Arabirim'lerle başım dertte.

Mr_YAMYAM

Paylaşımcı
Puan 33
Çözümler 0
@Mr_YAMYAM
Oluşturduğum DVD film arşivim için bir STORAGE diski edinmiştim.
ISO dosyalarını günü birlik yavaş yavaş oluşturmuş olsam da, bunları kayıpsız MKV ye çevirip geçici diskime kaydettim.
Ancak ana diske taşınması USB2.0 arabirimi ile yapılmak zorunda olduğu için dosya transferleri 25-30MB/sn gibi hızlarla ilerliyor.
Ekran Görüntüsü - 2026-09-24 20-35-18.png
Taşınması gereken daha onlarca film için karıştırmadan tek tek yapmak zorundayım. Bu da beni delirtiyor.
Daha modern PC'im de var. USB3.1 arabirimli. Ancak bu PC de de geçici STORAGE için (1TB SSD) yer bulunmuyor.

Eski pc de her dosyayı tek tek almak için usb 2 ile başka şansınız sizde biliyorsunuz ki yok.

Disk sata arabirim ise Usb 3.1 sata usb arabirim edinerek yeni pc deki usb 3.1 de yapmak zaman açısından daha iyi seçenek.Avantajı yazma hızı kaynaklı.
Ben öyle yapıyorum.
Normal sata baglantısı disk sata 3 değilse hız eski diskten dolayı sata yapısı kaynaklı değişmiyor tecrübe ile sabittir.
Usb 3.1 de data alış verişi kaynaklı biraz daha iyi sonuç veriyor lakin kopyalama aşamasında kesinlikle başka işlemler yapılmayacak bir pc de yapılması iyi sonuca yardımcı oluyor.

Biliyorsunuz ki Ssd yuvasına gerek yok Pcie ex.4 olan yuva varsa yada pci ex 16 nın 8x olan boşta slotu varsa nvme çevirici edinerek m2 baglantısı oluşturabilirsiniz.Sadece biraz kaynak ayırmayınız gerekiyor. 😊

Biraz daha pahalı olsada usb üzerinden çalışan thunderbolt ürünler var diski ona baglayıp 3.1 üzerinden ideal hızda işlem olur.

Şuda var storege ürün kutulu arabirim ise disk formatlaması kendine has atıyorsa ürünün usb sinden başka şansınızda olmayabilir.
Öyle bir wd ürün başıma bela olmuştu.

Son düzenleme:
Bu işin tek çaresi var.
Mevcut MONSTER PC mi devreye almak ve bu PC yi sadece ISO oluşturma için kullanmak. Monstere bir de 1TB NVME disk taktım mı dadından yinmez. Ama 1TB da olsa 10-12000TL civarıdır.
SSD diske de bir adet USB3.0 veya üstü harici disk kutusu yeterli olacaktır.

Bu işin tek çaresi var.
Mevcut MONSTER PC mi devreye almak ve bu PC yi sadece ISO oluşturma için kullanmak. Monstere bir de 1TB NVME disk taktım mı dadından yinmez. Ama 1TB da olsa 10-12000TL civarıdır.
SSD diske de bir adet USB3.0 veya üstü harici disk kutusu yeterli olacaktır.
Fiyatlara yorumum olmasada çok ciddi şişirme rakamlar mevcut.Bazen Amazon ciddi hesaplı oluyor.

Nvme yi Datalama olarak kullanacaksanız tavsiyem bilindik disklerin 7200rpm 256mb olanları var m2 yi aratmıyor 2tb olanlar nvme den daha hesaplıdır.Monster laptop ise tabiki nvme olur.Küçük disk olara 256mb cashe ramlisine rastlamadı belkide vardır.

Anakart nvme ver.3 olsada hız rahatlığı açısından 256gb nvme ver.4 sadece sistem olarak kullanıyorum.Saklamak Data için 8tb. disk kullanıyorum.İlave windowsta sürekli kullanacağım gerekli datalarım için pci ex.4 olarak çevirici ile 1tb nvme ver.4 kullanıyorum.

SSD çeviriciyi usb 3.1 olursa ileriye dönük daha sağlıklı olur.Usb kablosu çok önemli.Bunun için marka çıkma usb 3.1 özellikli hdd kutu aldım kablosuda içinde olunca oldukça işe yarıyor.

Sorun şu.
1TB normal SSD ISO dosyaları için ayrıldı. Arıcak 2TB ve 4TB harici iki diskim daha var. Bunlar USB3.1 destekli.
ISO dosyalarının oluşturulması mecburen DVD/ROM hızına bağlı olduğu için tek tek kaydedilmektedir. Oluşturulan ISO dosyaları eski bir PC ile bile birkaç dk içerisinde MKV ye çevrilebiliyor. MKV ye çevrilen dosyalar ana diske kaydediliyor. Ancak tek tek yapmak aşırı vakit kaybı oluyor. Buradaki esas vakit kaybı rename ve hazırlık aşamaları. Bu aşamalar internal diske kayıt esnasında sorun oluşturmuyor. Daha sonra doğrudan harici diske aktarım kalıyor.
Eğer monsterde normal 1TB SSD için yer olsaydı tüm işlemler yıldırım hızı ile yapılır, belli miktar kayıttan sonra ana diske aktarılırdı (USB3.1 ile)
Bir diğer husus ise 1TB normal SSD yi ISO deposu olarak kullanma isteğimdendir. Her ne kadar 1TB için ortalama 5GB film başına kapasite gerekmektedir. Bu da en fazla 200 film demektir.
Kardeşimdeki eski monsterde 3.disk desteği bulunuyor. Bu diski ona taksam dahi herşey hallolacak. Ancak yamyam kardeşim benim monsterimi istiyor değişelim diyo :p
O'nunki i5 CPU lu, benim monster i yemedi (i7 li)

Benim de zamanında yaklaşık 80 TB'lık bir arşivim vardı, çift Gbit ethernet çıkışlı bir NAS cihazının içine kopyalamıştım. Ancak bir gün, çok gereksiz ve zahmetli geldi ve ani bir kararla diskleri formatlayıp, NAS cihazı ile birlikte hepsini elimden çıkardım.

Aslında gereksiz doğru kelime değil ama derdinden keyfini çıkaramıyorduk. Ben içindeki her filmi, diziyi, eskiden bolca olan arşiv takip uygulamalarından biri ile (otomatik IMDB'den detay çekenlerden) sürekli olarak işliyordum. Bir şey izleyeceğimiz zaman seçmesi bile işkence olmuştu. Zaten bunların tamamını izlemeye ömür de yetmeyecekti :D Bir de x bir filmin 20 GB versiyonunu buluyordum, indir, arşivle vs. sonra daha iyi bir versiyonu çıkıyordu, haydaa, eskisini sil, onu indir ve binlerce film, dizi bölümü olduğu düşünülünce bazı günler 7-8 saat tek tek arşivleri kontrolle geçiyordu.

Attım kurtuldum kısacası :D

USB 2.0 günlerini hatırlamak istemiyorum bile, ama biz teyp kasetinden oyun yükleyerek başlamış bir nesil olarak (Amstrad CPC 464 - tek bir oyunun yüklenmesi 5-15 dakika sürebilir) ilk kez disketli bilgisayar gördüğümüzde (Maks 1 dakikada yüklenen oyunlar - Amiga 500), vow bu nasıl bir hız dedik evet ama şu an saniyede 1GB veri atan usb diskler bile yavaş geliyor.

C64 ve AMIGA dönemlerimi hala hatırlıyorum. O yıllarda tek hız problemim vardı diskten diske kayıt :p
NAS fikri benim için bir sene öncesine kadar en ideal idi. Ancak NAS fiyatları ve disk fiyatlarını görünce gudurmuştum.
Üstelik NAS'lar için GB ethernet de lazım ki, eski PC lerde zor.
Esasen benim tek derdim işlem sırası.
Orijinal DVD filmimi ISO oluştur ve kaydet. Yaklaşık 10-18dk Yavaş yavaş hallediliyor. Sonra ISO'yu MKV ye çevir ve geçici depoya aktar. MKV ye çevrim esnasında programa harici diskin adresini verirsek sıkıntı yaratıyor. Bu sebeple içerdeki SSD ye kaydetmek zorundayım. Hatta linux videolar klasörüne. Çünkü daha önceki kayıtlarımda farklı yere kaydettiğimde çok sıkıntılar olmuştu.
Üstelik elimdeki STB MKV oynatmasında sorunlu. MKV kayıpsız DVD akışlarıdır. STB nin sağlıklı okuması için MKV dosyalarımı MP4 e çevirmek zorundayım.
Özetle o disten bu diske bol bol aktarım gerekiyor. Bu yüzden guduruyorum.
Ancak vazgeçemediğim tek şey düşük çözünürlük olsa da, orijinal DVD filmlerinin kalitesi. En azında orijinal seslendirme, Türkçe altyazı veya dublaj seçenekleri en önemlisi de ses kalitesi.
Çoğu arkadaşlar ses kalitesine önem vermez. Ancak iyi bir HOME CINEMA sisteminde orijinal bir DVD seslendirmesi gibisi yoktur.
5-10 sene kadar evvel BR/DVD arşivime başlamıştım. Ancak başıma gelen felakette tüm BR arşivim kül oldu. Hadi herşeyi bir kenara bırakalım, BR oynatıcı bulmak bile sıkıntı.
Bağlantı linkini görmek için giriş yapın veya kayıt olun.

C64 ve AMIGA dönemlerimi hala hatırlıyorum. O yıllarda tek hız problemim vardı diskten diske kayıt :p
NAS fikri benim için bir sene öncesine kadar en ideal idi. Ancak NAS fiyatları ve disk fiyatlarını görünce gudurmuştum.
Üstelik NAS'lar için GB ethernet de lazım ki, eski PC lerde zor.
Esasen benim tek derdim işlem sırası.
Orijinal DVD filmimi ISO oluştur ve kaydet. Yaklaşık 10-18dk Yavaş yavaş hallediliyor. Sonra ISO'yu MKV ye çevir ve geçici depoya aktar. MKV ye çevrim esnasında programa harici diskin adresini verirsek sıkıntı yaratıyor. Bu sebeple içerdeki SSD ye kaydetmek zorundayım. Hatta linux videolar klasörüne. Çünkü daha önceki kayıtlarımda farklı yere kaydettiğimde çok sıkıntılar olmuştu.
Üstelik elimdeki STB MKV oynatmasında sorunlu. MKV kayıpsız DVD akışlarıdır. STB nin sağlıklı okuması için MKV dosyalarımı MP4 e çevirmek zorundayım.
Özetle o disten bu diske bol bol aktarım gerekiyor. Bu yüzden guduruyorum.
Ancak vazgeçemediğim tek şey düşük çözünürlük olsa da, orijinal DVD filmlerinin kalitesi. En azında orijinal seslendirme, Türkçe altyazı veya dublaj seçenekleri en önemlisi de ses kalitesi.
Çoğu arkadaşlar ses kalitesine önem vermez. Ancak iyi bir HOME CINEMA sisteminde orijinal bir DVD seslendirmesi gibisi yoktur.
5-10 sene kadar evvel BR/DVD arşivime başlamıştım. Ancak başıma gelen felakette tüm BR arşivim kül oldu. Hadi herşeyi bir kenara bırakalım, BR oynatıcı bulmak bile sıkıntı.
Bağlantı linkini görmek için giriş yapın veya kayıt olun.
En ucuz BR oynatıcı, PS3'tür herhalde :D

1790285328595.jpeg

Dediğin gibi ara birim sıkıntısı için net çözüme ulaşman bana göre ve Film olayı süreklilik ise haricen 2011 soketli ddr4 ramlli xenon işlemcili makinaya yönelmeni öneririm.Bol nvme li bol sata girişli biliyorsundur.Yoksa laptapla uğraşmak istemediğin zaman kaybından başka bir şey değildir diye düşünüyorum.
Süreklilik değilse usb 3.1 nvme adptörler iyi sonuç verir.
Yada kardeşindeki monsteri alıp garantileri yoksa soketi aynı ise işlemcileri değiştirip sendekini verirsin. ;)

2009 larda benimde zevkimdi film arşivi işim gereğpi elimde bolca disk vardı arşivi komple dvd lere aktardım 200 civarı dvd vardı sanırım 10yıldan fazladırda yüzüne bile bakmıyorum özenip kaliteli bir dvd oynatıcıda almıştım ses düzeneğim zaten vardı özel durumlar oluştu heves vesaire kalmadı şimdi dvd ler vitrinin altında duruyor.Düz dvd dosyaları bazıları mpg4 tü.

Geri