MEB’den Yeni Lise Sistemi: “2+2 Modeli”

Star

Üye
Konular
9
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise eğitim sisteminde köklü bir değişiklik için hazırladığı “2+2 modeli” çalışmalarını tamamladı. Yeni modele göre lise eğitimi iki kademeden oluşacak. İlk iki yıl yani 9. ve 10. sınıflar zorunlu olacak. Bu dönemi tamamlayan öğrenciler “Temel Lise Diploması” alabilecek. Dileyen öğrenciler ise 11. ve 12. sınıflarda akademik ya da mesleki alanda eğitimine devam edecek.

Bu sistemin amacı öğrencilerin ders yükünü azaltmak, sınav baskısını hafifletmek, bireysel gelişimlerini desteklemek ve Türkiye’yi uluslararası eğitim standartlarına yaklaştırmak olarak açıklandı. Böylece öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilebildiği daha esnek bir yapı kurulması hedefleniyor.

Taslak sistemin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kabine toplantısında sunulması bekleniyor. Ardından Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve AK Parti TBMM Grubu ile koordineli biçimde kanun teklifi hazırlanacak. Teklif, TBMM Millî Eğitim Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a sunulacak.

Dünyada da benzer uygulamalara rastlanıyor. Almanya’da 6–15 yaş arası, İngiltere’de 5–18 yaş arası eğitim zorunlu. Japonya’da zorunlu eğitim 9 yıl sürüyor ve 15 yaşında sona eriyor. Finlandiya ve İsveç’te 6–16 yaş arasında zorunlu eğitim uygulanırken, ABD’de eyaletlere göre 16 ile 18 yaş arasında değişiklik gösteriyor.

Özetle yeni “2+2 modeli”, eğitimi kısaltmıyor, aksine daha esnek hale getiriyor. Öğrenciler ister 10. sınıfta temel diplomayla eğitimlerini tamamlayacak, isterlerse 11. ve 12. sınıflarda akademik veya mesleki alanda ilerlemeye devam edecekler.

Geri