remixtik
Paylaşımcı
- Konular
- 155
Neden Ayçiçek Yağından Zeytinyağına Geçtim?
Son dönemde beslenme düzenimi daha sağlıklı ve doğal bir hale getirmeye çalışırken, kullandığım yağları da gözden geçirme ihtiyacı duydum. Ayçiçek yağı yıllardır mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir ürün olsa da, hem sağlık açısından hem de kendi vücudumun verdiği tepkiler açısından artık bana uygun olmadığını fark ettim. Bu nedenle daha doğal, daha temiz ve daha güvenilir bir seçenek olan zeytinyağına geçmeye karar verdim.
Zeytinyağı, özellikle soğuk sıkım sızma haliyle güçlü bir iltihap karşıtı özelliğe sahip. Beslenmemde iltihap riskini azaltmaya çalıştığım için bu benim için önemli bir avantaj oldu. Ayçiçek yağı yüksek ısıda daha kolay oksitlenip iltihap tetikleyebilirken, zeytinyağı daha stabil ve daha sağlıklı bir yapıya sahip.
Ayrıca günlük beslenme şeklimde mümkün olduğunca katkısız, işlenmemiş ve hafif gıdalar tercih ediyorum. Zeytinyağı tam olarak bu çizgiye uyuyor. Yemeklere verdiği hafif ve doğal tat da benim damak zevkime daha uygun. Ayçiçek yağının bıraktığı ağır tat ve his artık bana hitap etmiyordu.
Sonuç olarak ayçiçek yağından zeytinyağına geçişim; daha sağlıklı, daha sade, daha doğal bir beslenme alışkanlığı oluşturma isteğimin bir parçasıydı. Vücudumun daha iyi hissettiği, içime daha çok sinen bir tercih olduğu için bu değişikliği kalıcı hale getirdim.
Zaten genel olarak bakıldığı vakit ben margarin,ve diğer katı yağlardan oldukça uzak duran birisiyimdir.Şimdi son halka olan yağ konusunda daha çok bilinçlendim,ekmek gibi beyaz un içeren maddeleri bıraktım ve daha sağlıklı his ediyorum kendimi
Ayçiçeği Yağı
Artıları
Nötr tadı nedeniyle yemeklerde baskın aroma bırakmaz.
Pişirme ve kızartma için yaygın olarak kullanılır.
Fiyat olarak genelde daha ekonomiktir.
Eksileri
Yüksek omega-6 içerir → iltihap riskini artırabilir.
Yüksek ısıda daha hızlı oksitlenir.
Rafine olduğu için daha fazla işlem görür.
Sağlık açısından zeytinyağına göre çok daha zayıf bir yağdır.
Zeytinyağı
Artıları
Güçlü anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) özelliklere sahiptir.
Antioksidanlar açısından zengin (polifenoller).
Yüksek ısıda daha stabil ve güvenlidir.
Doğal bir ürün; soğuk sıkım sızma neredeyse hiç işlem görmez.
Yemeklere daha hafif ve doğal bir lezzet katar.
Eksileri
Ayçiçek yağına göre daha pahalı olabilir.
Aroması bazı yemeklerde belirgin olabilir (herkes nötr tat beklemeyebilir).
Hangi zeytinyağını seçmeliyim sorusuna şunu diyebilirim.
Natürel sızma zeytinyağı seçin çünkü riviera zeytinyağı alınmaz bunun nedenleri şundan dolayı
Riviera zeytinyağı karışım zeytinyağıdır doğal değildir işlem görmüştür
Son dönemde beslenme düzenimi daha sağlıklı ve doğal bir hale getirmeye çalışırken, kullandığım yağları da gözden geçirme ihtiyacı duydum. Ayçiçek yağı yıllardır mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir ürün olsa da, hem sağlık açısından hem de kendi vücudumun verdiği tepkiler açısından artık bana uygun olmadığını fark ettim. Bu nedenle daha doğal, daha temiz ve daha güvenilir bir seçenek olan zeytinyağına geçmeye karar verdim.
Zeytinyağı, özellikle soğuk sıkım sızma haliyle güçlü bir iltihap karşıtı özelliğe sahip. Beslenmemde iltihap riskini azaltmaya çalıştığım için bu benim için önemli bir avantaj oldu. Ayçiçek yağı yüksek ısıda daha kolay oksitlenip iltihap tetikleyebilirken, zeytinyağı daha stabil ve daha sağlıklı bir yapıya sahip.
Ayrıca günlük beslenme şeklimde mümkün olduğunca katkısız, işlenmemiş ve hafif gıdalar tercih ediyorum. Zeytinyağı tam olarak bu çizgiye uyuyor. Yemeklere verdiği hafif ve doğal tat da benim damak zevkime daha uygun. Ayçiçek yağının bıraktığı ağır tat ve his artık bana hitap etmiyordu.
Sonuç olarak ayçiçek yağından zeytinyağına geçişim; daha sağlıklı, daha sade, daha doğal bir beslenme alışkanlığı oluşturma isteğimin bir parçasıydı. Vücudumun daha iyi hissettiği, içime daha çok sinen bir tercih olduğu için bu değişikliği kalıcı hale getirdim.
Zaten genel olarak bakıldığı vakit ben margarin,ve diğer katı yağlardan oldukça uzak duran birisiyimdir.Şimdi son halka olan yağ konusunda daha çok bilinçlendim,ekmek gibi beyaz un içeren maddeleri bıraktım ve daha sağlıklı his ediyorum kendimi
Ayçiçeği Yağı
Artıları
Nötr tadı nedeniyle yemeklerde baskın aroma bırakmaz.
Pişirme ve kızartma için yaygın olarak kullanılır.
Fiyat olarak genelde daha ekonomiktir.
Eksileri
Yüksek omega-6 içerir → iltihap riskini artırabilir.
Yüksek ısıda daha hızlı oksitlenir.
Rafine olduğu için daha fazla işlem görür.
Sağlık açısından zeytinyağına göre çok daha zayıf bir yağdır.
Zeytinyağı
Artıları
Güçlü anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) özelliklere sahiptir.
Antioksidanlar açısından zengin (polifenoller).
Yüksek ısıda daha stabil ve güvenlidir.
Doğal bir ürün; soğuk sıkım sızma neredeyse hiç işlem görmez.
Yemeklere daha hafif ve doğal bir lezzet katar.
Eksileri
Ayçiçek yağına göre daha pahalı olabilir.
Aroması bazı yemeklerde belirgin olabilir (herkes nötr tat beklemeyebilir).
Hangi zeytinyağını seçmeliyim sorusuna şunu diyebilirim.
Natürel sızma zeytinyağı seçin çünkü riviera zeytinyağı alınmaz bunun nedenleri şundan dolayı
Riviera zeytinyağı karışım zeytinyağıdır doğal değildir işlem görmüştür