remixtik
Paylaşımcı
- Konular
- 88
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik şu anda siteye yerleşik Safari tarayıcısını kullanarak erişmeyi gerektirmektedir.
Çakallık çukulluk işteVeriyor zaten. En son güncelleme istemeden kullanayım dedim. O da yemedi. Üst android üsürümü istiyor.
Telefon o kadar eski ki geliştiricler Rom yapmayı bırakmış.-3th parti güvendiğiniz platformlardaki modlu whatsapp vb. Uygulamalar denenebilir.
-Root yöntemi denenebilir
-Custom ROM Yöntemi denenebilir
Valla ben Sony Xperia xa1 ultra kullanıyordum ne güzel sonra bozuldu telefonun kasası ekranı falan eskimişti realme aldımTelefon o kadar eski ki geliştiricler Rom yapmayı bırakmış.Android 8. Zaten kasıyor kağnı gibi. Root falan baktım. Uygun Rom yoksa Root anlasım oluyor. Medikal cihazların uygulamarı düzgün rom bulup bulup atsam da çalışmıyor. Gerçi şimdi de çalışmıyor. Onlar da yüksek sürüm istiyor. Vehasıl telefon değiştir diyor birileri. Bakıyorum ama uçmuş fiyatlar. @remixtik dediği gibi çakallık. Çakallık de değil. Teknolojik zorlabalık.
Ampulün Hiç Bilinmeyen Hikâyesi: Phoebus KarteliTelefon o kadar eski ki geliştiricler Rom yapmayı bırakmış.Android 8. Zaten kasıyor kağnı gibi. Root falan baktım. Uygun Rom yoksa Root anlasım oluyor. Medikal cihazların uygulamarı düzgün rom bulup bulup atsam da çalışmıyor. Gerçi şimdi de çalışmıyor. Onlar da yüksek sürüm istiyor. Vehasıl telefon değiştir diyor birileri. Bakıyorum ama uçmuş fiyatlar. @remixtik dediği gibi çakallık. Çakallık de değil. Teknolojik zorlabalık.
cokta ucuk degil gecen amazonda galiba cocuklar gosterdi 20 bin tl ye reedr s19 veriyorlar 10 tane tanesi 2 bin tl ye geliyor ben 2023de 3.5 bin tl ye almistim halen kullaniyom p13 modelini hic bisey yuklemedikce sorun yok yani 10 tane resim yukleyince hafizan doldu diyo bide 128 gb olacak nasil bi tokatcilik anlamadimTelefon o kadar eski ki geliştiricler Rom yapmayı bırakmış.Android 8. Zaten kasıyor kağnı gibi. Root falan baktım. Uygun Rom yoksa Root anlasım oluyor. Medikal cihazların uygulamarı düzgün rom bulup bulup atsam da çalışmıyor. Gerçi şimdi de çalışmıyor. Onlar da yüksek sürüm istiyor. Vehasıl telefon değiştir diyor birileri. Bakıyorum ama uçmuş fiyatlar. @remixtik dediği gibi çakallık. Çakallık de değil. Teknolojik zorlabalık.
Senin söylediğin marka berbatcokta ucuk degil gecen amazonda galiba cocuklar gosterdi 20 bin tl ye reedr s19 veriyorlar 10 tane tanesi 2 bin tl ye geliyor ben 2023de 3.5 bin tl ye almistim halen kullaniyom p13 modelini hic bisey yuklemedikce sorun yok yani 10 tane resim yukleyince hafizan doldu diyo bide 128 gb olacak nasil bi tokatcilik anlamadim
ne berbati reis efsane dolandiricilik cihazi birader servise gonderdi 1750₺ istedi garantili telefona yaptirmicam dedi o zaamn 750 tl korgo ucreti cikardilar o da size kalsin deyip istemedi cihaziSenin söylediğin marka berbat
Ama ben sana söyleyeyim reeder var ya çok pis batacak çok pis zamanında bak hatırlarsın Trident vardı Çin malı telefonlar bak Emin ol onlar bile daha iyiydine berbati reis efsane dolandiricilik cihazi birader servise gonderdi 1750₺ istedi garantili telefona yaptirmicam dedi o zaamn 750 tl korgo ucreti cikardilar o da size kalsin deyip istemedi cihazi
Phoebus karteli olayı ekonomi-politik tarihin ne önemli konularından. Şimdiki planlı eskitme sisteminin temeli. Ama artık iş orayı da geçti.Ampulün Hiç Bilinmeyen Hikâyesi: Phoebus Karteli
1920’lerin sonunda elektrik artık her eve giriyor, dünya ilk kez geceleri de gerçekten “aydınlık” yaşamaya başlıyordu. O dönemde ampuller bugün bildiğimiz kadar hassas değildi; doğru yapıldığında 2.000–2.500 saat yanabiliyorlardı. Hatta ABD’de bir itfaiyede 120 yıldır yanan bir ampul hâlâ duruyor (Centennial Light). Yani teknoloji izin veriyorsa “uzun ömürlü ampul imkânsızdı” diyemezsin.
İşte tam bu dönemde, dünyanın büyük ışık devleri bir masanın etrafında toplandı. Tesadüfen değil; satışlar yavaşlamıştı. Çünkü bir ampul yıllarca bozulmuyorsa… insan neden yenisini alsın?
Kimler vardı o masada?
Philips (Hollanda)
Osram (Almanya)
General Electric – GE (ABD)
Compagnie des Lampes (Fransa)
Associated Electrical Industries (İngiltere)
Tokyo Electric (Japonya) – daha sonra
Ve diğer bölgesel üreticiler
Hepsi tek tek güçlüydü, ama birlikte olduklarında neredeyse dünya aydınlatma piyasasının yüzde 90’ını kontrol ediyorlardı.
Peki ne istediler?
Gündelik dille söyleyeyim:
“Bu ampuller fazla dayanıklı. Biz standart bir ömür belirleyelim, herkes buna uyacak. Fazla uzun ömür üretmek yasak olacak.”
Bu anlaşmanın adı: Phoebus Karteli (1924).
Kağıt üzerinde amaç “standartizasyondu”. Gerçekte ise; satışların düşmesini engellemek ve öngörülebilir bir pazar yaratmaktı.
1000 saatlik sınır
Kartelin en tartışmalı kararı buydu.
2.000 saat yanabilen ampuller bir anda “ideal ömür 1.000 saat” ilan edildi.
Üye şirketler üretim hatlarını buna göre ayarladı, hatta anlaşmada şöyle bir madde vardı:
“Kim 1000 saatten daha uzun ömürlü bir ampul üretirse, ceza ödeyecek.”
Evet, daha iyi bir ürün çıkarmak suçtu.
Firmalar birbirini kontrol etmek için özel laboratuvarlar kurdu. Testler yapıldı, numuneler incelendi. Aşan şirketlere gerçekten ceza kesildi.
Bu kötü niyet miydi?
Şimdi samimi olalım: evet, niyet tamamen “müşteriye daha az ömür sunalım” değildi; aynı zamanda:
üretimi ucuzlatmak,
tüm ülkelerde tek bir kalite standardı oluşturmak,
fiyat rekabetini azaltmak
gibi kendi içlerinde mantıklı görünen hedefleri vardı.
Ama sonuç aynıydı:
Ampuller daha kısa ömürlü hale geldi ve insanların daha sık ampul alması sağlandı.
Kartelin Sonu
Kartel 1930’larda ortaya saçılmaya başladı. Bazı ülkelerdeki rekabet kurumları şüpheleniyordu, şirketler arası iletişim basına sızdı. İkinci Dünya Savaşı çıkınca kartel fiilen çöktü.
Fakat bıraktığı iz kalıcı oldu:
Bugün hâlâ pek çok insan “planlı eskitme” dendiğinde ilk olarak Phoebus Karteli’ni hatırlıyor.
Çünkü tarihte belgeleriyle kanıtlanmış ilk büyük tüketim yönlendirme operasyonu buydu.
Geride ne kaldı?
Şöyle düşünün:
Bir grup dev şirket, daha çok satmak için bir ürünün ömrünü bilinçli olarak sınırladı.
Bugün telefon bataryalarından yazıcılara kadar birçok üründe insanların duyduğu güvensizlik, işte bu “Planlı Eskitme (Planned Obsolescence)" ilk örneklerinden yalnızca bir tanesi diğerlerini düşünün...
Maalesef tüketim çılgınlığı ve popüler kültürün köleleri haline geldik, insanlar okumaz fakat duyma cahili hallerine geldi...Phoebus karteli olayı ekonomi-politik tarihin ne önemli konularından. Şimdiki planlı eskitme sisteminin temeli. Ama artık iş orayı da geçti.
Okumak ah ahMaalesef tüketim çılgınlığı ve popüler kültürün köleleri haline geldik, insanlar okumaz fakat duyma cahili hallerine geldi...