Linuxla nasıl tanıştınız

Ahmetli

Paylaşımcı
Konular
25
Ben linuxla bilmeden tanışmışım gazeteden CD çıktı anlayamadım ama bilgisayar Windows 8.1 olarak geldi ilk oynadığım oyun Skyrim idi oyunuda çözememiştim Windows Explorer exe hatası verince format atıyordum falan sonra aio runtimes hallediyordu geri kalanını Windows kullanmayıda bilmiyordum öğrenmekde istemiyordum ozamanlar linux nasıl kurulur bilmiyordum iykide kurmamışım pek uğraşmak istemiyordum sinir ediyordu Vista ve 8.1 denedim arayüze bakıyordum veritabana pek bakmıyordum bu çok büyük hata idi neyse programın oyunun herseyin her programı kişileştirme manyaklığım vardı her oyunu falan fakat yapamıyordum yapılanlar ya çok eskide kalmış internette silinmiş falan vesayre yada istediğim herşey çok geç gerçekleşiyordu bilgisayar aleminde internet zaten 17 yaşımda alındı o zaman bişileri kurcalıyordum zaten terminal hariç bilgisayarı kullanma şeklim linux gibi mukalemun bir sistem gibi kullanıyordum kullanmak istiyordum bilgisayarda herşeyi deneyimlemek istiyordum çok geç deneyimledim bişileri ama en iyi hali ile deneyimledim Xbox gibi bir basit interaktif sistem arıyordum steam bigpicture gibi medya centerda bilgisayarı kullanmak istiyordum spesifik işlemlerde masaüstünde gezinmek istiyordum bilgisayar 2014 yılında alındı gazetelerde liveboot linux CD çıkmiştı dedim bu ne programi baktım başka bir işletim sistemi gözüme çok güzel gelmişti inanılmaz bir arayüzü vardı ama içerisinde pek gezinmedim dedim bune içinde birşey anlamadım yapamam dedim sildim sonra her PC baya eskidi android distro linux distro denedim Windows daki alışkanlıklarımı hali hazır kullanabiliyordum format sonrası hersey hallediliyordu basit şekilde sinirlendim falan yapamadığım için deepin linux`a geçtim en son debian sayesinde linuxu. Sevdim halen debian kullanıyorum tam aradığım sistem kendim yapınca bozuyorum yapsamda güncellemek gerekiyor bunu tamamen deepin linux yapıtormuş 2004den beri deepin linux varmış keşke Windows 7 döneminde Windows 7 den neffret etsemde Windows Xp döneminden beri deepin linuxu keşfetseymişim Windowsu değiştirmeye çalışmakla oyunları modlamaya çalışmakla zaman kaybetmeseymişim aradığim herşey alternatif programlarda ücretsiz ve en son çıkan teknolojiyi güvenli şekilde kullanmak efsane birşey Windows Mac OS bitmeli linux en ufak bir hata vermemeli herşeye rağmen linux abi donanımsal yazılımsal hataları düzeltmeye çalışırken yüklemeyi öğrendim dedim ben niye zaman kaybettim diye pişmanım keşke her istediğimi daha erken bulunca şuan yapmak istediklerime odaklansam istediğim programı geçmişte kodlamayla uğraşsaydım windows`a dönüyorum diyenlere güluyorum bende onlar gibiydim

Zamanında merak ve yaş neticesi ile kendisiyle tanıştım gerek debian gerek slackware ile oldukça vakit geçirdim ama her zaman windows kullandım ve kullanmaya da devam ediyorum. O zamanlar orta son, lise çağlarındaydım wifi hack olayına merak salmıştım debian tabanlı kali tabi o zamanlar atası olan backtrack vardı ilk onunla tanıştım sonrasında slackware tabanlı wifislax ile tanıştım. İkisiylede oldukça vakit geçirdim ewil twin attacklar, wps açıkları pin üzerinden wifi kırma ve daha farklı hack işlemleri ile haşır neşir oldum. Hâlâ aktif olarak windows kullanmakla beraber ihtiyaç olduğunda kali ile işimi görüyorum velhasılkelam linuxla tanışma hikâyem tamamen meraktan oldu. :)

Pardus Çalışan CD 1.0 ile tanışıp debian ve arch uzun yıllar kullandım. şu an aklıma geldikçe farklı distro kurar denerim.

İşletim sistemleri merakım ile başladı çoğu dağıtımını kurup denemişliğim var, gelişimini keyifle takip ediyorum kendine özgü kurallarının oluşu ve bazen uğraştırması hoşuma gidiyor, fırsat buldukça bu siteden üst sıralardaki çok beğenilen dağıtımları kurup denerim ;)

Avatarımı tanıyanların gözü yaşlı :)

Linus TORWALDS adını yeni yeni duymaya başlamıştık. Yıl 1995 var yada yok. Zamanın bilgisayar dergilerinden BYTE mı desem PC Net mi desem CD verirdi yanında. Slackware linux cdsi çıktı içinden. Merak ettim kurdum. Command prompta çalışıyor, versiyon kaç aklımda değil.
Mecburen command promptçu olduğumuz için (MSDOS, IBM PC) linux/unix komutları ile sıkıntımız olmadı. Şu an kullandığım MACOS bile linux temelli.

Linus TORWALDS adını yeni yeni duymaya başlamıştık. Yıl 1995 var yada yok. Zamanın bilgisayar dergilerinden BYTE mı desem PC Net mi desem CD verirdi yanında. Slackware linux cdsi çıktı içinden. Merak ettim kurdum. Command prompta çalışıyor, versiyon kaç aklımda değil.
Mecburen command promptçu olduğumuz için (MSDOS, IBM PC) linux/unix komutları ile sıkıntımız olmadı. Şu an kullandığım MACOS bile linux temelli.
Mac OS kullanmadım ama PlayStation linux tabanlı falanda mac OS Darwin çekirdeği nasıl linux temelli android benzeri birşeymi

Hatırlamıyorum tam yılını ancak o zamanlar dergiler CD verirdi. Bir tanesinde Linux vardı. Evdede o zamanlar çöp olan HDD si yanmış eski ( o zamanın eskisini siz düşünün artık) bir laptobum vardı. Ona harici HDD ile kurup bağladım. İnternet bende yoktu ve başvuru yaptığımda ne zaman geleceği de belli değildi. Modem şifreleme şimdiki gibi WPA deği WEP di. Ehh WEP oluncada kırması 10 saniye. Tabi Linuxla kırılıyor bu WEP. İtiraf edeyimki sadece komşunun (yan apartman) internetini kırmak için kullandım. Dediğim gibi 10 saniyede aldım şifreyi. Kendi internetim gelene kadar kullandım.
2-3 ay kadar sonra zaten kendi internetim bağlandı.
Şimdi olsa yaparmıyım? ASLAAA

Zamanında merak ve yaş neticesi ile kendisiyle tanıştım gerek debian gerek slackware ile oldukça vakit geçirdim ama her zaman windows kullandım ve kullanmaya da devam ediyorum. O zamanlar orta son, lise çağlarındaydım wifi hack olayına merak salmıştım debian tabanlı kali tabi o zamanlar atası olan backtrack vardı ilk onunla tanıştım sonrasında slackware tabanlı wifislax ile tanıştım. İkisiylede oldukça vakit geçirdim ewil twin attacklar, wps açıkları pin üzerinden wifi kırma ve daha farklı hack işlemleri ile haşır neşir oldum. Hâlâ aktif olarak windows kullanmakla beraber ihtiyaç olduğunda kali ile işimi görüyorum velhasılkelam linuxla tanışma hikâyem tamamen meraktan oldu. :)
Wifi kırabildin mi bari :D

Wifi kırabildin mi bari :D
Mahallede sağlam wifi bırakmamıştım. O zamanlar sadece pc ile değil telefondan da wifi kırıyordum günümüz modem savunma mekanizmasına göre o zaman ki savunma çok düşüktü çok rahat kırılıyordu şifreler. Şu an dahi bazı wifiler kırılıyor eğer ki bi yerde dsmart net görürseniz mutlaka wifi şifresi kırılır. Tabi uygun program ve uygun android sürüm ile..😂

Mac OS kullanmadım ama PlayStation linux tabanlı falanda mac OS Darwin çekirdeği nasıl linux temelli android benzeri birşeymi
Linux demeyelim de aslında hepsinin altında UNIX var..
Komutlar neredeyse aynı..
MACOS UNIX bazlı BSD üzerine geliştirilmiş.

Konuyu görüntüleyenler

Geri