM) kısmı uzun sürüyor. Bekliyorum onu da şu anda hala. Ne zaman bitecek bilmemek biraz düşündürücü yani keşke bir % göstergesi ya da time lapse olsaydı.

1749483869447

Buraya kadarki işlemleri yaparken Defeneder'ı kapatmamıştım. Baktım ki ilerlemiyor bekletiyor onu kapattım ve Görüntüdeki değişiklikleri kaydet yeşil ve bitti olarak görünmesine rağmen yeniden başladı yüzdelik olarak ilerlemeye.

1749484472508

Bu işlem ise hemen hemen 2/3 saniyede bir yüzde 1 ilerleyerek devam etti. Yani 3 dakikaya yakın sürdü.
Ardından görüntü dosyasını optimize etme aşaması da beklete beklete ilerledi. Her %14'lük ilerleme sonrası bir dakika kadar belki de daha fazla bekletip bir %14 daha ilerleyerek devam etti.

35 dakika 25 saniyede bitti.

1749485467450

Emin değilim ama tahminimce en başından defender'i kapatmış olsaydım biraz daha kısa sürede bitebilirdi diye düşünüyorum.

@Latte Sanırım bilgisayar bileşenleri işlem süresi açısından belirleyici bir etken .Tabi ki eklenip çıkartılan şeyler de süreyi azaltıp, çoğaltacaktır. Deneyimlerini vakit ayırıp aktardağın için, Teşekkürler.

@Latte Sanırım bilgisayar bileşenleri işlem süresi açısından belirleyici bir etken .Tabi ki eklenip çıkartılan şeyler de süreyi azaltıp, çoğaltacaktır. Deneyimlerini vakit ayırıp aktardağın için, Teşekkürler.

Bileşenlerin hıza + katkısı olmuştur aksi değil ondan eminim ;))
Bence en büyük etken güncelleştirmeleri eklemek oldu sürenin uzamasında ve defender'i kapatmadan başlayıp devam etmek.

Kullanacak olanlar bunlara dikkat ederse iyi olacaktır.

Geri