🕹️ 30 Yıl Sonra Geri Döndü: Yeni Commodore 64 Satışta!

Sinetech 

Admin
Konular
104
Youtube'da retro cihazlar üzerine yayın yapan Retro Recipes kanalının girişimleri sonucu, Commodore firmasının hakları ve patentleri, kullanıcılar tarafından satın alındı ve Commodore markası yeniden faaliyete geçti.

Benzerlerinden farklı olarak, güncel teknolojili ama eski kartuşları dahi oynatabilecek bir kartuş portuna sahip olan yeni Commodore 64 için ön siparişlere büyük ilgi var.

30 yıl sonra geri dönen efsane bilgisayar Commodore 64, “Commodore 64 Ultimate” adıyla yeniden satışta! Yeni model, modern özelliklerle donatıldı ve commodore.net adresinde ön siparişe açıldı.

1760781547577

YAZININ DEVAMI...

Elektronikte retro tutar mı bilmiyorum. Casio, Adidas, retro ürünlerle baya yüksek satış rakamları yakaladı, hatta ben de gaza gelip aldım, stand smith vs ama ilk aldığımdaki keyfi alamadım. Çünkü rahatlık, estetik vs açıdan çok daha iyileri hem daha uygun fiyata var hem de bu tür ürünler iki farklı kalite olarak üretilip satıldığı için, bilmeyen aldanabiliyor. Mesela Stan Smith in hem gerçek deri, hem de sentetk ve geri dönüşüm malzemesinden yapılan modelleri var. İkisi de orijinal, kodları farklı. Marketlerde ucuza satılanlar tabiki çöp versiyon. Commodore'a gelirsek, arada 8 bit oyun oynamak, o yılları yadetmek hoş, ama alır mıyım, hayır. Bu, gidip elektrikli Murat 124 almak gibi geliyor bana.

Elektronikte retro tutar mı bilmiyorum. Casio, Adidas, retro ürünlerle baya yüksek satış rakamları yakaladı, hatta ben de gaza gelip aldım, stand smith vs ama ilk aldığımdaki keyfi alamadım. Çünkü rahatlık, estetik vs açıdan çok daha iyileri hem daha uygun fiyata var hem de bu tür ürünler iki farklı kalite olarak üretilip satıldığı için, bilmeyen aldanabiliyor. Mesela Stan Smith in hem gerçek deri, hem de sentetk ve geri dönüşüm malzemesinden yapılan modelleri var. İkisi de orijinal, kodları farklı. Marketlerde ucuza satılanlar tabiki çöp versiyon. Commodore'a gelirsek, arada 8 bit oyun oynamak, o yılları yadetmek hoş, ama alır mıyım, hayır. Bu, gidip elektrikli Murat 124 almak gibi geliyor bana.
Elektronikte tutma ihtimali bence daha fazla, çünkü sadık bir kullanıcı kitlesi var ve son dönemde aslında gençler ve çocuklar da retro cihazlara ve oyunlara çok daha fazla ilgi gösteriyor. Tabii ki büyük çoğunluk güncel trendlerle ilgilense de hiç azımsanmayacak kadar eski oyunlara ve cihazlara ilgi var.

Eski oyunlar sizi etkilemek için grafikler, inanılmaz efektler ya da müziklere ihtiyaç duymadan saf eğlence vadediyordu, o yüzden hala Pacman ya da Mario var -bence-.

Bu makine de 10 binden fazla ön sipariş aldı (ön sipariş ama paranın tamamını ödüyorsunuz) ve almaya da devam ediyor. Bu da tek cihazda bile milyonlarca dolar anlamına geliyor.

Ve projenin -yine bence- en güzel tarafı, tamamen ne istediğini bilen bizim gibi kullanıcılar ve eski Commodore mühendislerinin, çalışanlarının da içinde yer alması. Bu da ilk ürünün ne kadar doğru bir tasarıma sahip olduğunun nedeni bence (çalışan tuşlar, eski ile neredeyse %100 uyumlu kartuş yuvası gibi). Eğer ki bir sonraki ürünleri (isim hakları onlarda mı bilmiyorum) de gerçek boyutlarda bir Amiga 1200 ya da 500 olursa, çok daha fazla satacaklardır.

Bugün gerçek boyutlarda ama daha güçlü bir Amiga 1200 için ciddi paralar ödeyebilecek on binlerce kişi var (ben de dahil).

Ayrıca piyasada hala ürün çıkaran binlerce yazılımcı da bu cihazlar için yazılım üretebilirler (Amiga için pek çok yazılım hala geliştiriliyor, güncel işletim sistemi de dahil).

Kısacası, "Back For The Future" sloganı gerçekleşiyor olabilir.

1760965238313

Her talep kendi arzını yaratır ki burada talep eden tarafla arz eden tarafın üstü örtülü bir ortaklığı var anladığım kadarıyla. Okumalarım işin patlayacağı yönünde eğilim olduğu yönünde kanıya vardırdı. Hisseesi falan bilinseydi. Önceden hissesi alınıp iyi kâr getirebilir bir yatırım aracı olurdu. Ben talebin sanılandan büyük olacağını düşünüyorum çünkü reklam için ya vakit yoktu ya da yeterli bütçe ayrılması ya da bir organizyon hatası oldu. Yoksa böyle şeyler tutkudur. Bugün çalışan ve temiz bir Vosvos'a tonla para dökecek insan varsa, bu durum bu ürün için daha da fazla. Vaktinde içselleştirilmiş bir üründen bahsediyoruz. Zaten ilk yapı tekonolojik olarak gelişmiş olsa da eskiye sadakat korunmuş. Bunun da bir amacı var. Bence öngülemeyen talep patlaması denilen olay yaşabilir ve tez konusu olur. Ben olsam bunu tez olarak bu konuyu kullannırdım. YL falan yapsaydım bu sıralar.

Geri